60 000 фирми ще наемат служители следващата година, какво търси бизнесът?

Вижте в кои сфери е най-голям недостигът
24 окт 2024 18:00, Стела Стоянова
77
60 000 фирми ще наемат служители следващата година, какво търси бизнесът?
Снимка iStock

Българският бизнес ще има нужда от близо 262 хиляди работници и специалисти в следващите 12 месеца, а 59 219 фирми ще наемат нов персонал. Това съобщи Агенцията по заетостта.

Данните са резултат от проучването на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта проведе в периода май-юли, съвместно с областните комисии по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната.

Близо 60 000 фирми ще наемат нов персонал през следващите 12 месеца. В сравнение с допитването преди година -  техният брой е нараснал с 3 919 или със 7,1%.    

В средата на октомври Агенцията по заетостта съобщи, че равнището на регистрираната безработица в България през септември се е понижило до 5,2%. В края на месеца броят на безработните е бил 147 196, което е с 3513 по-малко в сравнение с август.

Според проучването всеки четвърти работодател поставя на първо място личностната и социална компетентност като решаващ фактор за успеха на бизнеса, следвани от езиковата и предприемаческата компетентност, съответно със 17 и 12% представителност.  За 87% от бизнеса самоконтролът и дисциплината са най-необходимото  умение, което трябва да притежава персоналът. На второ място по важност работодателите (85%) поставят уменията за работа в екип и комуникативност.  

Какви специалисти търси бизнесът?

Работодателите ще търсят близо 153 000 специалисти с квалификация. Най-търсени професии ще са строители, шивачи, готвачи, оперативни счетоводители, строителни техници и др.

От други близо 59 300 специалисти с правоспособност или с висше образование ще се нуждае българският бизнес. Сред тях най-търсени ще са учители, медицински сестри, шофьори, лекари, машинни инженери, преподаватели, фармацевти и др. Проучването показва, че 49 764 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца.

Леко нараства делът на работодателите, заявяващи, че ще срещат трудности при намиране на нужните им специалисти и работници - от 63,8% средно за 2023 г. на 66,7 % през 2024 г. Най-често споменаваната причина за проблеми при осигуряване на персонал е липсата на достатъчна квалификация (образование) на кандидатите – в 43,1% от случаите.

Предприятията, които смятат, че се налага съкращаване на персонал, са 17 300, при 12 600 през 2023 г., което се явява ръст от 37,3% на работодателите, принудени да свиват дейността си през следващите 12 месеца.

Най-голямо търсене на работници и специалисти през следващите 12 месеца се очаква в индустрията - общо 68 249 души или 26,1% от всички заявени потребности. В търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството ще се търсят 55 308 или 21,1 %, а в държавното управление, образованието, здравеопазването и социалните дейности – 48 710 или 18,6%.

Обучението на работното място е най-често предпочитаната форма за решаване на проблемите с недостатъчните умения на търсените от работодателите кадри, споделена от 43,3% от тях.

Трите най-търсени професионални направления са педагогика, икономика и социални дейности. През следващите от три до пет години българският бизнес ще се нуждае и от 255 864 специалисти със средно образование. Най-необходими ще са специалистите в търговията на едро и дребно, строителството, маркетинг и реклама, счетоводство и данъчно облагане и др.

София-град остава областта, в която ще се очаква да бъдат наемани най-много работници и специалисти – 47 229, което е 18,0% от всички заявени в страната потребности, следвана от Варна – с 28 944 (11,1%), и Пловдив – с 23 433 (8,9%).

В 17 от 28 области заявените потребности от работна сила превишават броя на регистрираните безработни. Сред тях са Варна, където превишението е близо пет пъти, София-град и Бургас – с превишение четири пъти. Областите, в които няма да се усещат негативните последици от липса на достатъчно свободна работна сила, са Видин, Разград и Търговище.

