Зеленски промени тона, готов ли е да преговаря с Русия?

Президентът на Украйна бе необичайно сдържан в обръщанието към нацията
21 юли 2024 09:10, Петър Бойчев
420
Зеленски промени тона, готов ли е да преговаря с Русия?
Снимка БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски използва необичайно сдържан тон, когато се обърна към нацията си тази седмица, намеквайки за желанието си да преговаря с Русия за първи път, откакто Москва започна пълномащабното си нахлуване преди повече от две години, предава CNN.

Зеленски предложи Москва да изпрати делегация на следващата мирна среща на върха, която той се надява да проведе през ноември. Русия не беше поканена на предишната мирна конференция, проведена в Швейцария миналия месец, тъй като Зеленски каза, че всякакви преговори могат да се състоят само след оттегляне на Русия от Украйна.

В момента Киев е изправен пред двойния удар на трудна фронтова ситуация и политическа несигурност относно нивото на бъдеща подкрепа от най-близките съюзници на Украйна.

Въпреки че напредъкът на руските войски в Източна Украйна се забави значително, откакто американските оръжия започнаха да пристигат в страната през май, той не е спрял напълно. Русия все още печели територия, макар и с много по-бавни темпове.

В същото време възникват въпроси относно желанието на някои от най-близките и важни съюзници на Украйна – особено Съединените щати и Германия – да продължат да наливат ресурси в конфликта в подкрепа на Киев.

Говорейки пред репортери в понеделник, Зеленски каза, че Украйна не получава достатъчно западна помощ, за да спечели войната, като изтъкна, че нейният резултат ще бъде определен далеч отвъд границите на Украйна.

„Не всичко зависи от нас. Знаем какъв би бил справедливият край на войната, но това не зависи само от нас. Зависи не само от нашия народ и нашето желание, но и от финансите, от оръжията, от политическата подкрепа, от единството в ЕС, в НАТО, в света“, каза президентът.

Бившият посланик на САЩ в Украйна Джон Хербст каза, че е правдоподобно промяната в тона на Зеленски да е реакция на събитията, развиващи се в Съединените щати, където бившият президент Доналд Тръмп в понеделник обяви твърд критик на изпращането на подкрепа на Украйна, Джей Ди Ванс, като кандидат приятел.

Говорейки пред CNN от форума за сигурност в Аспен, Хербст каза, че е възможно Зеленски да се опитва да достигне до потенциалната бъдеща администрация на Тръмп, като подчертава, че би бил готов да преговаря – стига сделката на масата да е справедлива.

„Това трябва да бъде (а) разумен мир, който не позволява на руските окупатори да продължат да измъчват, репресират и убиват народа на Украйна, който е окупиран“, каза той. Русия многократно е отричала обвиненията в изтезания и нарушаване на правата на човека в Украйна въпреки огромните доказателства за противното.

Тръмп и Зеленски разговаряха в петък в това, което Тръмп нарече „много добър телефонен разговор“.

Бившият президент каза, че „ще донесе мир на света и ще сложи край на войната, която струва толкова много животи“, докато Зеленски каза, че двамата са обсъдили „какви стъпки могат да направят мира справедлив и наистина дълготраен“, пише Труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


420
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Всичко казано от зеленски няма стоинос зеленски е нелигетимен президент Русия знае това и щего използва не може дасе има доверие на сащ и НАТО и Украйна теса терористи . А Русия не преговаря със ***
297
3
 
7
 
! Отговори
Жададык преди 1 месец
В качеството на какъв ще преговаря зелю? Може да преговаря единствено дали да бъде обесен или разстрелян. По стара традиция военнопрестъпниците ги бесят.
296
5
 
4
 
! Отговори
НАТО преди 1 месец
Ама къде го видяха това намаляване на помощта от САЩ и Германия. Въобще няма такова нещо. Аман от манипулативни новини.
295
3
 
