Половината от българите "бутат" за около 1000 лв. заплата на месец

Немалко чужди компании проучват България за стартиране на бизнес
Обновена: 5 сеп 2024 12:41 | 5 сеп 2024 12:41, Анисия Иванова
279

Частните фирми в София дават по-високи заплати, но възнагражденията в обществения сектор се повишават доста повече, показват данните на НСИ. За година заплатите в столицата са се повишили с 16%. В същото време, най-високата заплата за  2022 г. е била 3 млн. лв. на месец, показват данни на НАП.

"Това е в частния сектор, по всяка вероятност това са единични компании, в които има много висока добавена стойност на продуктите, които се предлагат, компанията има сериозни печалби", коментира Александър Георгиев от Конфедерацията па заетостта в "България сутрин".

До 2000 лв. получават близо 2 млн. българи

"Въпросните милиони, които се плащат на месец, ги вземат около 1% от хората. Важно е да се акцентира на това, че около половината от българите "бутат" за около 1000 лв. на месец. Средният клас в страната в момента са хората, които вземат между 2000 и 3000 лв., като това са хората, заети в центровете за споделени услуги, в търговията, в по-масовите профили", уточни Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

"Традиционно през последните 5 години най-високоплатените заплати са в IT сектора. Там има най-голямо търсене, най-голяма конкуренция и най-голяма битка между работодателите за привличане на хора. След това са центровете за изнесени услуги. През последната една година имаше охлаждане и на двата сектора. От септември се очаква да тръгнат обратно в положителна посока - да се възобнови търсенето и да се коригират възнагражденията", каза още гостът.

По думите на Георгиев въвеждането на новите технологии оказва влияние, тъй като сега много позиции се изпълняват с доста по-малък брой хора.

"Младите хора следват тенденциите на пазара. Насочват се към новите професии. Искат да стават инфлуенсъри, блогъри. Това генерира отлив към традиционните сектори. От 2020 г. насам по-голямата част от работодателите се адаптираха и много хора могат да си работят от вкъщи, дистанционно", посочи той.

"Опитваме се да насочваме хората от пазара на труда в каква посока да тръгнат, за да могат да бъдат интересни за пазара. В туризма става по-трудно намирането на хора. Това е един от секторите с най-ниски възнаграждения, в конкуренция със земеделието. В София има най-висок стандарт - най-високи заплати, но и най-високи разходи. По наша преценка, ако един човек взема 3000 лв. в София, би могъл да поддържа аналогичен стандарт на живот в средно големите градове в България с около 2000 лв. В по-малките градове - с около 1500 лв. на месец", даде пример той.

Георгиев обяви, че немалко чужди компании проучват България за стартиране на бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от Страната
Митничари откриха над 21 кг канабис на Калотина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
11
 
3
 
! Отговори
до химик преди 1 седмица
И аз не разбирам това. Всичко е свободно, никой не те ограничава и пак да не можеш нищо да направиш.... много спрели хора живеят в тази държава, научени на готово да им се спуска. Слаби характери и умове.
182
8
 
2
 
! Отговори
Абе, Точен... преди 1 седмица
Копейките на вЪзраждане сте висшисти с дипломи от Бургаски свободен, Югозападен и т.н. "елитни" университети! Трябва да ги пуснат онлайн тия дипломи и да не ви губят времето по 2-3 години...
181
7
 
0
 
! Отговори
до химик преди 1 седмица
ами като го няма бай тошу да им даде....
180
22
 
3
 
! Отговори
Химик преди 1 седмица
В свободни времена да си беден е престъпление. Не знам що за *** трябва да си, че да не можеш да вържеш 5-10К месечно.
179
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"10к са нищо в днешния скъп свят" - Да, добре. И поради тая причина, това предполагам би следвало да означава, че продавачката на банички според теб взима поне 30 000 на седмица. Да, взима ги. Прав си. А програмист според теб прави поне по милион на месец. Въобще, защо да ходят да работят хората в САЩ и Европа, като в България се печели онлайн по 1 милион на месец. И баничките тая баничарка ги прави от спалнята. Меси ги под възглавницата.
178
3
 
8
 
! Отговори
ебаси ДЕМОКРАЦИЯТА преди 1 седмица
Но пък има и такива, които "бутат", с по 1000 лева.........на ден!
177
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Мен За малкия град те разбирам напълно. Но пък там няма производство като цяло. Кой да плаща заплати? Един цех с 500 човека не решава нищо, ако 2-3000 ще се радват и на МРЗ да закърпят положението. Ти би ли дал на работник 5000лв, ако има 5 желаещи на входа готови на 1000? Работа има бол в големите градове и вече масово наемат дистанционно. Ако имаш умения и заслужаваш 2000лв, то с един език подпиши със софиянци да вдигаш телефон от вас за по 3000лв и ще направиш дъмпинг- тук плащат докъм 4
176
12
 