Изследването е национално представително върху база от 426 226 активни предприятия в страната с използване на стратифицирана случайна извадка по области и икономически дейности, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от Страната
Шофьор се заби в стълб, 18-годишна пострада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
Само работодатели не търсят, защото господ ги спуска отгоре с чадъри!
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ще имат нужда, а могат ли да си ги позволят??
69
2
 
0
 
! Отговори
67 преди 3 часа
Бичиш минуси, но това е факт. А и с 10 дка земя, си щял да го пратиш не по-далеч от София.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"Нищото идва след това, когато същите тия специалисти са по лагерите. Виновни са затова, че е станало нещо от тях. " - Имало е и такива, но далеч не са били основанта част. По-лагерите са били Кирчовците, Кокорчовците, разни мутри, тогава нарична разбойнции и прочие. Хора, котио са клали и бесели ... ама в БУКВАЛНИЯ смисъл по време на Балканските войни, през 20-те и 30-те ...
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"Преди 1944 всеки малко по-кадърен е пращал синовете си да учат на Запад. Продажбата на 10 декара земя е осигурявала средства за цялото обучение - такси и издръжка." - Раждаш се втори си и за теб няма образование - може би чирак. Раждаш се трети - няма и земя да остане. Третия син - ратай на първите двама. В един момент, много малко са останали тези със земите.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Антикомунист - От хитретци с благи думи, моето момче. И не ги е страх само комунягитe. Всички нормални хора не харесват и се пазаят от такива.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Онзи ден четохме глупости, как всички не палнували да наемат. Как щяло да панде с наполовина наемането, спрямо миналата година. А сега ново 200. Ай ся де!
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 4 часа
Дано намерят това, което търсят.
63
5
 
5
 
! Отговори
див афган преди 4 часа
Повечето безработни не стават и за тапа на бъчва. Не е важно количеството , а качеството на хората. Факт.
62
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 61 Преди 1944 всеки малко по-кадърен е пращал синовете си да учат на Запад. Продажбата на 10 декара земя е осигурявала средства за цялото обучение - такси и издръжка. Нищото идва след това, когато същите тия специалисти са по лагерите. Виновни са затова, че е станало нещо от тях.
61
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Според вас какви специалисти е имала България 1944г когато комунистите идват на власт? Не е имало НИЩО! Никакви специалисти. Обикновени хора, вземали са ги от селата и са ги правили граждани. Назначавали са ги директно за работници в държавните предприятия. Всичко може да се стане с правилната политика и с обучение. И тия хора дето до вчера са били едни обикновени овчари за 20 години построяват държавата! Пътища, язовири, електропреносни мрежи, заводи навсякъде. Сегашните какво търсят?
60
0
 
15
 
! Отговори
Бизнеса търси! преди 5 часа
Звучи ми смешно. Тия бизнесмени ако са кадърни и бизнеса ще им върви, ще имат пари и хора няма да им липсват. Смешни сте!
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
"Ще наемт" или просто ще търсят хора за без пари да им вършат работа? Това не е наемане. Наемане има тогава, когато и другата страна е съгласна с условията. Но роб никой нормален човек не е съгласен да бъде. Робия е работа за под 2000.00 лв. чисти у нас. И това е минимумът. И то - при нормален 8-часов работен ден и отпуски.
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ако фирмите искат да имат бъдеще и да се реши проблема с липсата на работници ще трябва да направят коренна промяна на политиката си и да свалят изискванията. За повечето позиции не им нужни супер специалисти или хора с опит. Нужни са елементарни умения които могат да се придобият със няколко дена обучение. Повечето млади хора се учат бързо, особено ако имат финансов стимул. Да се приключи с това одобряване на кандидати по CV защото вече е безсмислено.
57
3
 
13
 
! Отговори
Няма кадри, ейййй преди 5 часа
Иначе и аз съм потенциален работодател. Търся си частен шофьор за 200 лева месечно. Ще кажете малко е. Ами малко, ама толкова давам! Ако искате.
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
С кого би искал да преспиш? С Бойко, но има гонорея? С Пеевски, но има сифилис или с Радев , но има генетални брадавици? С кого избираш да си легнеш? Ей това са изборите в България!
55
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Никога не съм чувал за свободна позиция с 5 бона нетно възнаграждение. Да не говорим за по-високо. Всички незаети места са за унизително заплащане. Защо все така се получава?
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До 34 Че какво лошо има във фирмите за пердета и чаршафи? А, не, чакай, ти си собственик на високотехнологичен стартъп, който наскоро е затворил третия инвестиционен кръг с 50 милиона.
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Гласувайте, гласувайте! Изберете между чyма, холера и петнист тиф! Много е важно...за гробарите!
52
1
 
6
 
! Отговори
Руси преди 5 часа
Училищата бълват велики кадри затова няма кой да опъва. Кадрите са пред пенсия !

Спонсорирани публикации