Българинът държи да има имот, в чужбина се раждат и умират под наем

На второ място в света сме по собственост на жилища
23 окт 2024 18:32, Инна Ангелова
122

В последните три месеца България се изкачи в първите позиции по ръст на цените на жилища, отчита Евростат. Най-голямо е поскъпването в областните градове Видин, Кюстендил, Ловеч и Сливен.

"Ръстовете изглеждат големи заради ниската база, от която се тръгва, защото цените в България остават най-ниските в Европейския съюз. Цените във Видин са едни от най-ниските в областните градове. Дори при тези цени купувачите продължават да са активни на пазара и да ги плащат. Това ще продължава, докато продавачите пробват висока цена и купувачът е склонен да я плати. В доста западни страни хора се раждат в жилище под наем и умират в жилище под наем и за тях това е нормално и приемливо. За България не е така. Ние сме на второ място в света по собственост на жилища на човек от населението. Ние искаме да имаме собствени имоти и държим много на това. Първи са румънците", заяви кредитният консултант Тихомир Тошев в "България сутрин".

Консултантът споделя, че хората се притесняват от евентуалното влизане на страната ни в еврозоната и предпочитат да закупят жилище сега, докато пазарът е в състояние на ниско предлагане и високо търсене. За съжаление цените вървят нагоре.

“В статистиката се вижда, че в Хърватия имат 10% поскъпване на имотите тази година. Това е другият страх - те влязоха точно преди две години в Еврозоната. Много хора си позволяват кешово плащане. Само 55% от сделките са с кредит, а 45% са кешови. В последните 15 години българинът е в посока спестявания. След тежката криза, която ни удари, българинът започна да спестява. Най-вероятно при тези 45% също има малък процент допълване, но с потребителски кредит", допълни Тошев за Bulgaria ON AIR.

Тошев допълва, че жилище с пари в брой се купува основно в по-малките областни градове, където цените са по-ниски. Консултантът добавя, че някои хора са спестявали цял живот, родителите също помагат, когато сумата не достига.

“В големите градове - София, Варна, Пловдив, Бургас също има хора, които могат да извадят кеш, но са по-малко. Част от тях инвестират, но първо си решават жилищния проблем. Купуват луксозни имоти, най-често живеят в кварталите с къщи, скъпите райони, след това купуват и за инвестиция", обясни Тошев.

Цените на имотите в София не спират да се покачват

В София цените отидоха значително нагоре, почти вече не може да се купи под 1200-1300 евро на квадрат. Средният за страната отива над 1000 евро. В столицата все още има възможност да се намери за всеки джоб имот", коментира Тошев.

Кредитният консултант уточни, че все по-млади хора искат да притежават имоти.

"Половината консултанти продължават да казват, че има балон на пазара, другата половина смятаме, че няма балон на пазара. Продължаваме да сме с най-ниските цени в Европа. Има търсене, има предлагане. Имаме ниски лихви по ипотеките, те са стимул да купуват. Това не е типичният балон, който надухме в периода 2004-2005 г. Заплатите доста нараснаха заради инфлацията и това, че няма безработица. Доста често младите стартират на хубави заплати. Те стартират на 1500-2000 лв. Започват веднага да мислят и да искат", посочи още Тошев.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от Страната
Митничари откриха цигари, скрити в хляб и зеленчуци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА ЗА 97 преди 3 часа
До Анонимен..Другарю, от САЩ ли ви управляват комунистите? Виждам че пак сте прекалил с мутренските стероиди на стари години.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До СТРАНДЖАТА - Те затова комунисти и техни отрочета ни управляват, щот САЩ-тата ти ги е победила!
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"....все още има възможност да се намери за всеки джоб имот"От два квадрата на заплата?
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До СТРАНДЖАТА 93. Още ли се пенявиш бе ?
82
8
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 часа
ТОДОР ЖИВКОВ: Социализъмът е едно недоносче! Ето това е другари цялата истина!
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Там живеят в Матрицата, а ние пием пред блока и се прибираме да пърдим вкъщи.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До СТРАНДЖАТА 86. Запени ли се вече бе Осралжата ? Аз не знам за нито един пребит с камъни комунист. Кажи някой ?
79
3
 
4
 
! Отговори
До 65 преди 3 часа
А някои нямаме нужда да ходим да слугуваме на запад за годишна заплата там,.колкото двуседмичната на ИТ спец у нас, и си купуваме каквото поискаме.
78
5
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 часа
До Анонимен..Демократите освободиха българите! Сега българите живеят много по-добре! Не са роби на комунистите! Българите като видят комунист го пребиват с камъни.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До СТРАНДЖАТА 82. Ами защо не отиде ти да им помогнеш след като доде светлата думокрация ?
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До СТРАНДЖАТА- Ами, демократите евронекви си да им бяхте построили жилища! Ама не, пак фургони раздавате на хората с изгорели къщи и съборени от наводненията. Разлика?!!!
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
През социализъмът драги недорасли умствено тролейбуси, младо семейство идваше в града голо и босо. Живее на квартира 10-на години. Работа, деца туй-онуй и се сдобива с апартаментче или къща. После порастанлите деца и те. Айде запазете си мукавените приказки за себе си. Няма кого да излъжете.
74
5
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 часа
Хората на които земетресението в Стражица през 1987г. събори къщите строени преди 1944г. още живеят във фургони дадени им от комунистическия диктатор.
73
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
През социализма само мафиотите си купуваха имоти без да ходят в чужбина. Сега всеки може.
72
2
 
1
 
! Отговори
Статистика преди 4 часа
От нова година насам инфлацията е близо 30 процента изчислено по цена на злато и държавни ценни книжа.Сериозна работа,А имотите поскъпнали със 15-20 процента.Това е падане на цените бре,какво поскъпване е това на фона на глобалната инфлация?
71
6
 
3
 
! Отговори
vale_karo преди 4 часа
До АнонименАбсолютно си прав.Живков не може да си закърпи едни чорапи, камо ли да изгради язовир.Всичко изградено по онова лошото време е изградено с лишения от твоите родители , а не от Живков.Замислял ли си се защо пъво върнаха "Едрата градска собственост" , а не "Едрата земеделска собственост"Просто е :Коя процъфтява ,дори сега.Коя залязва дори сега?Помисли,преди да пишеш!
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 74. Значи си нямаш никакво понятие от тогавашния живот. Кой знае в кое село си бил цял живот овцепас.
69
3
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 часа
Умират социалисти! България свободна!
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До СТРАНДЖАТА за 67. Сига писа глупости бе Осралжата. Тия работи си ги приказвай в селската кръчма.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Гъчо 69. Не им въри със статиите за "нормалните" цени на жилищата и тръгнаха по друг път. Не се нахвърли народа да купува както явно са очаквали. Сега чакам старата статия как не било хубаво млад човек да живее при родителите си.