Кметът на Цалапица: Още седмица пловдивчани ще гълтат дим

Няма никакъв контрол на сметището
2 авг 2024 16:31, Петър Бойчев
22
Кметът на Цалапица: Още седмица пловдивчани ще гълтат дим
Снимка БГНЕС

Кметът на Цалапица Ивайло Данаилов стресна пловдивчани: "Напълно занемарено съоръжение. Липсват контрол и предпазни мерки. Никаква поддръжка. Операторът разполага с един стар булдозер, който още в първите минути вчера прегря и излезе от строя. Единствено гледат да утъпкват с него отпадъците, за да смаляват височината на депото и да трупат още върху него".

Според кмета условията за управление на сметището, което е на община Пловдив, са лоши. "Пътят до него е разбит, пожарните едва стигнаха. В момента тлее, и този дим, който се носи над Пловдив, ще продължи още поне седмица", прогнозира Данаилов. По думите му плащат се пари за поддръжка, каквато реално не се осъществява.

Оператор на депото повече от 20 години е "Водстрой" – фирма на бившия заместник–кмет на Пловдив от времето на Иван Чомаков Атанас Славов. Общините, които ползват сметището – Пловдив, "Родопи", "Марица" и Стамболийски, плащат по 7,51 лева на тон отпадък без ДДС. Справка показва, че годишно в Цалапица се депонират около 72 000 тона, като от тях 45 000 са от Пловдив. По груби изчисления операторът прибира около 550 000 лева годишно. Негово задължение да следи за организацията на сметището, да извършва постоянно наблюдение, да осигурява достъп до пожарните кранове, както и да го охранява.

Капацитетът на пловдивското сметище е запълнен отдавна и периодично се правят постъпки пред МОСВ за удължаване на живота му. Според еколози фатално се е оказало приемането на около 300 000 тона бали със софийски боклук преди години. Пловдив получи за това пари от държавата и ремонтира с тях улици, но животът на сметището беше скъсен. Отпадъците се издигат на височина 13 метра. Преди време градската управа е отправила искане до екоминистерството тя да стане 30 метра.

Заради пожара, който пламна снощи, областният управител Христина Янчева свика кризисен щаб, тъй като станциите измервали лошо качество на въздуха в Пловдив.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Поп Харитон преди 1 месец
Съсипахте Пловдив,алчни и некомпетентни общински търтей!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
Архангел преди 1 месец
Ох, не ви ли омръзна с тоя Г***рб? Защо всички с тях се оправдавате. От доста време всичко е БСП около Пловдив и все си е така.Та, аз живея там. От как се помня, вече повече от 40 години, всяко лято сметището се пали поне 2 пъти, да не кажа повече.Та сега си представете докато вие се карате за партии, цял Пловдив и околията си дишаме отровите.Кой разбрал, разбирал.
18
1
 
1
 
! Отговори
ПОЖАРИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ преди 1 месец
ПРЕЗ 2020 ТАКА ЗАПАЛИХА И ПОЛИЦАИТЕ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО. ЯСНО Е КОЙ ГИ ПАЛИ..
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще лапат още седмица дим, защото трябва да те търпят ли? Цалапици са страшни главанаци. Няма да се очудя ако харесват такива люди като Гламчев и компания, а после се чудят защо там стават убийства и пожари!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При герберастите е така, но те са си го избрали :)))
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
има само една дума демокрация и стадо *** дето му се връзват- това е резултата
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И все пак думата е б, о, к, л, у, к.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви са тия цензури. Написах завод за изгаряне на *** и ми го цензурирахте. Думата *** обидна ли е.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сега какво правим. Сметището отговаря ли на някакви норми. Не, но какво от това, нали едни хора прибират пари от него, наши хора де. В София и Пловдив, а и в други по голями градове, трябваше вече да има заводи за изгаряне на ***. Но не такива имитации като сега действащия в София и този в Царацово, който по една случайност изгоря, а такива като във Виена, и то в централната част на Виена.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как ще играят като не могат да дишат? Публиката може да е с маски, ама все пак футболистите не могат да упражняват професията си без риск за здравето си
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо да отменят срещата? Да спасяваме Локомотив? На кого друг са обещали да дават точки, освен на Лудогорец и менторите им от ЦСКА?
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отменете футболната среща Локо Пловдив Левски.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такива примитивни фабрики трябва да ги забранят, още повече пък и до населено място!и.....ди0ти!
7
1
 
2
 
! Отговори
СМЪРТ ЗА КОМАРИТЕ преди 1 месец
До теб съм в тази битка, братко номер 6!
6
3
 
22
 
! Отговори
Даааа... преди 1 месец
Като пловдивчанин мога да кажа, че Пловдив е пълна ***. Във всяко отношение, толкова мръсен не бил никога, а колко комари има, лошото е че и в Бургас и Слънчев бряг беше същото. Ужас това не е държава. Няма ли образован еколог в тази община и държава или всички са калинки? Да крадеш от препарата против комари, е няма да го простя.
5
10
 
7
 
! Отговори
Стига с тая Цалапица преди 1 месец
Тая Цалапица по цял ден за нея говорите. Вятър да духне и айде "БЪРЗО, ДУХНА ВЯТЪР В ЦАЛАПИЦА, НАПИШИ НОВИНА, АЗ ЩЕ Я СЛОЖА НАЙ-ОТГОРЕ НА САЙТА". Има и други села в България по принцип. Не знам дали знаете...
4
4
 
8
 
! Отговори
А цял живот преди 1 месец
Панелистанците ще гълтат пачестито на Пеевски и Буда
3
5
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 1 месец
Само че пловдивчани не гласуват за ГЕРБ. Те не излизат да гласуват. Рекордно ниска избирателна активност има на местни избори последните 2-3 избора. И ГЕРБ като си платят на ромите в махалите си назначават те кмет. Той не е избран. Той е назначен. За това и Пловдив е съсипан. Вече 4-ти мандат техен кмет и става по-зле и все по-зле положението.
2
3
 
18
 
! Отговори
Даааа... преди 1 месец
Дали завода за преработка на *** в съседното село Царацово, който изгоря предния ден не е на някой "наш" човек построен с европейски средства и е бил просто парлама за екологичност и целия *** е изхвърлян на сметището. То се запали на другия ден, за да освободят капацитет и да прикрият следите, завода изгорял, ще вземем застраховката, парите са в банката и всичко е чисто, а народа, че ще умре по-рано на кой му пука. Това е България, няма да се учудя ако е така. Прокуратурата спи.
1
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАТО ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБ ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА