Купуването на апартамент – за инвестиция или от хора с деца и пари?

Сред най-активните на пазара са специалистите от ИТ сектора
21 окт 2024 09:03, Елка Василева
80
Купуването на апартамент – за инвестиция или от хора с деца и пари?
Снимка: архив, БГНЕС

Най-често имоти купуват хора с деца и пари, коментираха брокери на имоти. Преди няколко години превес на пазара имаха сделките с цел инвестиция. Но сега купуват жилища предимно за собствено ползване. Голяма част от купувачите са семейства с две или повече деца, които търсят по-големи жилища с поне две-три спални, пише „Труд“.

Имоти купуват хора с налични пари в брой или с достатъчно високи доходи, които им позволяват изплащането на ипотечен кредит. Най-активни на пазара на имоти са хора на възраст между 30 и 45 години, от сектора на информационните технологии или със собствен бизнес. През последните години доходите на хората нарастват, което им позволява да купуват имоти. Когато човек има сигурна работа, която му осигурява високи доходи, лесно взима решение за покупка на имот, за да осигури на семейството си по-хубав дом.

Инвеститорите купуват предимно по-малки имоти с площ до 65 кв. метра. Причината за това е, че те осигуряват по-висока възвръщаемост от големите апартаменти. При жилищата с малка площ първоначалната инвестиция е по-малка. Освен това по-лесно за тях може да бъдат намерени наематели, коментират брокери. Има търсене и на големи обзаведени апартаменти под наем. Но при пазара на наеми най-голямо е търсенето на по-малки жилища. Хората, които живеят под наем, най-често искат да спестят пари за собствен дом и затова предпочитат, докато са под наем, да бъдат в по-малко жилище.

Апартаментите в България са по-достъпни спрямо доходите на хората в сравнение с останалите страни от ЕС. Сред причините за това е бързото нарастване на доходите в България заради догонването на средните нива на доходите за страните от ЕС.

Къщи и апартаменти купуват и много хора, които искат да предпазят парите си от инфлацията и да реализират добра доходност. Според брокери имотите имат най-доброто съотношение между риск и доход. За българите традиционните инструменти за инвестиция са банковите влогове и имотите. Но в момента лихвите по депозитите са изключително ниски, които прави имотите още по-привлекателна инвестиция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от Общество
"Ангели на пътя" искат по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 35 секунди
До Анонимен 77 - Само дето, ако даваш 1000 евро наем в София, демек два бна нашенски, апартамента ще струва от 350к евро нагоре, може и повече, демек 700 бона нашенски пари.
82
0
 
0
 
! Отговори
От 73 преди 1 минута
До Анонимен 77 Да, така е. По-разумно е да се изплаща ипотека, отколкото да се пилеят пари за наеми. Аз дадох този пример от личния си опит като илюстрация на това, че у нас днес няма нормално съответствие между заплатите и цените на жилищата. С днешната средна заплата българинът не може да си позволи да плаща 1 500 евро (или около 3000 лева) наем за двустаен, какъвто е моят. Но и да го купи за 150 000 евро няма да му е лесно. Стигам до извода, че заплатите са мизерни. - Ще продължа -
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
До 78 .Това е социална политика и е свързана с демографията .Не трябва да се сравнява онова време със сегашното .Преди човека беше на първо място , няма гладни и бедомни , няма платена и скъпа медицина . Всички имаха собствени апартаменти ,всички можеха да си плащат сметките и разходите като цяло без проблем . Населението надхвърля 9 милиона и то младите преобладават .Няма смисъл да разказваме неща , защото 35 лъжат за всичко , а си беше много добре тогава .
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
До До Има норма - В кои страни няма инфлация? Защото в моя опит инфлацията е в Германия, в Швеция, в Норвегия, Дубай, Испания, а от други хора чувам, че е огормна ъсщо и в Русия и САЩ.
79
0
 
1
 
! Отговори
До Има норма преди 6 минути
Глупости! В западна Европа възвращаемост от 5% от наем за имот минава за страхотна сделка. Говорим за страни където няма инфлация и риска от обезценяване на парите е малък. В този ред на мисли едно 3-4% възвращаемост при лихви от банките на 0-2 си е добра сделка за безписквоа инвестиция.Тук е друго...
78
0
 
