Секретна совалка на ВВС на САЩ получава нова задача

Миниатюрната X-37B се превръща в цяла поредица разширени версии
12 окт 2011 07:23,
121
Секретна совалка на ВВС на САЩ получава нова задача
Снимка: Air Force

Американците публикуваха плановете за превръщане на единствената в света совалка-робот в поредица безпилотни и пилотирани машини. Авторите на тази концепция смятат, че новите апарати ще могат да вземат научни товари и астронавти в Космоса, включително – да ги превозват до МКС и да ги връщат обратно на Земята.

Повече от седем месеца прекара в орбита "секретната" миниатюрна петтонна совалка X-37B през 2010 г. Относителната й секретност бе обусловена от факта, че машината е пусната и управлявана от ВВС на САЩ (USAF). А те не бяха много откровени за товара и целите на мисията, с изключение на общи фрази за изпитанието на техниката.

Изпитанието премина успешно и X-37B (екземпляр OTV-1) постави рекорд по продължително пребиваване в Космоса на многоцелеви космически апарат, изпълнявайки в хода на полета няколко орбитални маневри. И още – той стана първият в САЩ и вторият в света (след потъналия в забрава "Буран") кораб, извършил напълно автоматично спускане в атмосферата и самолетно кацане на пистата.

Веднага след старта на първия X-37B някои заговориха за "световна заплаха", изказвайки най-невероятни предложения за товара на совалката, едва ли не до климатично оръжие, което никой не е виждал. Споровете около мисията на техническата новост се разнасяха с месеци, а военните в това време без много шум изпратиха в околоземна орбита втория X-37B.

Слуховете за космическо оръжие на борда на "тайнствения" кораб така и си останаха слухове, но интересно е друго: макар че проектът за совалка-робот се развива под крилото на военните, би било глупаво и нерационално да не се използва за граждански цели. И действително, появиха се подробности за странната еволюция X-37B.

Още по темата
За него разказа Артур Гранц, главен инженер на групата за експериментални системи на космическия отдел в компанията Boeing – създателя на X-37B, на конференцията Space 2011, проведена в Американския институт по аеронавтика и астронавтика в края на септември в Лонг Бийч.

Според Space.com американските специалисти обмисляли възможността за превръщането на X-37B в цяла поредица разширени версии, включително пилотирани.

Разширеният апарат получи името X-37C. На външен вид и конструкция той повтаря X-37B, но е 1,6-1,8 пъти по-голям. Тоест вариант "С" ще бъде дълъг около 15 метра срещу 8,8 м на изходния модел, а размахът на крилата му ще е 7,5 м срещу 4,5 на модификацията "В".

Предполага се, че X-37C ще се изстрелва с ракета Atlas V EELV. В товарния отсек на X-37C трябва да се разположи херметична капсула, предвидена за 5-6 астронавти, включително за един "пострадал или заболял", нуждаещ се от носилка.

Подобен подход смятат да приложат и британците в товарния кораб, когато се замислят за обитаем вариант на перспективната совалка Skylon.

Както и своя събрат X-37B, по-големият X-37C може да лети напълно автономно, но в него се предвижда и ръчно пилотиране. Освен това модификацията на совалката "С" може да бъде изпълнена и в чисто товарна версия, макар че последната е възможна както с херметичен товарен отсек, така и с нехерметичен.

Секретна совалка на ВВС на САЩ получава нова задача
Снимка: Air Force

Интересно е, че и "малкият" X-37B също се разглежда от производителите в качеството на възможен товарен кораб. Той може да доставя на МКС оборудване и да връща резултатите от експериментите на Земята.

Неговата работа обаче не е задължително да бъде свързана с МКС. X-37B е способен да изведе на орбита неголеми изследователски спътници, а след изтичане на зададеното време да ги прибира и да си ги връща у дома. Така учените биха могли да извличат от апаратите образци на материали, подлагащи се на космическо въздействие.

Мекото кацане на пилотираната модификация пък трябва да се хареса на компаниите, развиващи космически туризъм. Новата совалка може да лети към орбитален хотел или към друг частен обект на околоземна орбита, разсъждава Артур.

