До 7 пъти по-висока такса смет? Какви промени се въвеждат от 2025 г.

Плащането трябва да е върху количеството отпадък
6 авг 2024 15:46, Анисия Иванова
155

Новата такса "смет", която трябва да се въведе в началото на 2025 г. може да скочи няколко пъти, ако не заработят ефективно системите за разделно събиране на отпадъци. Прогнозата е, че домакинствата може да плащат между 4 и 7 пъти по-скъпо, отколкото в момента, ако не се приемат промени в действащото законодателство.

"Ако законът за управление за отпадъците и Законът за местните данъци и такси бъдат приложени по начина, по който са сега, ще има чувствително увеличение за определени групи граждани, вероятно ще има намаление на таксата за други групи и в най-голяма степен може би за бизнеса", коментира кметът на Троян и зам.-председател на сдружението на общините Донка Михайлова в "България сутрин".

По нейни думи в новото законодателство следват много нови промени, които да са по-справедливи за гражданите.

"Не бихме могли да дадем отговор, който да важи за цялата страна. Начисляването на такса "битови отпадъци" в голяма част от случаите в общините на България се плаща на база на данъчна оценка на имотите, в които гражданите живеят, което е несправедливо, защото това, че живееш в скъп и голям имот, не означава, че изхвърляш и произвеждаш много отпадък. В новото законодателство се предвижда плащането на таксата да бъде на количеството отпадък, който произвежда всяко едно домакинство. Себестойността на отпадъка в населените места, които са отдалечени от депото, също ще бъде значително по-висока, тъй като те трябва да плащат и транспортни разходи", добави Михайлова за Bulgaria ON AIR.

Според кмета на Троян, без помощта на държавата няма как да се постигне намаляване на броя на отпадъците, които изхвърляме.

"Организацията, която ние трябва да въведем от 1 януари, е достатъчно сложна. Значително по-лесно е да измерваме количеството отпадък в еднофамилните сгради, където пред всеки един имот може да бъде поставен самостоятелен съд. Това означава отделяне на огромно количество средства от страна на общините за закупуване на съдове, за закупуване на нови транспортни средства, за поставяне на устройства, които следят за количеството отпадък, който се изхвърля в транспортното средство", посочи тя.

В Троян вече има изградени системи за отделно събиране на дрехи, зелени отпадъци и подобни, поясни Михайлова.

"Дълго имахме усещането, че сме сами в тази подготовка. Във всички общини вече има работни групи, които правят изчисления и успоредно с това въвеждат системи за по-добра организация на управлението на отпадъците, които предполагат да бъде отделян колкото може повече отпадък за преработка. Ние в община Троян въведохме системи, чрез които се събират дрехи, обувки, зелени отпадъци и други, които се разделят при източника. Изградихме единствената в страната фирма, която събира зеления отпадък в компост. Това има за цел по-малко отпадък да достига до депо", обясни зам.- председателят на сдружението на общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
19
 
! Отговори
Чекемджан от Банкя преди 1 месец
ХАХАХА гласувахте за мен - аз ви обещах че ще ви ОПРАВЯ!!! Сега с Главчев, а след изборите понеже още по-малко ще гласуват и самият аз! Ще резна пак парите на общините, които не ме слушат (като столичната) и нищо няма да имате освен данъци и счупените тротоари, които аз съм ви оставил. Оплаквате се че се чупели моите магистрали? Ей сега и колите ви не пускам да минават ГТП, така че няма да има с какво да чупите магистралите ми!!!
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вси1ко това се прави за намиране на работа на някого си. в Германия, където има строго разделение от много време, по официална статистика само около 20 % от разделение отпадъци въобще могат да се рециклират, всичко друго се гори. Имайки предвид, че има хора, които обикалят за кашони и пластмаса, те реално знаят какво с е приема за рециклиране и на практика го вършат много по-евтино.
19
6
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 1 месец
Тя тая работа ако ставаше с жалби, Украйна отдавна да е изгонила окупаторите.
18
3
 
9
 
! Отговори
Асен Василев: преди 1 месец
"Да го дyxат бедните!"
17
1
 
17
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Увеличавам и аз краденето в пъти! На война като на война!
16
1
 
21
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Ще се мята през балкона торбичката с *** вдигнат ли ми таксата - щом ще плащам двойно тройно - метачките да се оправят от общината натамМного станаха извращенията
15
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами ако стане 7 пъти, почвам със седмичните жалби пред общината. За всяко боклуче, не изпразнен кош, счупен кош, неподдържана градинка, че даже и кучешко * - жалба. В някой общини вече може и електронно да се пускат, та значи ежедневни жалбички. И като не почистят - съд че ми застрашават здравето.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като му кипне на народа ще вземе сопите. И такива полицайчета като тебе ще го отнесат първи.
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко евроатлантическо
12
0
 
28
 
! Отговори
Нямало да има преди 1 месец
увеличаване на данъците... само на таксите! :D
11
0
 
33
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 месец
Невъзможно е да се плаща такса смет на базата на количество изхвърлени oтпадъци просто защото oтпадъците могат да се изхвърлят навсякъде включително на нелегално сметище за да се избегне плащането на данъка. Вдигането на така смет ще доведе до това всички градове да станат много по-мръсни отколкото са сега и да никнат нелегални сметища навсякъде между блоковете.
10
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тепърва ще сър6ате попарата на канадския тролей
9
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това залужават селяните вТроян, щом гласуват за ГРОБ
8
8
 
10
 
! Отговори
Полицай преди 1 месец
И какво като му кипне на народа?
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се притеснявай, няма да му кипне, вече 35 години руча жабета, и чака да заживее като западен колониалист, ще почака още 50, 70, 100 години, но ще стане като на запад със заплати като в Германия и Норвегия.
6
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
5
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гтп сега и нови данъци, тия полудеха с извращенията, народа ще му кипне
4
24
 
8
 
! Отговори
Капиталист преди 1 месец
Виновни са руското влияние и комунистическите внуци. Капитализма е най-добратата система, но комунистическите внуци и руското влияние пречат вече 35 години на капитализма да дойде в България.
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, шашкайте ги сел та ците.
2
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?