Секретна совалка на ВВС на САЩ получава нова задача

Миниатюрната X-37B се превръща в цяла поредица разширени версии
12 окт 2011 07:23,
121
Секретна совалка на ВВС на САЩ получава нова задача
Снимка: Air Force

Американците публикуваха плановете за превръщане на единствената в света совалка-робот в поредица безпилотни и пилотирани машини. Авторите на тази концепция смятат, че новите апарати ще могат да вземат научни товари и астронавти в Космоса, включително – да ги превозват до МКС и да ги връщат обратно на Земята.

Повече от седем месеца прекара в орбита "секретната" миниатюрна петтонна совалка X-37B през 2010 г. Относителната й секретност бе обусловена от факта, че машината е пусната и управлявана от ВВС на САЩ (USAF). А те не бяха много откровени за товара и целите на мисията, с изключение на общи фрази за изпитанието на техниката.

Изпитанието премина успешно и X-37B (екземпляр OTV-1) постави рекорд по продължително пребиваване в Космоса на многоцелеви космически апарат, изпълнявайки в хода на полета няколко орбитални маневри. И още – той стана първият в САЩ и вторият в света (след потъналия в забрава "Буран") кораб, извършил напълно автоматично спускане в атмосферата и самолетно кацане на пистата.

Веднага след старта на първия X-37B някои заговориха за "световна заплаха", изказвайки най-невероятни предложения за товара на совалката, едва ли не до климатично оръжие, което никой не е виждал. Споровете около мисията на техническата новост се разнасяха с месеци, а военните в това време без много шум изпратиха в околоземна орбита втория X-37B.

Слуховете за космическо оръжие на борда на "тайнствения" кораб така и си останаха слухове, но интересно е друго: макар че проектът за совалка-робот се развива под крилото на военните, би било глупаво и нерационално да не се използва за граждански цели. И действително, появиха се подробности за странната еволюция X-37B.

Още по темата
За него разказа Артур Гранц, главен инженер на групата за експериментални системи на космическия отдел в компанията Boeing – създателя на X-37B, на конференцията Space 2011, проведена в Американския институт по аеронавтика и астронавтика в края на септември в Лонг Бийч.

Според Space.com американските специалисти обмисляли възможността за превръщането на X-37B в цяла поредица разширени версии, включително пилотирани.

Разширеният апарат получи името X-37C. На външен вид и конструкция той повтаря X-37B, но е 1,6-1,8 пъти по-голям. Тоест вариант "С" ще бъде дълъг около 15 метра срещу 8,8 м на изходния модел, а размахът на крилата му ще е 7,5 м срещу 4,5 на модификацията "В".

Предполага се, че X-37C ще се изстрелва с ракета Atlas V EELV. В товарния отсек на X-37C трябва да се разположи херметична капсула, предвидена за 5-6 астронавти, включително за един "пострадал или заболял", нуждаещ се от носилка.

Подобен подход смятат да приложат и британците в товарния кораб, когато се замислят за обитаем вариант на перспективната совалка Skylon.

Както и своя събрат X-37B, по-големият X-37C може да лети напълно автономно, но в него се предвижда и ръчно пилотиране. Освен това модификацията на совалката "С" може да бъде изпълнена и в чисто товарна версия, макар че последната е възможна както с херметичен товарен отсек, така и с нехерметичен.

Секретна совалка на ВВС на САЩ получава нова задача
Снимка: Air Force

Интересно е, че и "малкият" X-37B също се разглежда от производителите в качеството на възможен товарен кораб. Той може да доставя на МКС оборудване и да връща резултатите от експериментите на Земята.

Неговата работа обаче не е задължително да бъде свързана с МКС. X-37B е способен да изведе на орбита неголеми изследователски спътници, а след изтичане на зададеното време да ги прибира и да си ги връща у дома. Така учените биха могли да извличат от апаратите образци на материали, подлагащи се на космическо въздействие.

Мекото кацане на пилотираната модификация пък трябва да се хареса на компаниите, развиващи космически туризъм. Новата совалка може да лети към орбитален хотел или към друг частен обект на околоземна орбита, разсъждава Артур.

