Научно доказано: Рискът от смърт при полет със самолет намалява с 50% всяко десетилетие

Средният показател е един смъртен случай на 13,7 млн. пътници
9 авг 2024 20:00, Елка Василева
50
Научно доказано: Рискът от смърт при полет със самолет намалява с 50% всяко десетилетие
Снимка: архив, БГНЕС

Летенето със самолет става все по-безопасно, като рискът от смърт при подобно пътуване намалява наполовина с всяко следващо десетилетие от 60-те години на миналия век досега, предаде АФП, като цитира проучване на Масачузетския технологичен институт.

В периода между 2018 и 2022 г. средният показател е един смъртен случай на всеки 13,7 млн. пътници в световен мащаб, в сравнение с един на всеки 7,9 млн. пътници в периода 2008-2017 г. и един на всеки 350 000 пътници за 1968-1977 г.

"Безопасността на полетите продължава да се подобрява", казва  Арнолд Барнет от Масачузетския технологичен институт и съавтор на проучването. Данните са публикувани в специализираното издание Journal of Air Transport Management.

В периода между 1978 и 1987 г. средният показател е бил един смъртен случай на всеки 750 000 пътници, в 1988-1997 г. - един на всеки 1,3 милиона пасажери, а в периода 1998-2007 г. - един смъртен случай на всеки 2,7 милиона.

Барнет отбелязва, че напредъкът по отношение на повишаването на сигурността на полетите не е гарантиран.

Последният голям авиоинцидент на американска територия е през 2009 г., когато машина, произведeна от "Бомбардие" на авиокомпанията "Колган ер", се разбива и отнема живота на всичките 49 пътници на борда. Фаталният полет е от Ню Йорк до Бъфало, припомня АФП.

Неотдавнашни инциденти, свързани със сблъсъци на писти в САЩ, някои от които бяха избегнати, попаднаха в заглавията на вестниците. "Боинг" се оказа в затруднено положение, след като част от фюзелажа на самолет "737-9 Макс" на "Аляска еърлайнс" се откъсна по време на полет.
   
Изследователите посочват, че съществуват и различия между държавите.

Списъкът на най-безопасните за използване на въздушен транспорт включва САЩ, страните-членки на Европейския съюз, Черна гора, Норвегия, Швейцария, Великобритания, Австралия, Канада, Китай, Израел, Япония и Нова Зеландия.

Втора категория включва Бахрейн, Босна, Бразилия, Бруней, Хонконг, Индия, Йордания, Катар, Кувейт, Малайзия, Мексико, Сингапур, Обединените арабски емирства, Тайван, Турция, Филипините, Чили и Република Южна Африка.
    
Въпреки че авиорискове са по-високи в останалите държави, които формират трета категория, те също са намалели наполовина през периода 2018-2022 г., отчитат учените от Масачузетския технологичен институт, цитирани от АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Статистиката на Бойнг от последните 10 години взета ли е в предвид при писането/превеждането на статията?
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво казва науката за днешната самолетна катастрофа в Бразилия? Бих предпочел да пътувам няколко дни в последния вагон на влакова композиция отколкото да си пробвам шансовете в балистично спускане със самолет.
42
0
 
4
 
! Отговори
Какво правим? преди 1 месец
Уви повечето УизЕър линии ги закриха. Те са с Еърбъси. Повече летят Райън Еър, а те са с Боинги. Какво правим? Чежду София и Виена няма бърза влакова връзка.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз мразя за летя, но колко дни трябват за да се стигне до Скандинавия или Испания например?
40
2
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Пишат се мъже, пък ги е шубе да летят със самолет. Хахахаха
39
0
 
7
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 месец
Един стар виц: "Двама приятели си говорят: - Страхувам се да летя със самолет, предпочитам с влак. - казва единия. - А стига бе, да летиш с влак е още по-страшно. - отговаря другия."
38
0
 
5
 
! Отговори
до 36 преди 1 месец
До Анонименпо някой път нямаш избор обаче - до САЩ , КАНАДА как ще стигнеш или Австралия примерно ....няма как трябва с фърчило . летял съм 2 пъти до САЩ и да на големи височини повечето хора се чувстват НЕКОМФОРТНО включително и аз !
37
0
 
5
 
! Отговори
ааааа преди 1 месец
съвсем удобно са пропунсали 2те зверски катастрофи на Боинг които размазаха 350 човека близо включително и американци .....
36
0
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 месец
Поредната мицирска статия!
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С кола, влакове и кораби. По-бавно, по-скъпо и по-романтично. И хич не ме интересува статистиката колко опасен бил автомобилния транспорт. За тия 12 години нелетене обиколих 4 континента, кръстосах няколко океана и ми беше супер. Много спомени, снимки и красота. Обикаляш от град на град, пристанище на пристанище, гара на гара. Супер. Летете вие. Стойте в оня цилиндър на 11 км, гледайте филми и яжте притоплени полуфабрикати. Аз с хвърчилата приключих.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 31. А необходимо ли е пътуване до други държави ? Има освен това автомобили и кораби.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до блВ публикацията на английски, която не може да се копира тук, няма никакви 50 процента! Рискът от смърт намалява до 1 на всеки 13.7 млн пътници! Преди е било 1 на всеки 7.9 милиона. Какви 50 процента?! Някой изобщо схваща ли си за какво става дума? Заглавието е напълно нелогично.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно днес пътнически самолет падна в Бразилия. По корем.
31
3
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
И как пътуваш до други държави или си стоиш по цял ден вкъщи?
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко много хубаво докато тия кръстачки не почнат да падат от небето. Някой въртоглав като Андреас Любиц или Захари Ахмад Шах решат да се самоубиват като убият всички пътници. Или не те хайджакнат и да те натресат в световния търговски център. Не съм се возил на хвърчило от 2012 г. и не ми липсва изобщо. Мразя да летя.
29
0
 
3
 
! Отговори
бл преди 1 месец
"До Анонимен 23Ма обясни защо, то така всеки може". Аз да обясня! Геометрична регресия му викат. Вземаш дадена вероятност и почваш да я делиш на 2: 10%,5%,2.5%,1.75%,0.875%,0.473%,0.236% и така до безкрай. Всяка следваща стойност е по-малка, но никога не е равна на 0.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Научно това няма как да се докаже. Само статистиката помага, а това далеч не е наука!
27
1
 
5
 
! Отговори
аааа 2 преди 1 месец
Боинг няма да насттигнат скоро Еърбъс !
26
1
 
9
 
! Отговори
Вярно е! преди 1 месец
Американските Боинги са най-НЕсигурните самолети в света. Най-добре да ги предадат за претопяване, за вторични суровини. Европейските Еърбъси според мен си струват. В бъдеще целият свят ще пътува само с Европейските Еърбъси!
25
12
 
1
 
! Отговори
вярно е! преди 1 месец
Американските Боинги са най-сигурните самолети в света. Европейските Еърбъси според мен не струват. Най-добре да ги предадат за претопяване, за вторични суровини. В бъдеще целият свят ще пътува само с американския Боинг!