Суша и ветрове унищожават житницата на България

Нужно е възстановяване на полезащитните пояси и горите
21 окт 2024 11:08, Анисия Иванова
37
Суша и ветрове унищожават житницата на България
Снимка: БГНЕС

Добруджанският чернозем е поставен под сериозен риск заради сушата, бурните ветрове и съхненето на полезащитните пояси. Това стана ясно на международна конференция "Възстановяване на горски местообитания", организирана по програма  LIFE на ЕС. 

На нея зам.-директорът на Държавно ловно стопанство-Балчик инж. Радослав Радев съобщи, че съхненето е факт от 2019 г. Първите засегнати видове са били американски ясен и бряст, но заради промените в климата и вредители вече съхнат и поясите от дъб, цер, ясен и акация, съобщава "Труд".

За да ги възстановят, горските предприятия трябва да разчитат само на приходите си от дърводобив, а те са недостатъчни, каза инж. Радев. Той посочи, че приходите от 1 декар дървесина варират от 490 до 920 лв., а за създаването на декар нов полезащитен пояс са нужни над 4000 лв.

Добруджа е областта в България с най-малка годишна сума на валежите – само 500 л на кв. м, заради равнинния терен ветровете са много силни и само дървесните пояси помагат за съхраняване на влагата и плодородието на почвата. „В миналото прашните бури са били нещо обичайно и ако сега поясите не бъдат възстановени, житницата на България пак ще бъде изправена пред проблема с отвяването на чернозема в морето и липсата на каквито и да е условия за земеделие“, категоричен бе инж. Радев.

За да предотвратят този риск, лесовъдите настояват за промяна на държавната политика и финансирането на дейностите в сектор „Гори”. От Североизточното държавно предприятие вече са направили предложения за промени в нормативната база и се надяват те са бъдат приети. Към момента  някои от изсъхналите пояси са презалесени с пари от два проекта по програма LIFE на ЕС, но само с еврофинансиране възстановяването на всички засегнати зони няма как да се направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: житницасушаветрове
Още от Страната
От ПСС: Условията за туризъм в планините са добри
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Троян преди 6 минути
Едва не се разплаках, като минах през Беклемето. Всичко е изсечено и има само тръни. От там се вижда северна и южна България. Гори няма. После рев, че нямало вода?
35
0
 
2
 
! Отговори
Вълканов преди 37 минути
Тези горски зощитни пояси в голям мащаб бяха създадени по указание на Вълко Червенков. С настъпването на демокрацията се започна масовото им изсичане.Нивото на водата слезе по дълбоко. Вината е на местното население. Хората казват: "Лакомо дупе, кръв ***". Необходима е държавна програма за тяхното възстановяване. Втора ричина за изсъхването на почвата е от непрекъснатото експлоатиране на земите. Необходима е почивка. Затова земеделците в старо време са ги отавяли като *** - да тревясват.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 43 минути
3aщo uзcяkoxтe ropckuтe noяcu бe, ckoтoвe?
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
Нужно е възстановяване на полезащитните пояси и горите" - аха, сетихте се, а когато преди 30 сечахте тези защитни пояси що не ревахте, а????????????
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
Абсурдни твърдения за цената на декар дървесина. Екскурзия до мястото на насаждане и от всяко училище да ходят на бригада, хем да се учат, хем физически упражнения, хем полезност за държавата. А за дървосекачите които поголовно секат, еми време е да спират.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Осекохте горите, направихте половината поле и гора стъкло - соларни панели, всичко което се случва е закономерно, пустиня...
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Построени през мрачния и зъл комунизъм и разрушени през добрата и щастлива демокрация, през едното се строи и изгражда през другото само разруха, всеки сам да си определя кое е злото.
29
0
 
8
 
! Отговори
НЕМА ВЕЧЕ " ЕВТ преди 1 час
Ще ядете украинското жито....СПОКО, БЕ....ХАХАХАААА....
28
0
 
8
 
! Отговори
Смех... преди 1 час
НАЛИ ДЪРВАТА ОТ ЗАЩИТНИТЕ ПОЯСИ СА ВИ ЕВТИНИ ЗА ОГРЕВ.....ХАХАХА.....КЪВ ВИ Е ПРОБЛЕМА...???!!!
27
0
 
9
 
! Отговори
Смех... преди 1 час
ЩО БЕ, ЗЪРНАРИТЕ С " БУГАТИ" и "МАЙБАСИ" , НЕМАТ ЛИ ПАРИ ЗА НАПОЯВАНЕ....ХАХАХА ....??!!
26
0
 
6
 
! Отговори
ДО 12 преди 1 час
"кубик дърва в голям град минава 100 лв" НИЩО ЧУДНО В ГОРСКОТО 40 ЛЕВА, А ПРИ УМНИТЕ ГРАЖДАНЯ - 100 И СЕ ЧУДЯ ДАЛИ НЕ Е "ХАЙДЕ МОЙ ЧОВЕК СИ - САМО СТОТАРКА"!!! ИНАЧЕ Е МИНИМУМ 120 ЛВ...
25
0
 
11
 
! Отговори
Нарязахте ли преди 1 час
Тръбите от поливните системи?А сега надявайте кожената гайда
24
1
 
10
 
! Отговори
аха преди 1 час
По време на мрачния социализъм бяха засадени полезащитни пояси, канали за напояване и съоръжения за снегозадържане. По време на светлия капитализъм тези мрачни социалистически неща справедливо бяха разрушени /по-точно окрадени/. Какво ривем сига?
23
1
 
10
 
! Отговори
Това е добре преди 1 час
Зърнарите ше надуват кожения дрегер и когато природата унищожи съвсем житницата няма да имаме нежда от зърнари.
22
1
 
10
 
! Отговори
селянин преди 1 час
лесно се руши но трудно се строи или по добре да *** на метеното отколкото да метем насраното
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ВАШШТА МАЙ... ШЕЙ... УТИДЕ МИ НИВИЧКАТА.
20
1
 
6
 
! Отговори
ха-ха преди 1 час
до Един Българин ; - Четеш ли си въобще писаниците , които си насътворил , да не кажа глynocmume ?! Земеделцете щели да дадат някой лев , ха-ха смях в залата , та те могат ли да дават ?! Как горските ще премахнат поясите от нивите , като това е горски фонд и обособи-ен като такъв за да се стопанисват и поддържат от тях , щото вие, зърнарите , щяхте да ги опаткате отдавна за пустите субсидии ! Сега ревете ! "Ими , га ядахти кифтеатта ни ривахти - сига ривети ..."
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Унищожихте защитните пояси, поливните канали и системи, строени с много труд и усилия на времето и сега ревете, ми как никой не се сети, че ще дойде време да трябват и не са строени случайно, кой квот си направи.......
18
1
 
11
 
! Отговори
Айде Пробития преди 1 час
След унищожаването на житницата идва пробиването за шистов газ.
17
2
 
7
 
! Отговори
ДО 7 И 10 преди 1 час
ЧЕТЕТЕ НЕРАЗУМНИ - 4000 ЛВ СА РАЗХОДИ ЗА ДЕКАР ЗАЛЕСЯВАНЕ, ДОКАТО ГОРСКИТЕ ПОЛУЧАВАТ ОТ ДЕКАР ГОРА ДОБИВ 490-920 ЛВ.ЦЕНАТА НА ДЕКАР ЗЕМЯ Е ПОВЕЧЕ ОТ 2 ПЪТИ ПО-НИСКА...