Ако пилотираният вариант X-37 получи развитие и бъде сертифициран за полети, той ще попълни семейството на новите космически кораби. Така на мястото една изпратена в пенсия совалка американците ще получат още и космически кораби Orion, CST-100 и Dragon, а по-късно и крилатата совалка Dream Chaser.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИЗПИКАЛИ СЕ АРМСТРОНГ И ОЛДРИН НА ЛУНАТА И СЕГА "УМНИТЕ" УЧЕНИ ОТ НАСА ОТКРИХА ТАЯ "ВОДА"
81
3
 
8
 
! Отговори
до 79 преди 12 години
КЪДЕ Я ВИЖДАШ ТАЯ ВОДА НА ЛУНАТА И МАРС БЕ ***? АЙДЕ ЩЕ ТИ ДАМ ЕДИН БИДОН,*** МИ НАПЪЛНИ ВОДА. АСТРОНАВТИТЕ ОТ АПОЛО ПИХА ЛИ ОТ ТАЯ ВОДА? ВИДЯХА ЛИ ВОДА ИЗОБЩО? СПИРИТ ЗАСНЕ ЛИ ВОДА НА МАРС,А? МАЙ СИ МНОГО ЛЕСЕН ЗА МАНИПУЛИРАНЕ И СЕ ХВАЩАШ НА ВСЯКА ЛЪЖА НА НАСА. КОЯТО СЕ ОПИТВА С ИЗМИСЛИЦИ ДА ВЪЗСТАНОВИ УВЯХНАЛАТА СИ РЕПУТАЦИЯ СЛЕД КОЛУМБИЯ 2003-А
80
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
руснаците нищо не са постигали гагарин е бил американец под прикритие така ми каза правителството на сащ защото съм много умен хахахаха
79
7
 
3
 
! Отговори
До 75 преди 12 години
А в последните 20 години руснаците какво са постигнал? Нищо нали?НАСА откриха вода на луната, откриха вода на Марс, изследваха вътрешноста на комета, картографираха тъмната материя в цялата вселена, имат в момента активни мисии изследващо слънцето, меркурий, венера, луната, марс, спътниците на сатурн и границите на слънчевата система. Руснаците даже до марс не можаха да стигнат.
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАКВИ 11 ДНИ БЕ ***? С МЕСЕЦИ И ГОДИНИ РАБОТЕХА ВСЕКИ ОТ ЛУНОХОДИТЕ. ГРОЗДЕТО ЗЕЛЕНО,А? МОГАТ ДА ПРАТЯТ ХОРА ТАМ (ПРОСТО НЕМЕЦЪТ ВЕРНЕР БРАУН ИМ НАПРАВИ ДОСТАТЪЧНО МОЩНА РАКЕТА),А НЕ МОГАТ СЛЕД ТОВА ДА ПРАТЯТ АВТОМАТ? ЩОТО НЯМАТ ТАКЪВ. СКАЙЛАБ СЪЩО РАБОТЕШЕ САМО С ХОРА И ПАДНА КАТО ОСТАНА САМ,А РУСКИТЕ СТАНЦИИ АВТОМАТИЧНО ПОВДИГАХА ОРБИТАТА СИ. ВСЕ ЕДНО,ЧЕ ХОИРА ИМА В ТЯХ.
77
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да 75 само дето спирит и опортюнити работят на марс а луноход на луната правиш ли разликата ? Руснаците даже не могат да стигнат до марс не да пратят машини работещи там. Спирит работят там години, а луноход 11 дни правиш ли разлика ?хаха много сте жалки руските пияни *** като почнете да си помпате смачканото самочувствие с разни измислени факти които бледнеят пред постиженията на държава номер едно в космоса.
76
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
руснаците са лошите хахахах аз разбирам от политика и астронавтика защото съм гледал рамбо хахаха винаги съм прав защото не слушам никой освен американците а те винаги са прави хахахахахахахахаха
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спирит и опортюнити донесоха почва от Марс ли? А Луноход 1 шеташе по луната още в 1970 година. 25 години преди спирит и оипортюнити. Тук не говорим за 1-2 години както с полета на Гагарин или станцията Салют, а за 25 ГОДИНИ ЗАКЪСНЕНИЕ.А ТАЯ НОВА СОВАЛКА СЕ ПРИЗЕМЯВА АВТОМАТИЧНО ЦЕЛИ 20 ГО-ДИ-НИ СЛЕД РУСКИЯ БУРАН! ЗАЩО НЕ ИЗСТРЕЛЯХА И ПРИЗЕМИХА АВТОМАТИЧНО КОЛУМБИЯ ИЛИ ЧАЛЪНДЖЪР ИЛИ АТЛАНТИС,АКО СА МОЖЕЛИ ДА ГО НАПРАВЯТ. ЦЕЛИ 20 ГОДИНИ НЯМАХА НОВА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ СЛЕД БОМБАТА СКАЙЛАБ!
74
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да 72 правят станции руснаците затова 70% от МКС не е тряхна хахаха Практически всичко което знаем за космоса особенно за далечния знаем от НАСА, роскосмо по далеч от МКС не са стигали и не са и виждали и не могат. Совалките бездънна улица затова руснаците я изкопираха за буран хахах
73
6
 
