До 7 пъти по-висока такса смет? Какви промени се въвеждат от 2025 г.

Плащането трябва да е върху количеството отпадък
6 авг 2024 15:46, Анисия Иванова
155

Новата такса "смет", която трябва да се въведе в началото на 2025 г. може да скочи няколко пъти, ако не заработят ефективно системите за разделно събиране на отпадъци. Прогнозата е, че домакинствата може да плащат между 4 и 7 пъти по-скъпо, отколкото в момента, ако не се приемат промени в действащото законодателство.

"Ако законът за управление за отпадъците и Законът за местните данъци и такси бъдат приложени по начина, по който са сега, ще има чувствително увеличение за определени групи граждани, вероятно ще има намаление на таксата за други групи и в най-голяма степен може би за бизнеса", коментира кметът на Троян и зам.-председател на сдружението на общините Донка Михайлова в "България сутрин".

По нейни думи в новото законодателство следват много нови промени, които да са по-справедливи за гражданите.

"Не бихме могли да дадем отговор, който да важи за цялата страна. Начисляването на такса "битови отпадъци" в голяма част от случаите в общините на България се плаща на база на данъчна оценка на имотите, в които гражданите живеят, което е несправедливо, защото това, че живееш в скъп и голям имот, не означава, че изхвърляш и произвеждаш много отпадък. В новото законодателство се предвижда плащането на таксата да бъде на количеството отпадък, който произвежда всяко едно домакинство. Себестойността на отпадъка в населените места, които са отдалечени от депото, също ще бъде значително по-висока, тъй като те трябва да плащат и транспортни разходи", добави Михайлова за Bulgaria ON AIR.

Според кмета на Троян, без помощта на държавата няма как да се постигне намаляване на броя на отпадъците, които изхвърляме.

"Организацията, която ние трябва да въведем от 1 януари, е достатъчно сложна. Значително по-лесно е да измерваме количеството отпадък в еднофамилните сгради, където пред всеки един имот може да бъде поставен самостоятелен съд. Това означава отделяне на огромно количество средства от страна на общините за закупуване на съдове, за закупуване на нови транспортни средства, за поставяне на устройства, които следят за количеството отпадък, който се изхвърля в транспортното средство", посочи тя.

В Троян вече има изградени системи за отделно събиране на дрехи, зелени отпадъци и подобни, поясни Михайлова.

"Дълго имахме усещането, че сме сами в тази подготовка. Във всички общини вече има работни групи, които правят изчисления и успоредно с това въвеждат системи за по-добра организация на управлението на отпадъците, които предполагат да бъде отделян колкото може повече отпадък за преработка. Ние в община Троян въведохме системи, чрез които се събират дрехи, обувки, зелени отпадъци и други, които се разделят при източника. Изградихме единствената в страната фирма, която събира зеления отпадък в компост. Това има за цел по-малко отпадък да достига до депо", обясни зам.- председателят на сдружението на общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
0
 
! Отговори
еделвайс преди 6 дни
Абсурдистан-фирма с 10 човека персонал ползваща 1 метален контейнер за битова смет плаща 34.000 на година , а бюрокрацията и хамалогията за производствената е неописуема .Не работеща система .
140
0
 
2
 
! Отговори
А още преди 1 месец
Не сме приели еврото!!!!7 ПЪТИ ПО СКЪП,ЧЕ ГО ДИШАМЕ ОТ ИЗГОРЕЛИТЕ ТЕЦОВЕ,НА КОИТО И НА ТЯХ ПЛАЩАМЕ ЗА ПАРНО 7-8 ПЪТИ ПОВЕЧЕ!!! ВИХРУШКАТА НА ИЗПРАЗВАНЕ НА ДЖОБА НА БЕДНИЯ БЪЛГАРИН!
139
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дрън, дрън. Мафията се чуди как пак да направи рестарт. Нали спечели европеограма за разделно събиране.Къде изчезнаха контейнерите за разделно събиране. Зимата вятъра ги отвя. Наложете по високи данъци на производители ако използват пластмасови опаковки. 68 процента от изхвърляната смет са пластмасови опаковки.
138
2
 
0
 
! Отговори
Софиянка преди 1 месец
Нека бъде всеки според генерирания ***. Е тогава ще се пълнят цветните контейнери. Дали ще ги изхвърлят с общия *** за да надписват и дават рушвети, както е от много години. Успех на новите дано успеят. Много съпротива има срещу тях, че искат да намалят личните печалби на старите управляващи.
137
1
 
