Очаквано: До 60% от имотите са с ипотека

Лихвите по депозитите няма да нарастват
Обновена: 29 юли 2024 11:53 | 29 юли 2024 11:53, Инна Ангелова
24
Очаквано: До 60% от имотите са с ипотека
Снимка: БГНЕС

Повечето имоти в страната са закупени с ипотека - в столицата те са около 50-60%, докато в останалите градове са около 35%. Пазарът на имоти, по-специално жилищният, е отражение на позитивните посоки на макроикономическата ситуация в страната.

Добромир Ганев, експерт и бивш председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ каза пред Нова, че пазарът не се движи основно от финансирането.

“Втората важна причина за тенденциите е свързана с очакванията за позитивите след приемането ни в еврозоната. На този пазар влияят и  около 10 млрд. лева, които са в сивата икономика, както и завръщащите се от чужбина българи”, допълни Ганев.

Кредитният консултант Иво Димитров допълни, че в средносрочен план няма видима причина лихвите по депозитите да нараснат значително, камо ли рязко”, нито пък цените на имотите да паднат.

“Масовата практика за кредитиране зависи от клиента, имота, вида строителство, района, локацията. Варира от 60 до 90%. Ако по стечение на обстоятелствата имотът е подценен като сделка, а пазарната оценка казва, че стойността му е по-висока, може да се стигне и до 96% кредитиране”, допълни Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 1 месец
Хайде бързо льохманите във форума да почват да пукат балони. Чакам с нетърпение да ви слушам глупостите как мразите пазара, защото ви е скъпо!
21
0
 
8
 
! Отговори
Фен преди 1 месец
По колко статии ще пускате на ден свързани с имоти? Защо го правите? Какъв е смисълът? Има ли капка истина поне в една статия?
20
2
 
4
 
! Отговори
Читател преди 1 месец
По колко статии на ден трябва да пускате с едно и също съдържание?
19
0
 
4
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Стига писахте глупости, че голям смях пада. Ние тук всички сме за коментарите.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е при тези ниски лихви с какво да са?! - Много ясно! Един да знае какво прави. *** нека си пискат, че това им скъпо и кво щяло да стане ако имаш ипотека.
17
0
 
6
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 месец
Лъжете.Преди три месеца е София сделките с кредит бяха над 66 пр. С рекорда на новоотпуснатите кредити този процент със сигурност вече е по голям. Статистиките тук ги правят брокерите строителите и продавачите. Смешна България!
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е при тези ниски лихви с какво да са?! Ипотека за премиум клиент с частен банкер е с около 1.8% лихва. Как да дам готови пари, като готовите пари се въртят в първия фонд с 5% доходност минимум. Иначе митовете и легендите за изплащане до живот са безплатни. Имам 12 ипотеки, от които 8- изплатени за 5 години.
15
0
 
13
 
! Отговори
Сокич преди 1 месец
Или с една дума - помпането от банките и сивата икономика продължава.... Пък вие си мислете, че няма балон...Ама със затягане на мерките за кредитиране балона ще почне да издиша :)
14
1
 
7
 
! Отговори
Сокич преди 1 месец
"На този пазар влияят и около 10 млрд. лева, които са в сивата икономика, както и завръщащите се от чужбина българи" - 10 млрд. лева в сивата икономика и никой не си мърда пръста, макар че всички знаята, че сивата икономика влияе зле на реалната икономика. Затова БГ е в т.нар. сив списък и скоро евро няма да види. А връщащите се от чужбина българи НЕ са забогатели и нямат по 200-300 хил.евро за гарсониерка, ако не броим онези англичанчета с далаверите :)
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Намаляваме с 50 000 всяка година. НСИ скоро актуализира данните от преброяването и се видя, че сме 6445481 официално на хартия. Реално много хора живеят зад граница от години и се преброиха по интернет все едно още са в България. Като извадим 2 милина пенсионери, 1 милион трайно безработни римляни и 1 милион непълнолетни и студенти, колко оставаме да движим икономиката и да купуваме нови жилища?
12
0
 
10
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
Пълна лъжа и спекулация скоро всичко отива в Киреча слагайте вазелинчето ипотекарчета в 5 млн-та ***, щото реално сте толкова със старците и децата които имоти не купуват. Остана по-малко от година Мъпетите в парламента ви сложиха на дръвника на ЕС Еворозона. Лихвичките в Евро са двойно по-големи а заплатите ви ще рухнат делено на 1.95 тоест по 2 надолу. Тока няма да може Да платите на копторите камо ли Моргиджа. А пък в магазините ще се избивате като за Олио на промоция :)
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"когато панелните блокове станат негодни за обитаване ще има жътва" - Ще има да чакаш панелките да станат негодни. Като знам как се строи в момента от *** ни братя, по скоро новите блокчета ще станат негодни преди панелките.
10
1
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
До банкеръ Което никога няма да стане поради рязко намаляващото население. Сега в новите кооперации има на пет апартамента един обитаем. Собствениците на панелки лека полека извървяват своя път, а на децата и внуците им не им се живее в панелка и се местят на села, вили или в някой нов блок дори и под наем. Наемната цена е толкова ниска в сравнение с покупката, че в повечето райони цял живот можеш да си под наем и да не се интересуваш от това дали съседката ще те наводни. Просто сменяш блока.
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди когато цените бяха нормални до 100к евро тристаен и 50-60 двустаен ставаше за инвестиция, но сега е абсурдно особено ако е с ипотека, кредитни милионери сте всички скоро ще плащате наем.
8
4
 
2
 
! Отговори
банкеръ преди 1 месец
Ако собствениците на панелни апартаменти не се обединят в партия ще им се наложи скоро да си купуват нови ако имат пари.Строителните предприемачи зная отлично,че когато панелните блокове станат негодни за обитаване ще има жътва.
7
0
 
14
 
! Отговори
Пен преди 1 месец
Аман от тия имоти и еврозона .....
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като няма увеличение на лихвите по депозитите, хората ще продължават да си държат парите в брой. Поне няма да се редят на опашки пред някоя нова КТБ.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Живея под наем в Люлин в нов блок. Няма такава влага, всичката ми храна мухлясва за минути, ако не е прибрана в хладилника. Постоянно работи влагоуловителя. Около мен никой не живее и зимата отоплението ми е безбожно скъпо. Нагоре 2 етага са напълно затворени и преградени, защото собствениците на апартаментите са в чужбина и си държат заключени имотите.
4
0
 
9
 
! Отговори
Breaking News преди 1 месец
Експлозия в завода за целулоза в Свищов.СлучАеност?НемислА!
3
0
 
13
 
! Отговори
Те затова преди 1 месец
Строят като луди да из перът парите и затова пацоти мафията против въвеждане на Еврото защото Европа ще иска произход на парите!