Мицотакис обеща по-високи заплати и пенсии за гърците

Премиерът посочи 9 предизвикателства пред правителството
8 сеп 2024 13:00, Анисия Иванова
34
Мицотакис обеща по-високи заплати и пенсии за гърците
Снимка: БГНЕС

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви нов набор от политики, насочени към повишаване на покупателната способност на гражданите и справяне с жилищната криза в страната.

Мерките включват 14-процентно увеличение на минималната работна заплата, 2,5-процентно увеличение на пенсиите и нов туристически данък, предаде АФП.

По време на речта си при откриването на Международния панаир в Солун (TIF) Мицотакис обеща да донесе просперитет на Гърция - която през 2023 г. имаше втория най-нисък БВП на глава от населението в Европейския съюз - до 2027 г.

Премиерът посочи 9 предизвикателства пред своето правителство, сред които са сближаването на заплатите в публичния и частния сектор, преходът към зелена икономика с използване на по-евтина енергия и смекчаването на последиците от главоломния ръст на туризма.

Той също така обеща да създаде ефективен отговор на проблема с намаляващото и застаряващо население на страната.

Страната с население от 10 млн. души, която разчита в голяма степен на туризма, преживя близо десетгодишна икономическа криза, изострена от рецесията след пандемията.

Цените на жилищата и хранителните продукти се повишиха поради високата инфлация, която едва сега започна да спада.

През 2023 г. средният годишен доход в Гърция е наполовина от средния за Европа, а минималната заплата от 830 евро на месец е по-малко от половината от тази във Франция.

"От 1 януари следващата година увеличаваме пенсиите на 2 милиона гърци.От април следващата година се покачва минималната работна заплата от 830 евро заедно с част от бонусите, която през 2027 година ще достигне 950 евро. Това ще увеличи и сумите за помощи. От декември 670 хиляди пенсионери ще получат до 200 евро помощ за отопление. През декември помощите за малолетните деца също се увеличават."

Анализатори определиха речта на премиера като предизборна и допускат провеждането на извънредни парламентарни избори следващата година.

От опозиционната партия Сириза заявиха,че премиерът обещава увеличение на приходите без икономическа програма и далеч от реалността.

Депутат от социалистите Диамандопуло коментира в социалните мрежи :

"Обещава просперитет на всички, а ни доведе до там, че да се сравняваме  по заплати с България".

Мицотакис обяви също така нова такса за пътниците, които слизат от круизни кораби в гръцките пристанища, и схема за златна виза за чужденци, които инвестират най-малко 250 000 евро в новосъздадени предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Гърциязаплатипенсии
Още от Балкани
Въздушна тревога в румънските окръзи Констанца и Тулча заради руска атака срещу Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
0
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 1 седмица
И аз да попитам, като е хубаво в Гърция, защо милиони гърци живеят и работят в Западна Европа. Отговорът е ясен, но не се харесва на гръцките мафиоти. Защото живота в Гърция е отвратителен, опасен и отблъскващ. В сравнение с нея България е земен рай.
31
1
 
0
 
! Отговори
Ники Въргалото преди 1 седмица
30-ти пич. Никой не е длъжен да те дундурка, никъде по света. Отиди в Кентъки, ако много знаеш, ще те гръмнат и ще те хвърлят в канавката на пътя и никой няма да се сети за теб.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 23 а нашата не корумпирана държава,и прах не хвърля в очите ни.
29
2
 
1
 
! Отговори
Кунчо преди 1 седмица
Заради такива ку@@ха@@ри като теб на полуострова може да пламне конфликт. След като Македония е една е логично тя бъде в една държава, пита се коя. Гърция, Сърбия, Македония или България! Сега,ако случайно някой си мисли, ЕС ще поднесе Македония на поднос на България много греши. Можете, ако искате да изкарате документи от времето на шумерите. Никой няма да им обърне внимание днес. Та така по въпроса с "Егейската Македония".
28
1
 
6
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 1 седмица
До 27. Няма какво да му казвам. Егейска, Вардарска и Пиринска Македония са трите части на област Македония. Затова онази измислена държавица се нарича Република Северна Македония и имат забрана да ползват само името Македония. Ако въобще вдЕваш какво ти казвам.
27
3
 
0
 
! Отговори
Кунчо преди 1 седмица
Това с "Егейска Македония" го кажи на Мицотакис. Той веднага ще пукне от яд. А пък Мицкоски много ще се кефи и ще пита кога ще му върнат тази част от Македония.
26
2
 
2
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 1 седмица
До 24. Всички от северните страни ходят в южна Гърция и по островите льо льо. Гърция не е само Егейска Македония. Ама как да го знаеш, като дори и на Халкидики не можеш да си позволиш да отидеш.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А то с гърция се сравняваха ПП разправяха че имаме високи пенсии и заплати ,но там доходите са много по големи от нашите ,на ПП лъжите край нямат ,и кражбите същи ,долу пп пожелавам ,им за изборите да имат 3 %)
24
4
 
4
 
! Отговори
Шведски Шестак преди 1 седмица
Някой виждал ли е датчанин на почивка в Гърция? Не, няма и да види. Защо? Луд при луд не ходи.
23
5
 
3
 
! Отговори
Шведски Шестак преди 1 седмица
Фалиралата корумпирана мафиотска държава Гърця хвърля бял прах в очите на гърците, за да стоят кротко и да не се оплакват.
22
6
 
3
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 1 седмица
Каквото и да правят гърците е в името на народа. Това не са предизборни обещания както в България. Мицотакис е втори мандат на власт. И няма оправдания за липса на пари в бюджета. Великденски и коледни всяка година, мин.работна заплата в момента 830 евро. Чебурашките нека плюват по гърците, стандарта им на живот могат само да си го мечтаят. Добри политици, правят добра политика и доволни граждани.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 18При външен дълг в размер на 175% от брутния им вътрешен продукт, ..)))Няма страшно до 300%(колкото беше преди 10тина год.) има още да се взема. После западните политици и банкери ще го ",коригират" на 100%.
20
0
 
0
 
! Отговори
Ff преди 1 седмица
Много интересно кои лиса с най-ниското бвп за 2023
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В най-новата си история от 1829г. от както е независима Гърция фалира 5 пъти, като в половината от времето си е била пред банкрут, но спасявана от западняците. Кризата от преди 15 години не доведе до 6-ят банкрут, отново благодарение на западяниците и най-вече на Германия. Иначе гърците много обичат да плюят срещу немците.
18
1
 
8
 
! Отговори
Гедер преди 1 седмица
При външен дълг в размер на 175% от брутния им вътрешен продукт, наистина са фокусници братята гърци. Реално този дълг няма да бъде върнат никога, а Гърция е собственост на банкерските фамилии от САЩ.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И тука обещаваха, обещават и ще обещават.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В последните 10-15 години цяла Европа се превърна в едно пропадалище! Само се сетете през 1989 година за това ли мечтаехме, когато ни обещаваха да се присъединим към проспериращия Запад.
15
0
 
12
 
! Отговори
Капитанът преди 1 седмица
Интересно уж бяха фалирали и им се отпускаха по 200-300 млрд.заеми.. Супер фокусници са тия гърци.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мицотакия явно е успел да врътне еврочиновниците за някое заемче от няколко милиарда, за джобни на пенионерите.
13
2
 
9
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 седмица
гърците винаги са били разглезеното дете на Европа...тяхната концепция на живот е "малко работа, много пари"...някой ще попита, щом като не работят, пари откъде...ами разбира от Европа...