3
 
! Отговори
Клошар преди 1 месец
В казана на богатите е пълно с богатства.
136
1
 
7
 
! Отговори
Еврика! преди 1 месец
Значи това, че живееш в голям и скъп имот не означавало, че произвеждаш много ***? А този живеещ в мизерен коптор произвежда повече? Въпрос на гледна точка .Ами ако този от големия и скъп имот има прислуга, живееща в имота, а тя се храни, къпе и потребява там?Ако има дървета, морава и т.н. за които трябват грижи и произвеждат ***? Дори ако в такъв имот не се консумира нищо а се внася храна от другаде то пак се произвежда ***, макар и не там.С две думи богатия не правел ***?Айде бе!
135
5
 
1
 
! Отговори
Подкрепям преди 1 месец
Хубаво предложение на г-жата, но дали ще се случи?
134
0
 
7
 
! Отговори
Малко линч на преди 1 месец
Политици и нещата ще се оправят
133
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При капитализма няма демокрация. Законите в полза на народа се отменят от бизнеса, вкарват се закони в полза на бизнеса. Бизнесът се урежда и живее в комунизъм, а народът да се спасява в капитализма на бизнеса.
132
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избираме уж "народни представители". Те са партийни представители на картелите на бизнеса. Така е в САЩ. Донорите избират президенти и конгресмени. Народовластието не съществува при капитализма. Парите са по-силни от народовластието. Бизнесът плаща и поръчва законите на своите партийни представители.
131
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време имаше Екологични Стъклени Буркани и хартиени опаковки! Сега има Неекологични направени от пластмаса от Петрол шишета, буркани и пластмасови опаковки, дрехи. Всички пластмаси, дрехи направени от Петрол, като ги поставиш под земята с хиляди години нямат унищожаване. В момента става промяна. Идват нови Екологични технологиите на Конопа. Всички пластмаси, каросерии на леки коли и дрехи от Коноп поставени под земята за една година изчезват, така както е било преди 1944г.
130
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Хайде генералите ни и техните поритимески лидери. Правете си правителствата. Ама, не можете. Дори и Тошкото им, този африканския му го върна мандата. Хайде юпитата. Тези на царя им, мадривският крадец. Плащайте си заемите. Дори и облигационните си ги плащаите. Аз си нямам заеми. Дори и облигации си нямам. А и, което е по-важно. Не ми трябват. Тези неща са за банкерите и банкерките. Да им честита поредната им предизборна кампания.
129
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А тия червила за устни и най - различни мазила за лице и коса в коша заБоклук, кой може да ги неутрализира за да не унищожават природата?
128
1
 
3
 
! Отговори
Ефрейтор от УБО преди 1 месец
Всички имаме сърца. И бедни, и богати. Всички пеем. Имаме повоз да се радваме. Проклети да са. Тези лошите. Ние със сърбетата не сме от тях. Хайде, г-н СРЕТАНЕ. Имаш даси му връщаш на мутрата ни от БАНКЯ. Той все си е пиян. Джори и партия си има, която е коалиция между бивши комунисти, настоящи куки и децата им. Да са ни живи и здрави, тези нашите си.
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм съгласен да платя 16 пъти по-скъпо (еднократно) ако изхвърлят ***, заседнал в СОС от години и претендиращ да ни управлява и за напред
126
1
 
1
 
! Отговори
Хотел Парк преди 1 месец
Тези неща с таксите за *** ги решават премиерката им от палатата на ***, какот и депутатите им от 50-то НС. Те, като си няматпари, българите и сърбитеси имаме. ХАЙДЕ СЪРБЕТА. Ами, вие сте дошли чак от ЯГОДИНА. Пак ще играм. Тази малката им ми е голяма приятелка.
125
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Офце, и сто пъти ще ви вдигнат данъците от Смучи софия и останалите обратни. Така де, трябва да останат повече пари за гепене, под формата на "креатвни" проекти. Който е глупав да избира такива или да не ходи на изборите да гласува, сега ще пати...
124
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май не иде реч за "справедливо", а за по-високо плащане. Чудят се откъде да увеличат приходите. Ако беше справедливо, за сметка на такова повишение на едни, много повече от тях трябваше да им се намали в пъти... Просто повишени данъци.
123
2
 
1
 
! Отговори
Играджиите преди 1 месец
Сърбите и сръбкините от ЯГОДИНО СА МИ ПРИЯТЕЛИ. Хохитах го най-малкото на български дали ще играят някъде. Каго тго питах на сръбски, то ми каза сърдито, че ще ИГРАТ. Ще играт ами, Но пък, все още не ги ни знаят ръчениците. Пак ще си почиваме с тях хотела им Парк в Бургас.
122
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има различни видове смет. Корите от диня смет ли са? Ако сме на село, не са, дават ги на животните за храна. Ако сме в града, са, и са обемни. Една батерийка е много, много по- сериозен замърсител от голям кашон, едно кенче вреди с наличните си по него лакове също токова, колкото ежедневните лакове и гримове на доста жени (и мъже), защото са силноотровни химикали. Вашите"мислители", "мислят" в обеми, а не във вреди.