Стоянов: Няма опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин

Няма замърсявания на въздуха, всичко в района е спокойно, увери МВР шефът
Обновена: 28 юли 2024 16:49 | 28 юли 2024 16:27, Анисия Иванова
55
Стоянов: Няма опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин
Снимка: БГНЕС

Няма опасност за момента от взривове в складовете за фойерверки и пиротехника, които горяха по-рано тази седмица край Елин Пелин. Това каза на брифинг пред журналисти в село Гара Елин Пелин служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Той добави, че няма замърсявания на въздуха и увери, че всичко в района е спокойно. Складовете са обезопасени, съобщи Стоянов.

Гърмежите вътре продължават, на моменти са доста интензивни, каза Стоянов. Прави ми впечатление, че взривовете са по-глухи, което означава, че най-вероятно са в затворено помещение, коментира министърът. Той обясни, че целта на днешния оглед е била да се установят телата, които предстои да бъдат идентифицирани.

Движението в района все още е спряно и това ще остане със сигурност до утре сутрин, заяви служебният вътрешен министър, цитиран от БТА.

Още по темата

Данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин и днес показват, че няма замърсяване, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На всеки кръгъл час ведомството получава данни от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки.

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)–София е започнала измерванията вечерта на 25 юли с мобилна лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ. Независимо, че в първите часове след възникването на пожара са отчетени повишени стойности на фини прахови частици (ФПЧ 10), вече има достатъчно категорични данни, че показателите трайно се нормализират и няма замърсяване на въздуха, нито опасност за здравето на жителите в района, се посочва в информацията.

Към 12:00  часа днес показателите за ФПЧ10 сочат 11 mg/m3, като от полунощ този показател постепенно пада от 28 mg/m3 (микрограма на кубичен метър). Средноденонощната стойност за изминалото денонощие на 27 юли показва 27 mg/m3, което е под регламентираната норма от 50 mg/m3. За сравнение за 26 юли измерената средноденонощна стойност беше 39 mg/m3.

Данните от мобилната лаборатория потвърждават, че през изминалото денонощие и към момента няма регистрирани превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон, се посочва още в текста. Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид.

Към днешна дата показателите за качеството на въздуха не надвишават регламентираните норми и не застрашават живота и здравето на хората и животните в региона, уверяват от МОСВ.

Мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда е разположена за непрекъснат мониторинг в село Гара Елин Пелин на около един км от склада – най-близкото безопасно място по посока на вятъра в зоната, където е разрешено и има необходимото захранване. Станцията ще продължи да следи качеството на въздуха и при повишаване на показателите над регламентираните норми своевременно ще бъде подадена актуална информация, се казва в съобщението.

Две тела са открити в складовете за фойерверки край Елин Пелин, съобщи на брифинг административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура и окръжен прокурор на София област Наталия Николова в село Гара Елин Пелин.

Тя обясни, че са започнали огледи на складовете в присъствието на експерти от Специалния отряд за борба с тероризма (СОБТ), съдебен медик, представител на фирмата – собственик и на пожарната. Николова добави, че телата са откарани за аутопсия, която се очаква да бъде готова утре. Едното от телата категорично е на мъж, съобщи Николова, като се позова на заключението на съдебния медик, който е присъствал на огледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
PR преди 1 месец
Стоянов не е експерт в нито една област - карикатура за специалистите от бранша. Той е политическа фигура и по време на събитията в Елин Пели само пречеше. Той няма място на терен, защото си личи, че не разбира нищо и изказванията му будят недоверие в институцията. Трябва да се забрани със закон правенето на PR по време на катастрофи и злополуки на гърба на пострадалите.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Началник на милиционерско, пардон, полицейско управление събира подчинените си и им казва: - Господа, поради липса на време ше говоря без да мисля!
35
0
 
7
 
! Отговори
Негър Скиор преди 1 месец
............-"Милиционерите Никога Не са Виновни". (Бойко Борис0ff)
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вътре си гърми, сичко е спокойно. Да не дава Господ да ви потрябва тяхната помощ. Единственото, което ще направят да изчакат да ви намерят умрели.
33
0
 
7
 
! Отговори
Няма бе преди 1 месец
То изгърмя де що има ....и въздуха е чист и водата също.....я кажи още една ИСТИНСКА лъжа !!
32
1
 
6
 
! Отговори
Ехааааа преди 1 месец
Нашите евроджендъратлантици да бяха пратили ей от тия пиратки на укронацистите .....щяха да са непобедими !!!!!! То нашите пиратки гърмят по десет дни ....а руснаците като гръмнат техните складове със снаряди ...бомби ...ракети гърмят само за час !!!!!! Много чудна работа , яки пиратки ?????
31
0
 
9
 
! Отговори
Отивам преди 1 месец
Да се надишам с чист въздух щом няма замърсяване.
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз от статията разбрах,че благодарение на взривовете въздухът в района е станал по-чист.
29
1
 
9
 
! Отговори
окаль преди 1 месец
Тоя некадърник, назначен от ГЕРБ, ПП и ДБ и ДПС, е самата опастност за България и българите. Докато си разхожда гащите тая ГЕРБ калинка, България я би градушка, удави се, пламна в огън и сега беше взривена. Когато са замесени ГЕРБ и ПП и ДБ, в България се случват само трагедии. Кръстим се и се молим дано по великата си милост Господ Иисус Христос, да ни опази от негодници и некадърните им действия.
28
1
 
9
 
! Отговори
Смъртна присъда преди 1 месец
За Боко Тиквата!
27
0
 
10
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Виновни има ли сега или няма???
26
0
 
12
 
! Отговори
????? преди 1 месец
Виновни пак ли няма????
25
1
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Има опастност от взрив на цялата държава заради Борисов, Пеевски и тяхната опг от трафиканти начело с този неадекватник и другото неадекватно прасе Тончев. ГДБОП и контраразузнаването да си прекратяват отпуските.
24
0
 
12
 
! Отговори
Коментар преди 1 месец
Вземете една тестер за наркотици и го тествайте този трафикант калинка
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак цензура .
22
0
 
6
 
! Отговори
В превод: преди 1 месец
"ИМА опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин!"
21
2
 
10
 
! Отговори
Две могили преди 1 месец
четири свидни жертви на евроатлантическите конфети и бенгалски огън
20
17
 
3
 
! Отговори
Какво да се прави преди 1 месец
Трябва да се изгонят всички руснаци от България
19
0
 
8
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
Те допуснали Бомбаджийница върху АГРС, сега - изненада. Добре, че не е тръгнало натам.Всичко се плаша, както се устанкви. Напечелиха се.
18
1
 
9
 
! Отговори
Ясноооо преди 1 месец
Щом нема радиация,нема гръмнала атомна бомба.