Секретна совалка на ВВС на САЩ получава нова задача

Миниатюрната X-37B се превръща в цяла поредица разширени версии
12 окт 2011 07:23,
121
Секретна совалка на ВВС на САЩ получава нова задача
Снимка: Air Force

Американците публикуваха плановете за превръщане на единствената в света совалка-робот в поредица безпилотни и пилотирани машини. Авторите на тази концепция смятат, че новите апарати ще могат да вземат научни товари и астронавти в Космоса, включително – да ги превозват до МКС и да ги връщат обратно на Земята.

Повече от седем месеца прекара в орбита "секретната" миниатюрна петтонна совалка X-37B през 2010 г. Относителната й секретност бе обусловена от факта, че машината е пусната и управлявана от ВВС на САЩ (USAF). А те не бяха много откровени за товара и целите на мисията, с изключение на общи фрази за изпитанието на техниката.

Изпитанието премина успешно и X-37B (екземпляр OTV-1) постави рекорд по продължително пребиваване в Космоса на многоцелеви космически апарат, изпълнявайки в хода на полета няколко орбитални маневри. И още – той стана първият в САЩ и вторият в света (след потъналия в забрава "Буран") кораб, извършил напълно автоматично спускане в атмосферата и самолетно кацане на пистата.

Веднага след старта на първия X-37B някои заговориха за "световна заплаха", изказвайки най-невероятни предложения за товара на совалката, едва ли не до климатично оръжие, което никой не е виждал. Споровете около мисията на техническата новост се разнасяха с месеци, а военните в това време без много шум изпратиха в околоземна орбита втория X-37B.

Слуховете за космическо оръжие на борда на "тайнствения" кораб така и си останаха слухове, но интересно е друго: макар че проектът за совалка-робот се развива под крилото на военните, би било глупаво и нерационално да не се използва за граждански цели. И действително, появиха се подробности за странната еволюция X-37B.

Още по темата
За него разказа Артур Гранц, главен инженер на групата за експериментални системи на космическия отдел в компанията Boeing – създателя на X-37B, на конференцията Space 2011, проведена в Американския институт по аеронавтика и астронавтика в края на септември в Лонг Бийч.

Според Space.com американските специалисти обмисляли възможността за превръщането на X-37B в цяла поредица разширени версии, включително пилотирани.

Разширеният апарат получи името X-37C. На външен вид и конструкция той повтаря X-37B, но е 1,6-1,8 пъти по-голям. Тоест вариант "С" ще бъде дълъг около 15 метра срещу 8,8 м на изходния модел, а размахът на крилата му ще е 7,5 м срещу 4,5 на модификацията "В".

Предполага се, че X-37C ще се изстрелва с ракета Atlas V EELV. В товарния отсек на X-37C трябва да се разположи херметична капсула, предвидена за 5-6 астронавти, включително за един "пострадал или заболял", нуждаещ се от носилка.

Подобен подход смятат да приложат и британците в товарния кораб, когато се замислят за обитаем вариант на перспективната совалка Skylon.

Както и своя събрат X-37B, по-големият X-37C може да лети напълно автономно, но в него се предвижда и ръчно пилотиране. Освен това модификацията на совалката "С" може да бъде изпълнена и в чисто товарна версия, макар че последната е възможна както с херметичен товарен отсек, така и с нехерметичен.

Секретна совалка на ВВС на САЩ получава нова задача
Снимка: Air Force

Интересно е, че и "малкият" X-37B също се разглежда от производителите в качеството на възможен товарен кораб. Той може да доставя на МКС оборудване и да връща резултатите от експериментите на Земята.

Неговата работа обаче не е задължително да бъде свързана с МКС. X-37B е способен да изведе на орбита неголеми изследователски спътници, а след изтичане на зададеното време да ги прибира и да си ги връща у дома. Така учените биха могли да извличат от апаратите образци на материали, подлагащи се на космическо въздействие.

Мекото кацане на пилотираната модификация пък трябва да се хареса на компаниите, развиващи космически туризъм. Новата совалка може да лети към орбитален хотел или към друг частен обект на околоземна орбита, разсъждава Артур.

Ако пилотираният вариант X-37 получи развитие и бъде сертифициран за полети, той ще попълни семейството на новите космически кораби. Така на мястото една изпратена в пенсия совалка американците ще получат още и космически кораби Orion, CST-100 и Dragon, а по-късно и крилатата совалка Dream Chaser.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
Чак сега разбрах преди 3 години
как пръскат с вируса навсякъде
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма такава совална нещастниците от сащ си спреха совалките и сега уж имало секретно да не им се смеят имали имали ама молиха руснаците да качват на станцията американски *** за американския екипаж
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И двете велики космически сили имат провали и дадени жертви, но докато едната обследва целия космос другата се скачва до МКС и то не винаги успешно. Докато едната има серия от успешни мисии другата няма нищо. Докато едната вади секретни прототипи на нови кораби и технологии другата си крета на такива крадени от преди 50 години.
119
0
 
2
 
! Отговори
От 118 преди 12 години
Освен това руснаците имат най-големите провали с най-много човешки жертви.
118
0
 
2
 
! Отговори
До Уикипедия преди 12 години
Не знам защо ги пействаш тея неща. Да не би да си въобразяваш че някой ще се впечатли от това че амеркинаците имат неуспешни мисии? Абсолютно никоя технология в историята на човечеството не е проработила от първия път. Руснаците също имат дълги серии от провали, преди всяка успешна мисия. И не само те.
117
2
 
