Търновско село все още чака помощ за ремонт на къщи след градушката

Държавата отпуска 1,2 млн. лева за възстановяване в общините
20 окт 2024 17:25, Красимир Ангелов
45

Държавата ще отпусне 1,2 млн. лева за възстановяване на 11 общински обекта във Велико Търново и Лясковец, пострадали след опустошителната градушка преди близо 5 месеца. Собствениците на близо 100 къщи обаче все още не знаят дали ще получат помощ от държавата.

Една от най-тежко пострадалите къщи е тази на Лора Байрамова, която все още не може да възстанови напълно покрива.

Още по темата
"Според средствата си възстановяваме. Всеки човек е в различно положение. Донякъде успяхме, но имаме нужда от помощ – от общината, от социалните служби. Но повече възстановяваме с наши средства – било със заем, и така", казва Лора.

"Циглите ни бяха начупени, а прозорците – напукани, макар и не напълно счупени. Комшиите ни дадоха цигли, и с тях довършихме ремонта", сподели друг местен жител.

Държавата е определила помощ в размер на 1,2 млн. лева за общинските сгради във Великотърновско, пострадали от градушката. С колко и кога ще бъдат подпомогнати собствениците на 104 къщи в едно от най-засегнатите села – Шереметя, все още не е ясно.

"Разбира се, че хората очакват помощ. Това е нормално. Някои от тях са взели кредити. Ремонтът на покрива е сериозно нещо. Повечето хора мислят за имотите си и се стараят. Някои успяха да направят пълен ремонт на покривите, други са в състоянието, което виждате. Всеки е с различни възможности", каза кметът на село Шереметя, Георги Горчев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Документите на стотиците пострадали частни имоти, които кандидатстват за държавно подпомагане, се изпращат директно до Междуведомствената комисия към Министерския съвет, откъдето пострадалите очакват помощ, за да довършат възстановяването на имотите си.

Вижте повече в репортажа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от Снимка на деня
Новата седмица идва със слънце, но с минимални температури под нулата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Американоробите до това ни докараха... да нямаме пари да си помогнем на хората
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Каламбурчетата със застраховките ги пробутеайте в Уганда, белким се вържат...В най добрия случай след застрахователно събитие, минава комисия оценява шетите и получаваш 1/3 от сумата необходима за ремонта...казвам в най добрия случай...щото се започва...ама тая клауза.. ама оня риск ама това не се покрива.. ама онова...за застраховка от 30 лева, която някой главанак цитираше хич няма и да коментирам, какво покрива... Каквато ни държавата ...такива и застраховките и застрахователите
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Денков дал 3.5 млрд на Украйна, ето защо няма за нас.
38
2
 
6
 
! Отговори
Истината е преди 2 часа
За Украйна има пари, а за България няма. Управляват ни еничери.
37
0
 
1
 
! Отговори
от чужбина преди 3 часа
миналата година от ел. дружеството ми включили някакава застраховка на електроуредите, първия месец била безпари . Прочетотх условията и открих че нямам електроуред който да се покрива от тая услуга , защото имат в предвид амортизацията и след 5-тата година вече ги пишат незастраховаеми.
36
4
 
1
 
! Отговори
Стоко преди 3 часа
Една прилична застраховка струва около 200 лева. Тия мааангота дават за цигари, в рамките на календарната година, близо 10 пъти повече.
35
5
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 4 часа
За незастраховани, освен един шамар, друго не бих дал.
34
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Всичко отиде в сметката на зелената Гадина .За българите потупване по рамото и обещания.
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Хора, осъзнайте се. Някои се застраховаме от 25 години и нагоре. Други стоят и чакат някой си да им помага, ако градушка им счупи керемидите на 50 години. Айде по-сериозно, наистина. Твърдо покрепям казаното долу как са важни хората, останали без дом от военна агресия на болен диктатор, а не някакви неграмотни и полуграмотни български граждани. Нали ги гледам по селата- снишени главици. Една жалба защо нямат ток и вода не смеят да пуснат от страх...
32
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Всичко отиде в така наречената окрайна. Пари нема.
31
3
 
7
 
! Отговори
Мюнхаузен преди 4 часа
Ами, поискайте помощи от Про100 Киро , бе , селяни ! Нали той ви докара до просешка тояга . А , и Кокорчо - и той ще ви "помогне".
30
4
 
7
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 4 часа
А питали ли са Зеля Кокаинов дали позволява такива помощи.
29
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Пределно ясно, че ще помагам на хора във война без домове, а не на негрямотни незастраховани българя, викащи неволята за всеки проблем.
28
3
 
7
 
! Отговори
,До 26 преди 4 часа
Нещо си в голяма грешка. Оценката на един имот няма общо. Покривът ще се плати с обезценяването му. Например, подобен покрив нов струва 40к. На 30 години вече струва 30к. Плащат 30к. Оценката е комплексно нещо и зависи от много фактори. Както и да е. Както долу е написано, никакви държавни помощи за незастраховани лица.
27
6
 
7
 
! Отговори
евроатлантик преди 5 часа
Първо помагаме на Украйна, после на земеделците, след туй следват рестораньорите, животновъдите, хотелиерите.... Няма да стигнат парите за вас
26
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Много ясно че след като целия ти хоптор е оценен на 20 хил, няма как от застрахователната компания да ти платят 40 за покрива
25
8
 
14
 
! Отговори
Руси преди 5 часа
За Украйна да има ,майната й на България ! Както каза молега важно е партньорите да са доволни.
24
2
 
6
 
! Отговори
Град преди 5 часа
22 Сигурно пак няма пари за ракети Кото някои ги е откраднал .При голямата градушка в София по Бойково време колата ми стана на женски полов орган и я бракувах на тотална загуба.Но такъв е под х уйният живот в България.
23
4
 
9
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 5 часа
ВАЖНАТА Е ЧЕ ЗА УСРАИНЦИТЕ ИМА...НАСТАНЕНИ..НАХРАНЕНИ С ПОМОЩИ ТА И МЕДИЦИНСКИ НЕ ПЛАЩАТ ПЪК МВР ЧАДЪР ИМАТ...ЗАТОВА ГИ ТРОВЯ С НАПИТКИ Д ДОБОВКА...АВАНТА НЕ ОТКАЗВАТ..
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Те нови градушки идват.