Проблемът на "Топлофикация" е политически неудобен

Икономист: Дружеството е субсидирано от всички потребители
8 окт 2024 16:30, Инна Ангелова
6

Водата в различни населени места поскъпва, а "Tоплофикация" отново има сериозен проблем с парите. На този фон България не прави почти нищо за централите на твърдо гориво, които произвеждат ток. Така не само, че няма да получим пари по Плана за възстановяване, но може и да бъдем санкционирани.

"Ако питате потребителите, никое поскъпване не е оправдано, но знаем, че през годините цената на водата е твърде ниска, за да покрие разходите на дружествата, включително новите разходи за инвестиции”, каза икономистът Калоян Стайков в предаването "Директно".

Той допълни, че това е и голямата причина на много места да няма вода.

Важно е да се обърне внимание на социалната политика, която трябва да подкрепя домакинствата с финансови затруднения. Стайков подчерта, че не е достатъчно да се увеличи цената на водата, без да се осигурят адекватни механизми за подпомагане на най-уязвимите.

"Трябва да има насрещна социална политика, така че домакинствата, които изпитват затруднения, да бъдат подпомогнати адекватно", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Относно "Топлофикация", Стайков коментира, че проблемът не е нерешим, но е политически неудобен. Той подчерта, че софийската "Топлофикация" е частично субсидирана от всички потребители в страната.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Снимка на деня
Времето в сряда: Слънце, дъжд и температури до 28 градуса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
да се плаща поното преди 54 минути
на реална консумация като тока и водата.стотици хиляди хора не са длъжни да плащат по 500 лв на сезон за полухладка пара при положение не си пускат поното. за тези 500 лв доста хора взимат бързи кредитиИ да иска входа да се спре поното ще има заморничави дето са против, но тогава да се плащат те като не искат да се топлят на ток
5
1
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 час
Проблема не е на Топлофикация ---А НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД , КОИТО ПЛАЩАТ ТОПЛОТО И ТОКА Н СОФИЯНЦИ!....МОНОПОЛА ТИ ИЗСМУКВА ПАРИТЕ НАРОДЕ...ха,ха,хаааааааа
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Аз лично не мисля, че съм субсидиран плащам си сметките и като като им ходих да ми връщат пари (понеже бяха ми навзели) имаше една лелка която се уреждаше да продължава да не плаща и да не и го спират, та точно тия лелки издържате.
3
1
 
4
 
! Отговори
Троян преди 1 час
Мизерниците от вик, явно не знаят, че водата е публична държавна собственост
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Важно е да се обърне внимание на социалната политика, която трябва да подкрепя домакинствата с финансови затруднения." - Еха! ГОлям кеф! ПРеди 25 години никой нямаше ба такива проблеми ... извън София. АМа после казаха - ЙОК на въглищата ... ЙОК на дървата. Не можеш си сечеш ти, току-така ... няма вече сечища за меснтите! И след 10 години ... измислиха "дърва за бедните" ЕЙ!
1
1
 
9
 
! Отговори
Нима преди 1 час
То като поскъпне водата, ще започнат едни инвестиции в подмяна на тръбите, ще си ги приберат парите и пак ще имаме средно над 60% загуби. Иначе България има вода, но няма оправия!