3
 
! Отговори
до 68 преди 12 години
Яко се изложи а? Направо като руса кифла :) Едните донесоха грамове, а другите стотици килограми. Автоматично ли ?!?1 хахаха абе ти *** ли си или да, НАСА изпрати хора на луната и ги върна и то няколко пъти, а ти ми говориш за някакви автоматични сонди и луноходи хаха Молиха се за почва като пумияри, молиха се за снимки от Хъбъл, мориха се за данни от кеплер, от спирит, от опортюнити и т.н. Роскосмос са майстори в моленето. С това ли се хвалите постижения от преди 50 години хахаха
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво правят сега с тоя половин тон златни лунни камъни струващи 25 милиарда долара? блъскат си ги в главата. Какво количество е нужно за един химичен анализ? А полетът на Аполо 13? Едва не завърши с трагедия цялата лунна програма,от която човечеството никаква полза не видя. А русите развиваха близките полети и орбиталните станции,което се оказа стратегически правилното решение. Аполо и совалките бяха задънена улица,както и Скайлаб. Безбожно ограбване на данъкоплатците. БеЗконтролно пилеене
71
4
 
1
 
! Отговори
От 69 преди 12 години
Исках да кажа : Почвата и камъните дето я донесоха американците е около половин тон.
70
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Май е прекалено сложно за тях да я конструират?"Хахахахаха. Само две думи : spirit и oportunity.
69
4
 
2
 
! Отговори
До 68 преди 12 години
Почвата дето руснаците я донесоха се измерва в грамове. Почватаците са около половин тон.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
64 За каква почва от луната бе ***? Руснаците си донесоха 3 или 4 пъти лунна почва загребана от автомати-роботи и върната на земята. Защо янките и досега не са донесли лунна пръст с автоматична сонда? Май е прекалено сложно за тях да я конструират? Че 25 години преди техните марсоходи, по луната се разхождаха руските Луноход 1 и Луноход 2. Знаеш ли как ви глупости ръсиш? Ама като си алитерат и не четеш така е. Само се излагаш с невежеството си.
67
1
 
1
 
! Отговори
До 65 преди 12 години
Само в болните ти фантазии
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Благодарение на совалките има МКС, ако ги нямаше руснаците само щяха да се чудят какво да правят. Благодарение на доларите на САЩ има МКС 70% от станцията е собственост на НАСА. Ако не са доларите на САЩ да плащат по 50 милиона на пътник Роскосмос съвсем ще задрапа. Скоро ще виждаме как частни компании изстрелват по евтино и също толкова сигурно колкото Руснаците. Ама то си трябва прогрес, а не като пияните *** да тъпчеш 50 години на едно място.
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АМИ АНДЖЕК ТАКА Е! Навремето янките се фукаха,колко огромни били техните совалки и какви "фъстъци" били рускитре еднократни кораби Съюз. Така ли беше? Така беше. И наши българи направо превъзнасяха огромните совалки. Припадаха от умиление. Повечето полети на които бяха за военните между другото. Кой знае колко стотици и хиляди атомни бомби са изнесли в космоса,които сега се въртят над главите ни. И който бъде нарочен за лошия,ще го бомбардират дори от космоса.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
що бе 62 руснаците да не предвидиха падането на последните прогреси или падането на сателите за ГЛОНАС или провала към марс, или провала за луната, та чак се молиха на НАСА за почва от луната ? Да не предвидиха халето на буран или Курск.То се вижда кой развива технологията и я разнообразява и койн крета на технологии от 50 години и даже пак се дъни като кифла от време на време.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Хааааааахаааахааахааа! Е ЗАЩО ГЕНИАЛНИТЕ ЯНКИ ЗАМЕНЯТ ГОЛЕМИТЕ "ХУБАВИ" СОВАЛКИ С ТИЯ МИНИАТЮРНИ ЗАПЪРТЪЦИ?"Хахахахаха. Ти си *** първобитния ***, щом си мислиш че по-глоямо значи по-хубаво. Когато се сравняват кораби за превоз на товар до орбита, има само два критерия по които могат да се оценяват - икономичност(колко струва качването до орбита на килограм полезен товар) и надеждност.