2
 
! Отговори
Уикипедия преди 12 години
20 февруари 1962 Мъркюри 6 ( на английски: Mercury 6 ) е американски космически кораб от първо поколение. Първи орбитален полет на астронавт от САЩ. Трети орбитален космически полет в историята, след Восток 1 (Юрий Гагарин) и Восток 2 (Герман Титов).Юрий Алексеевич Гагарин (на руски: Ю̀рий Алексѐевич Гага̀рин) е съветски офицер, полковник. Военен пилот и космонавт, първият човек в историята на човечеството, който лети в Космоса. Полетът се провежда на 12 април 1961 година с космическия кораб Восток 1, който извършва една пълна обиколка на Земята.
116
2
 
2
 
! Отговори
Уикипедия преди 12 години
S-46 23 март 1960 ПровалS-56 4 декември 1960 ПровалS-45 24 февруари 1961 ПровалS-45a 25 май 1961 ПровалS-55 30 юни 1961 ПровалTERRIERS 18 май 1999 Провал
115
2
 
2
 
! Отговори
Уикипедия преди 12 години
Експлорър 5 24 август 1958 Провал-- S-1 16 юли 1959 Провал
114
2
 
2
 
! Отговори
Уикипедия преди 12 години
Експлорър 2 5 март 1958 Провал
113
2
 
2
 
! Отговори
Уикипедия преди 12 години
Програма Експлорър е първият успешен опит на САЩ да изстрелят изкуствен спътник в орбита. Програмата е по предложение на американската армия и цели извеждането на спътник в орбита по време на годината на геофизиката. Предложението е отхвърлено заради проект Авангард. По-късно програмата е възстановена след като Съветския съюз изстрелва Спутник-1 на 4 октомври 1957 г. Експлорър 1 е изстрелян 31 януари 1958.
112
2
 
2
 
! Отговори
Уикипедия преди 12 години
Марс Клаймат Орбитър според замисъла трябвало да навлезе в орбита с височина 140-150 км над Марс. Обаче навигационна грешка накарала апарата да достигне височина 57 км. Апарата бил унищожен от атмосферно напрежение и триенето на тази ниска височина. Навигационната грешка се получила, защото фирмата, с която НАСА е сключила договор (Локхийд Мартин) използвала имперски единици (паунд-секунда) вместо метрични единици (нютон-секунда), както е уточнено от НАСА
111
2
 
2
 
! Отговори
Уикипедия преди 12 години
Марс Глобъл Сървейър (на английски: Mars Global Surveyor) е космическа мисия започнала с изстрелването на американски непилотиран космически апарат, разработен от НАСА и Jet Propulsion Laboratory. Корабът е изстрелян към Марс през ноември 1996 г.На 2 ноември 2006 космическия апарат неотговаря на зададени му команда и съобщения. Засечен е слаб сигнал три дни по-късно, което означава, че апарат е преминал в режим safe mode. Всички опити да за възобновяване на връзката и разрешаване на проблема пропадат. През януари 2007 НАСА официално прекратява мисията
110
2
 
2
 
! Отговори
Уикипедия преди 12 години
Марсник 1 (още познат като Марс 1960А) е непилотиран космически апарат унищожен по време на изстрелването му на 10 октомври 1960 г. Съобщено е от администратора на НАСА към Конгреса през 1962 г., че това е сонда, която е трябвало да прелети покрай Марс.
109
1
 
1
 
! Отговори
Уикипедия преди 12 години
Маринър-8! Космическият апарат е изстрелян с ракета Атлас-Кентавър. Главният ракетен двигател Кентавър е възпламенен 265 секунди след запуска, но горната ракетна степен започва да вибрира и излиза от контрол. Степен Кентавър е спряна 365 секунди след изстрелването заради вибрациите. Космическият апарат и Кентавър се разделят и навлизат обратно в атмосферата на височина 1 500 km като падат в Атлантическия океан на около 560 km северно от Пуерто Рико.
108
1
 
1
 
! Отговори
Уикипедия преди 12 години
Маринър 3 и 4 са идентични по конструкция и са първите сонди от програма Маринър, изпратени към Марс. Маринър 3 е изстрелян на 5 ноември 1964 от площадка 13 на Кейп Канаверъл, но кожухът обвиващ апарата на върха на ракетата не се разтваря както трябва, проваляйки мисията. Тъй като слънчевите панели захранващи сондата с електричество не могат да се разтворят, скоро батериите ѝ се изтощават и тя престава да функционира, оставайки и до сега да се рее в околослънчева орбита.
107
1
 
1
 
! Отговори
Уикипедия преди 12 години
Маринър 1 (на английски: Mariner 1) е първият космически апарат от програмата Маринър. Изстрелян на 22 юли 1962 година, с цел прелитане покрай планетата Венера. Началника по безопасност на полета нарежда унищожението на апарата в 09:26:16 UT, 294.5 секунди след изстрелването
106
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе чугунената тиква, точно за Венера е малко смешно да говориш. Сигурно говориш за първата руска сонда Венера 1 чиито ориентационен сензор прегрял и нищо не направила, или за Венера 2 чиято система за управление спира да работи още преди да стигне . Истината е, че първата изцяло успешна мисия до Венера е на сондата Маринър която е година и половина след Венера 1. Нали разбираш кой на кого се е молил, но ти пак преиначаваш фактите. Същото е и при Марс и при Луната ама ти си дрънкайн глупости
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
очаквам ги скоро
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ни го сервират така? :D
103
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей пияни бляде, това което си написал са син откровенни лъжи не почиващи на фактология и на история, а почиващи на пропаганда. Странно е как всички руски гъзоблизци говорите за някакви постижения на СССР и нито едно на Русия ? То лесно когато дузина народи работят за теб, но когато трябва нещо да свършиш се оказва само мечта. Поне да бяха те научили да пишеш както трябва за да може да промиваш по лесно мозъци.