Напълно потушен е пожарът на депото в Цалапица

Въздухът над Пловдив е безопасен
3 авг 2024 19:25, Анисия Иванова
21
Напълно потушен е пожарът на депото в Цалапица
Снимка: БГНЕС

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи  и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив  Костадин Димитров, цитиран от БНР.

Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване дейностите на открито.  

Кметът подчерта заслугите на всички участници в ликвидирането на бедствието, което обгази Пловдив и региона,  сред които, освен пожарникарите, бяха и много частни фирми, предоставили тежка техника и материали в борбата с огъня.  

Пожарът на сметището край Цалапица бе ликвидиран за  по-малко от 48 часа. Въздухът е чист, падат мерките заради пожара в депото край Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева.

По думите й, на база данните от РИОСВ-Пловдив от последните 24 часа, съгласувано с РЗИ-Пловдив, се отменят препоръките към жителите на областта за носене на маски и ограничаване на дейностите на открито за хронично-болните, децата и бременните.

Вече няма задимяване над  териториите на общините Пловдив, Родопи и Стамболийски.
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи,  че според последните замервания в двата пункта за следене качеството на въздуха в града няма превишения на нормите за „фини прахови частици“ заради пожара в депото за отпадъци край Цалапица. 

По данни към 13 часа, в двете станции - „Каменица“ и „Тракия“ са отчетени съответно по 18 и 21 милиграма на кубичен метър, което е много под допустимата норма от 50 милиграма средноденонощна концентрация.

Мобилната станция, поставена в Стамболийски, също отчита безопасни нива на микрочастиците, доста по-ниски от максимално допустимите, отбелязаха от екоинспекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: ПловдивЦалапицапожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди половин година в София някой богопомазан изкупи едн парцели. Започнаха да събарят всички стари сгради и да трупаат отпадъците в крайната част от имотите. За два месеца се натрупаха буквално десетки тонове строителни отпадъци,дъски,пластмаса и др.И видите ли изведнъж от нищото един ден се запали пожар и *** значително намаляха. Седмица по-късно извозиха малкото останали отпадъци и започнаха да копят дупки за блокове. И някой спести десетки хиляди за извозване на бо клука.
9
1
 
6
 
! Отговори
емигрант преди 1 месец
Европейци ли!?? Повече прилича на страна отретия свят!Може да плюете по запада, но такива безобразия като в тази пропаднала държава тук на запад няма!или ако все пак се случи подобно нещо, НИКОГА не остава без последствия и осъдени!!!!
8
1
 
3
 
! Отговори
G. I. Joe преди 1 месец
А ЦялаПица има ли?
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моделът "ГЕРБ" в Пловдив. 9 зам. кмета, 1 селски кмет и никаква отговорност.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чували сме ги тия...
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
после защо имало толкова раково болни,?!!никой не държи сметка нито за тези замърсявания нито за отровите с които пръскат зеленчуците и т.н.контрол НУЛА в тази загубена държава!!!един осъден няма свързан с гореспоменатите проблеми!
4
0
 
6
 
! Отговори
Държавата е виновна преди 1 месец
Отровихте въздуха и почвата в втория най голям град в България.Сега починалите там от респираторни инфекции ще са хиляди!Защо?Разти мутри ченгета и бо к луци от ДС да си правят пари на чужд гръб.Господ да я унищожава тоя държава по скоро Амин!!!!!!!!!!!!!!
3
1
 
9
 
! Отговори
Не се казва депо преди 1 месец
А сметище
2
0
 
10
 
! Отговори
Това преди 1 месец
В ивицата Газа ли е?
1
1
 
11
 
! Отговори
А собственика преди 1 месец
На фирмата която печели от депото ще бъде ли съден и глобен. Или пито платено.