0
 
! Отговори
До 71 преди 7 минути
Защо пък държавата да подарява апартамент на онези, които в периода на соца си позволяваха да имат по три и повече деца? Нямаше ли да е по-разумно да вдигнат тройно заплатите на висококвалифицираните млади хора, за да започнат те да се женят под 30-годишна възраст и да могат да си позволят не само веднага да си купят жилище, но и да създадат по три деца? Те да създават по три, а не онези, които и днес, и тогава живееха главно на гърба на данъкоплатците!
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
Искаш да кажеш ,че ако имота е 120 000 евро , трябва наема да е поне 1000 евро , нали така ? Ако наема е 1000 евро , защо да не си взема ипотека и да изплащам , а да ги давам за наем ? Наема не свършва , ипотеката все някога ще свърши .
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
Много мръсни пари явно има в държавата , плащаш 100 000 евро , а го пишеш на данъчна оценка , чиста работа .
75
0
 
0
 
! Отговори
Продълж.на Има норма преди 11 минути
Днес давам този малък апартамент под наем за 500 лв, това се равнявана около 3 000 евро годишно, а цената, която в момента предлагат за това жилище е 160 000 евро.
74
2
 
0
 
! Отговори
Нероден Петко преди 13 минути
Няма да си купя имот. Не искам да си купя имот и после да ни нападне терориста Путин и да ми събори къщата.
73
2
 
1
 
! Отговори
Има норма преди 14 минути
В Западна Европа се счита, че едно жилище струва толкова, колкото наема можеш да вземеш за него в рамките на 8 (осем) години. На този принцип се определя и размерът на наемите. У нас обаче има несъразмерност, която нараства в последните години - днес цената на жилищата НЕ се равнява на около 100 наема, които могат да се вземат за всяко едно от тях. Казвам го от личен опит. Преди 22 г. купих на зелено, с готови пари малък апартамент недалеч от бул. "Дондуков" и за около 9 г. се изплати от наемите
72
0
 
2
 
! Отговори
Това не е баш така преди 14 минути
Корумпираните мултимилионери в България също мърдат пазаря, защото си перат парите с имоти. Пълно е с празни апартаменти, построени с крадени от данъкоплатеца пари. Там не живеят хора, зад тези сделки няма истински продавачи и купувачи. А само ПРАНЕ НА ПАРИ
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
до 61 ! Не намесвай социализма .Тогава ако едно семейство има 3 или повече деца , държавата подарява многостаен апартамент , повтарям -подарява ! Сега ако имаш две деца , кола , ипотека ще ти е много трудно , но пък демократично
70
1
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 16 минути
Купуват масово и с по две или повече деца? Какво стана с най-бедните и намаляващото население? Май това е само за пред данъчните и статистиците. Който е останал в България явно е имал с какво и с кого да се уреди. Защото като гледам обявите за работа, предлаганите пари не предполагат такива екстри?!
69
1
 
3
 
! Отговори
Мачкайте Машини преди 17 минути
Давайте да влезем всички българи в IT сектора и да станем най-богатата държава на планетата Земя. Но вас ви мързи.
68
1
 
2
 
! Отговори
ОСТАВКАБойко Борисов преди 18 минути
"*** какъ спецалист.. ми знаете ли колко се търси овчото месо и агнешкото, той не можел, щото бил IT специалист!" - към днешна дата IT сектора движи икономиката на България, а недалновидния Бойко Боратиното е в сифоня на политическата история.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
Ако някой е родом от Пазарджик и има там къща, а специалността му позволява да работи от хоум офис, не виждам защо да не се премести да живее там. Но който си има наследствен апартамент в някоя от тихите улички около НДК, защо да изоставя района в който е израснал и в който всичко е добре уредено? Вярно, че има проблем с паркирането, но има и големи обществени паркинги, просто българинът не е свикнал да ги ползва. Иска да си оставя колата там, където му е удобно.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
Немите ще скочат значи ,защото не виждам цените да паднат . Гледай какво става със земеделската земя , никога не е била толкова скъпа , а това е истинска инвестиция .
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
120 наема е критерият дали си заслужава инвестицията. Демек за 10 години да можеш да го изплатиш и да си на нула. Само, че не излиза сметката - цените високи, наемите ниски. Отделно се амортизира, отделно вдигат данъците. Не си заслужава изобщо покупката с цел да го даваш под наем. Ако ще да е в баш центъра на София.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
Да ви кажа независимо дали през соца , царско време , демокрация имотите винаги са били скъпи .През турско , ако човек има 100 кв.м къща и 100 овце се счита за доста заможен .