16
 
! Отговори
Bulgaria преди 1 месец
пак е на страната на губещите.........................но това не е най-лошото, най-лошото е ,че си развалихме отношенията с Русия за 100 години напред!!
294
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Евреиското *** зеленски е нелигетимен президент и всяко негово решение няма стоинос Русия го знае и няма да има преговори няма да съществува фашиска Украйна докато не бъде прочистена от фашиската *** и бандеровци
293
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленски като какъв ще преговаря? Щото той и преди да му изтече мандата е само подставено лице.
292
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо пожертва толкова млади мъже?!
291
18
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Когато ти дойде ти настъпи есен и зимата не закъсня . Промени се земята и целия свят вятър донесе руската мъгла . И ето идва най-щастливият ден , когато ще заврем на Путин ракетите и патоците отзад ха ха ха ха Путин има само един ход- де вземи да се гръмне..ха.хаИли въже се люшка намазано с лосион за вана чака шията та Путин да запълни примката
290
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еееей тъкмо позахлеби и зеленска си взема бугати и то взе че свърши.
289
2
 
19
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 месец
А парите дето му ги дадохме, ще ги върне ли? Може да продаде именията и богатото и да възстанови сумата.
288
1
 
26
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 месец
Зелето сега се чуди от къде ще яде по-малко бой, от Вовката или от жителите на Украйна. Явно, че любовта на украинците към Зеленски се е покачила, та започна да говори за спиране на войната, а Тръмп му е казал, че САЩ вече не се интересуват от Украйна. Както е казал Х. Кисинджър, който се е хванал със САЩ добро не е видял. Жалко и за Европа, че беше използвана.
287
33
 
3
 
! Отговори
Qwerty преди 1 месец
Не се напъвайте толкова копейки! Хаххаа. Без значение развоя на войната,вие пак си оставате скъсани мuzepнuци ,а света видя колко зле е руската армия. На кое място по сила отиде? Някъде след 12то. Хахахха. Украйна така или иначе ще е в НАТО,защото с такъв съсед дори да се бяха съгласили още 2022 с предложението на Русия,не се знаеше кога вamницume щяха да решат да грабят още! А сега блатните ще имат граница с НАТО с поне още 3-4 държави. И в крайна сметка вие пак си оставате скъсани копейки хах
286
3
 
33
 
! Отговори
Шефа0 преди 1 месец
Както и да се върти Зеленски ,той и неонацистката му държава са обречени! Очакваме поява на Украйна в Руската Федерация!Всичко останало са мечти на провалените западни. подпалвачи на войни!
285
39
 
1
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Русия затъва все по-яко с всеки изминал час.
284
2
 
36
 
! Отговори
стига бе преди 1 месец
Какви преговори бе нарко? Нали приехте със закон забрана за преговори с Русия. Освен това ти си ниКой. Русия няма да се подведе да преговаря с нелегитимен президент. Вие и така се отричате от договорености, а какво остава до преговори със Зеленски, който е никой. И какво значи справедлив мир? Справедлив за кого? За победителят или за Украйна? Първото предаване на Русия беше най-добро. Ти се остави Джонсън да те подлъже да се биеш. Бий се сега.
283
2
 
33
 
! Отговори
мдаа преди 1 месец
Първо Минск, след това Истанбул, но вие не искахте мир, искахте да воювате. Е, воювайте, но нямате нито хора, нито оръжия, пари също. Пари и оръжия ви даваме, но хора няма.
282
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има напредък. По-добре мир през ноември, отколкото десетилетия война.
281
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става бе какво става с контранаступа бе с контранастъплението ?
280
28
 
2
 
! Отговори
ТРЪМП преди 1 месец
Ще ги поставя двамата Владимировци на масата и ще подписват каквото им диктувам АЗ , ако Късия Ботокс започне да шакалкави ще яде бой МЕНЕ не от Зеленски.Така че в ръчичките са ми и двамата.
279
2
 
30
 
! Отговори
ЕДИН преди 1 месец
Ха ха, ще клекне, няма къде да ходи. Като му свърши пудрата ще е съгласен и на задна.