Ако пилотираният вариант X-37 получи развитие и бъде сертифициран за полети, той ще попълни семейството на новите космически кораби. Така на мястото една изпратена в пенсия совалка американците ще получат още и космически кораби Orion, CST-100 и Dragon, а по-късно и крилатата совалка Dream Chaser.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
96. ВЕНЕРА БИЛА МЪРТВА ПЛАНЕТА? Е КАК РАЗБРА,ЧЕ Е МЪРТВА ПЛАНЕТА БЕЗ ДА СИ БИЛ ТАМ? ДО 1967 Г И ПРИЗЕМЯВАНЕТО НА РУСКИТЕ СОНДИ "ВЕНЕРА" ИМАШЕ САМО ГАДАЕНЕ КАКВО ИМА ТАМ ПОД ОБЛАЦИТЕ. НИКОЙ НЕ ЗНАЕШЕ,ЧЕ Е МЪРТВА. СМЯТАШЕ СЕ,ЧЕ МОЖЕ ДА ИМА СУБТРОПИЧЕН КЛИМАТ КАТО НА ЕКВАТОРА ПРИ НАС. И В 1967 Г РУСКИ СОНДИ НАВЛЯЗОХА В НАЖЕЖЕНАТА АТМОСФЕРА И ВСИЧКО ИЗЯСНИХА. ИНАЧЕ ОТКЪДЕ ЩЕ ЗНАЕШ,ЧЕ Е МЪРТВА? БЕЗ ДА Я ИЗСЛЕДВАТ ЯНКИТЕ,КАК РАЗБРАХА,ЧЕ Е МЪРТВА? ОТ РУСИТЕ НАЛИ? НАГОТОВО!
101
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АМЕРИКАНЦИТЕ ИЗСЛЕДВАХА МАРС ЗАЩОТО ОТНАЧАЛО СЕ СМЯТАШЕ,ЧЕ ТАМ ИМА ВЪЗДУХ И ВОДА. И ТЕ СА ГЛЕДАЛИ ДА ЗАВЛАДЕЯТ ПЛАНЕТАТА. И КАКВО ТОЛКОВА ИМА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ ТАМ? ПЛАНЕТАТА СЕ ВИЖДА ДОБРЕ ПРЕЗ ГОЛЕМИТЕ ТЕЛЕСКОПИ. ИНФОРМАЦИЯ БОЛ И БЕЗ КОСМИЧЕСКИТЕ СОНДИ. А ВЕНЕРА Е ЗАБУЛЕНА ЦЕЛОГОДИШНО В ОБЛАЦИ И НИКОЙ НЕ ЗНАЕШЕ КАКВО СТАВА ОТДОЛУ ПОД ТЯХ ПРЕДИ КАЦАНЕТО НА РУСКИТЕ СОНДИ ВЕНЕРА,КОИТО МЕРЕХА ДИРЕКТНО ТЕМПЕРАТУРАТА И НАЛЯГАНЕТО. ОТКРИХА СЯРНА КИСЕЛИНА В АТМОСФЕРАТА. ЕТО КАКВА ТЕХНИКА Е ИЗПРАТЕНА ТАМ.
100
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РУСНАЦИТЕ ПУСНАХА ПЪРВИЯТ САМОХОДЕН АПАРАТ ЛУНОХОД 1,А ПОСЛЕ И ЛУНОХОД 2. ЕДВА СЛЕД 20 ГОДИНИ БЕШЕ ПОВТОРЕНО ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ С МАРС. РУСИТЕ ВЗЕХА АВТОМАТИЧНО ПРОБИ ОТ ЛУННА ПОЧВА БЕЗ ЕДИН РУСНАК ДА Е СТЪПВАЛ ТАМ. И ВСИЧКИ ТЕЗИ ПОСТИЖЕНИЯ В КОСМОНАВТИКАТА ИМАХА ОЩЕ ПРЕДИ 40-50 ГОДИНИ. А ДРУГИТЕ ЕДВА СЕГА. КАКВО ПОВЕЧ1Е ДА ГОВОРИМ? КАКВО ДА ДОКАЗВАТ ОЩЕ И НА КОГО? ДА ТРОШАТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ СИ ЗА ОТВЛЕЧЕНИ НЕЩА. НЯКОИ МАЙ СА КОМПЛЕКСИРАНИ И ЧАК СЛЕД 50-60 ГОДИНИ НАМЕРИХА ДА СЕ ДОКАЗВАТ
99
4
 
