Очаквано: До 60% от имотите са с ипотека

Лихвите по депозитите няма да нарастват
Обновена: 29 юли 2024 11:53 | 29 юли 2024 11:53, Инна Ангелова
24
Очаквано: До 60% от имотите са с ипотека
Снимка: БГНЕС

Повечето имоти в страната са закупени с ипотека - в столицата те са около 50-60%, докато в останалите градове са около 35%. Пазарът на имоти, по-специално жилищният, е отражение на позитивните посоки на макроикономическата ситуация в страната.

Добромир Ганев, експерт и бивш председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ каза пред Нова, че пазарът не се движи основно от финансирането.

“Втората важна причина за тенденциите е свързана с очакванията за позитивите след приемането ни в еврозоната. На този пазар влияят и  около 10 млрд. лева, които са в сивата икономика, както и завръщащите се от чужбина българи”, допълни Ганев.

Кредитният консултант Иво Димитров допълни, че в средносрочен план няма видима причина лихвите по депозитите да нараснат значително, камо ли рязко”, нито пък цените на имотите да паднат.

“Масовата практика за кредитиране зависи от клиента, имота, вида строителство, района, локацията. Варира от 60 до 90%. Ако по стечение на обстоятелствата имотът е подценен като сделка, а пазарната оценка казва, че стойността му е по-висока, може да се стигне и до 96% кредитиране”, допълни Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
9
 
! Отговори
Те и чужбина преди 1 месец
Хората теглят кредити копуват имоти коли и всичко на кредит но там има сигурност.В България няма сигурност и примерно ако си неудобен на властта защото искаш да живееш в нормална европейска държава с демокрация а не в милицюнерска държава военно *** Апъртейд на мафията,феодализъм и мутрокомунизъм. Могат да уредят да те изгонят от работа да те репресират да неможеш да си намериш работа и да те можеш да си пращаш вноските.Това е нарушение на човешките права но в България човешки права няма!
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поддържам сайтовете на строител на нови кооперции. 60-70 % от новопраданите апартаменти ги купуват инвеститори (брокери, строители, банки). Другите отиват в частни лица, но повечето от тях са частни само на хартия, а реално ги купуват за инвестиция - наем или последваща продажба. Много малко са хората, които си купуват ново жилище за да се нанесат и да живеят в него. Само погледнете колко прозореца светят нощем в новите кооперации и ще ви стане ясно какъв балон е имотния пазар.