2
 
! Отговори
до 178 преди 1 седмица
Защо да не го губя тук? Моят доход е съвсем малко под 10К месечно и от години влизам да ви дразня какви сте шматароци.
175
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Програмистите сме най-честните и наивни, всички се осигуряваме на реален доход, докато наглеци като Кокорчо купуват апартаменти в София за 30к евро, цели резиденции колкото апартамент които после продават десеторно и не плащат данък печалба, а Линда се осигурява малко над минималната но козунаци аз 80 лв.
174
5
 
2
 
! Отговори
Ivanoff преди 1 седмица
и по още 4 бона в плик
173
12
 
3
 
! Отговори
до 178 преди 1 седмица
10к са нищо в днешния скъп свят. Искаш да кажеш, че хора с адекватен доход не четем новини и не пишем коментари под тях, така ли?! Странно мислене, честно казано.
172
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе, вие не разбирате ли, че никой нормален човек, който получава 10к или нагоре, няма да си губи времето в такива сайтове. Мисълта ще е ангажирана с други неща. Това са фантазьори. Нереализирани програмисти, които правят посредствени сайтчета и искат да покажат на шефа си коментари в анонимен сайт, да види как някой някъде бил взимал висока заплата.
171
14
 
4
 
! Отговори
до 173 преди 1 седмица
Интересува те, интересува те, беден злобар. Човекът ви отваря очите, неграмотници такива. Заспали снишени робски главици. Засрамете се, ако сте над 30 и печелите под 10к на месец! Поне един път замълчете и се съгласете, че НИЩО не става от вас.
170
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цитат: "Въпросните милиони, които се плащат на месец, ги вземат около 1% от хората...." При 2,5 милиона на заплата, 1% е 25 хиляди, а около 15-20 човека са с над 800 хиляди, т.е. някакви много млаки части от процента.
169
6
 
1
 
! Отговори
до 168 преди 1 седмица
И какво ти пречи някой да дойде и да каже колко печели на месец?! Аз не съм ИТ, но ми е пределно ясно колко печелят, особено тези, които са фрийланс или със собствени компании- МНОГО. По-скоро хората казват кой какво може и колко печели, а злобари, като тебе, се дразнят. Аз пък не се дразня на честни платци на данъци, а се радвам, че са намерили своето! В моя случай- колкото повече заможни хора у нас, толкова по-добре.
168
2
 
11
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
Ае стига ми говори за тая София бе,хората извън нея нямат ли право на живот и да отговарят на тъпия минимум от 1460 лева който неграмотници те управляващи са определили?В софия преди 12 години бабата пенсионерка не се хващаше да продава вестници на 4 часа.Реалността е друга но там от този коптор никой не я вижда вижда си само джоба и да разправя колко е велик,ако го пуснеш в гората и за 4 часа е умрял.Не всичко се измерва в пари шизофренията на 21 век и демокрацията.Пълен геноцид е тука.
167
2
 
16
 
! Отговори
До 165 преди 1 седмица
Ти защо не разбереш, че не ни интересуват вашите заплати, нито колко си получавал на 25 год? Какви са тези ваши комплекси, които избивате по форумите с хвалби за големи пари? За да се хвалиш толкова много, нещо не е наред.
166
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В ИТ не работят за 1000 лева, но пък и не работят за 15 000. В най-скъпоплатените ИТ фирми в София, старши програмист получава между 6 и 10 хил, в зависимост от технологията и проекта с който е ангажиран. ДевОпс получават около 3.5-4к чисти на месец. ИТ архитект е около 4-5к. Има други добре платени бизнеси, но и там заплатите не са драстично по-различни. Обикновените хорица не взимат много. Не са всички родени лигльовци в богати семейства, тате носи, мама меси и да не плащат режийни и квартира.
165
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Мен В 166 писах за реалните доходи поне в София колко са на повечето хора. 2000 нето е 1000 евро. МРЗ в Германия е 1054 евро на месец. Медианната заплата им е около 1500 евро на месец ПРЕДИ ОСИГУРОВКИ, нето към 2200-2300лв. Какво би станало, ако 1 000 000 души у нас си изсветлят доходите и излезе, че взимат по 1000 евро ЧИСТО на месец вместо 500 декларирани сега? Дали няма да цъфнем с немските средни заплати по статистика? Заради 10% данък тук реално взимаме повече ЧИСТО.
164
2
 
14
 
! Отговори
До 168 преди 1 седмица
Тези дето пишат, че са ИТ, не са ИТ, а искат да всеят раздор. Не се заблуждавай.