7
 
! Отговори
А преди 12 години
Момчета, учете китайски! Скоро със същата страст ще се радвате на успехите на новия Голям брат, душички. А аз си обичам руснаците, защото сме една кръв, говорим на един език, загивали са нашата свобода, докато вашите, не моите, деди са треперили от страх!
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АБЕ *** КОЛКО Е ДЕНОНОЩИЕТО НА ЛУНАТА? ТОВА ТЕ ПИТАМ? ОТГОВОРИ? ВЕНЕРА Е КИСЕЛОТО ГРОЗДЕ ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ. ИЗБЯГВАТ ЖЕСТОКАТА ЖЕГА ОТ 450 ГРАДУСА,ТЪРСЯТ ВСЕ СТУДЕНИ ПЛАНЕТИ. ЩОТО ТЕХНИКАТА ИМ НЕ ИЗДЪРЖАШЕ В УСЛОВИЯТА НА ВЕНЕРА. КОЛКО ТЕХНИ СОНДИ СА КАЦАЛИ НА ПОВЪРХНОСТТА? КАКВО ДА ГООВОРИМ ЗА ТЕХНИКА,КОЯТО ПРЕДАВА СНИМКИ ОТ НАЖЕЖЕНАТА ПЕЩ НА ВЕНЕРА ПРИ 90 АТМОСФЕРИ СМАЗВАЩО НАЛЯГАНЕ. ЗАЩОП ПОНЕ ВЕДНЪЖ ЯНКИТЕ НЕ ГО ПОВТОРИХА?
97
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЯНКИТЕ ОБИКОЛИХА ЗЕМЯТА ЕДВА СЛЕД 1 ГОДИНА ПОЧТИ, ПЪРВИЯТ ЧОВЕК ИЗЛЯЗЪЛ В ОТКРИТИЯ КОСМОС Е АЛЕКСЕЙ ЛЕОНОВ В 1965 Г. ПЪРВАТА ОРНИТАЛНА СТАНЦИЯ В СВЕТА Е РУСКАТА САЛЮТ-1 И ПЪРВИЯТ В СВЕТА ЕКИПАЖ РАБОТИЛ НА НЕЯ. ЯНКИТЕ ИЗВЕДОХА ЕДВА В 1973 Г ЗЛЕ КОНСТРУИРАНАТА СКАЙЛАБ. В 1977 Г РУСИТЕ ИЗВЕДОХА САЛЮТ 6,ПЪРВАТА СТАНЦИЯ С ДВА ВЪЗЕЛА ЗА СКЧВАНЕ,А В НАЧАЛОТО НА 1978 Г И ПЪРВИЯТ БЕЗПИЛОТЕН,АВТОМАТИЧЕН ТОВАРЕН КОРАБ ПРОГРЕС-1 ,КОЙТО ЗАРЕЖДАШЕ САЛЮТ С ГОРИВО,ВОДА И КИСЛОРОД.КЪДЕ СА АМЕРИКАНСКИТЕ ПРОГРЕС?
96
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ай ай ай някой пак е прекалил с водката лунния ден бил 29 дни хахахаа, а лунната вечер колко е ? хахахПърви на старта и последни на финала хахаВенера никога не е представлявала интересе за НАСА тъй като тя е мъртва планета, въпреки това, точно НАСА я картографираха на 95% хаха
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РУСНАЦИТЕ ИЗВЕДОХА В КОСМОСА ПЪРВИЯ В СВЕТА СПЪТНИК НА 4.10.1957 Г, ПЪРВАТА РАКЕТА СТИГНАЛА ЛУНАТА В 1959 Г,ПЪРВАТА СНИМКА НА НЕВИДИМАТА СТРАНА НА ЛУНАТА,ПЪРВАТА СОНДА ДОСТИГНАЛА ЛУННАТА ПОВЪРХНОСТ,ПЪРВАТА СОНДА ПРЕЛЕТЯЛА КРАЙ ВЕНЕРА И ПЪРВАТА СТИГНАЛА ПОВЪРХНОСТТА НА ВЕНЕРА. ПЪРВИТЕ СНИМКИ ОТ ПОВЪРХНОСТТА НА ВЕНЕРА ПРИ +450 ГРАДУСА ТЕМПЕРАТУРА И 90 АТМОСФЕРИ. ЯНКИТЕ МАЙ НЯМАТ ПРИЗЕМЯВАНИЯ И СНИМКИ ОТТАМ ВСЕ ОщЕ. ПЪРВИЯТ КОСМОНАВТ В СВЕТА Е РУСНАКА ГАГАРИН,ЯНКИТЕ ОБИКОЛИХА ЗЕМЯТА ЕДВА СЛЕД 1 ГОД
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
85 ДА СЕ МАХАШ ОТ ТУК ТИКВО ЗЕЛЕНА,КУХА И ПРОСТА И МИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ КОМЕНТИРАЙ НЕЩА,КОИТО НЕ РАЗБИРАШ ГРАМ. НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ КОМЕНТИРАЙ КОСМОНАВТИКА ЗАЩОТО ИМАШ ЗНАНИЯ НУЛА В ТАЯ ОБЛАСТ И СЕ ИЗЛАГАШ СТРАХОТНО С ГЛУПОСТИТЕ И ПРОСТОТИИТЕ КОИТО ПЛЕЩИШ. ЗАЩО ТРЯБВА ДА ТИ ЧЕТЕМ ГЛУПОСТИТЕ? ЧЕ И НА ПОЛИТИКА ГО ИЗБИВА КРАТУНАТА,ЕТИКЕТИ ЛЕПИ КОМУНИСТИ,ПИЯНИ ***. ПРАЗНОГЛАВ ***! ЗЕЛЕНА ТИКВА,СЕДНАЛА ДА КОМЕНТИРА ТОВА ЗА КОЕТО НЯМА ДОСТАТЪЧНО ГЪНКИ ПО МОЗЪКА ЗА ДА РАЗБЕРЕ И ПРОУМЕЕ НЕЩАТА.
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
85. КОЙ ЛЪЖЕ БЕ ***,***! ЛУНОХОДА ФУНКЦИОНИРАЛ 11 ДНИ! А КОЛКО СА 11 ДНИ БЕ КРАТУНО КУХА И ПРАЗНА? Я ДА СЕ ПОИЗПИТАМЕ МАЛКО ПО АСТРОНОМИЯ. ЕДИН ДЕН НА ЗЕМЯТА Е 24 ЧАСА. КОЛКО Е ДЪЛЪГ ЕДИН ДЕН НА ЛУНАТА? ЗА КОЛКО ВРЕМЕ ЛУНАТА ОБИКАЛЯ ОКОЛО ЗЕМЯТА И КОЛКО ПРОДЪЛЖАВА ЕДНО ЛУННО ДЕНОНОЩИЕ? МАЙ 29 ДНИ,А КРАТУНО КУХА И ПРОСТА. И ЗНАЧИ ЛУНОХОДЪТ Е РАБОТИЛ 11 ЛУННИ ДНИ,НО ВСЪЩНОСТ 11 ЗЕМНИ МЕСЕЦА. ТУК СА МИНАЛИ 11 МЕСЕЦА,ДОКАТО ЗА ЛУНАТА САМО 11 ДНИ. ДА СЕ МАХАШ ОТ ТУК ТИКВО ЗЕЛЕНА И НИКОГА ПОВЕЧ
92
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам какво толкова защитавате русиа когато не са постигнали нищо кой знае какво ... какво толкова им се кефите??
91
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе оставете ги руските пияни гъзоблизци, техните знания за реалните неща се базират на разкази и пропаганда от страна на партията майка. Оръфани от всякъде, но дрънкат лъжи прочетени от вестник Дума
90
0
 
3
 
! Отговори
4oko преди 12 години
E как да става като той е на 17 години с пъпки по лицето, не е прочел една книга и гледа "листопад" всяка вечер?
89
7
 
3
 
! Отговори
До 87 преди 12 години
Май импотентните са други, дето 30 г.не направиха нищо запомнящо се, докато други написаха цели страници в историята на космонавтиката. Ама нали не са ги написали руснаците, що да ги четат, те вярват на другарите. На тях утре да им кажат, че Роскосмос никога не е имало и на това ще повярват. Първично комунистическо мислене.
88
3
 
1
 
! Отговори
до 87 преди 12 години
Това което си написал няма никакъв смисъл...
87
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям кеф е да се четат изцепките на импотентни русофоби, дето още си мислят, че НАСА става за нещо. Дай им на тях шарени компютърно генерирани картинки, уж от Хъбъл, а сериозната наука не я хаби.
86
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Казах ти точно ясно и категорино, Русия не може да стигне до Марс, не да прати машина там работеща с години. Стигнала е с някакви машини до луната работеща десетина дни и толкова. И докато НАСА картографира, Луната, Марс, Венера, Юпитер, заснема 3Д вселената и, чрез хъбъл наднича там където руснак не си е и помислял, Роскосмос се чуди как да вдигне Глонас за да направи карти на степите си. Помпай си размазаното от водка самочувствие, но не чрез лъжи
85
7
 
2
 
! Отговори
do 78 преди 12 години
Лъжеш като дърт пиян руснак от *** произход какъвто вероятно си, но аз по долу обясних, че вие пияните *** сами си измисляте факти за да си напомпате смачканото самочувствие. Пич Луноход 1 функционира в продължение на 11 лунни дни вместо първоначално предвидения срок от 3 лунни дни. Какви месеци и години си измисли не те знам, но това са си фактите. Фактите, че НАСА са космическа сила са признати от научната общност по света даже от руснаците, а ти се тръшкай, че не вярваш.
84
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре бе я ми покажете на тия ваши велики руснаци къде им е космическата програма? Освен в момента да са таксита друго правят ли ? Ама и то ще им е до време.
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"КЪДЕ Я ВИЖДАШ ТАЯ ВОДА НА ЛУНАТА И МАРС БЕ ***?"Хахахаха. Ти верно още живееш в миналия век.