Apple плати 21 млн. долара заради швейцарските гарови часовници

Швейцарските железници скочиха срещу кражба на интелектуална собственост
Обновена: 11 ное 2012 13:09 | 11 ное 2012 13:02,
130
Apple плати 21 млн. долара заради  швейцарските гарови часовници
Снимка: архив, Reuters

Американският технологичен гигант Apple плати обезщетение от 21 милиона долара на националната жп компания на Швейцария заради използването на дизайна на култовите швейцарски гарови часовници за операционната система iOS6, заложена в мобилните устройства iPhone и iPad, предаде Лента.ру.

През септември представители на Швейцарските федерални железници (Swiss Federal Railway - SBB) обвиниха концерна в нарушаване на правата на интелектуална собственост, тъй като циферблатът, въведен в устройствата на Apple, прилича твърде много на този на жп часовниците.

При двата дизайна часовниците са кръгли, с черни символи, с изключение на секундарника, който е червен.

Дизайнът на гаровите часовници е разработен през 1944 година от инженера и дизайнер Ханс Хилфикер и е един от символите на Швейцария.

През октомври Apple и жп компанията сключиха лицензионно споразумение, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: Apple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
5
 
3
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ ех, mindo:"резисторните матрици в епълА6" - хахахахааха!
118
2
 
3
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Наби, и процесорите не са ми специалност, но мога да ти обясня кое - що за тях ;) Ако желаеш да знаеш питай :). На мойта възраст едва ли ще да съм студент, но все още уча. Всички сме ученици на живота ;). Ти ако си спрял да се учиш - евала! Значи си постигнал перфектното познание ;)(примерно за резисторните матрици в епълА6).
117
4
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ ех, бедничък студенте mindo:Сигурен ли си, че искаш да ми се явиш на изпит по процесори или ще си останеш в областта на public relations?
116
2
 
2
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Колко човека, занимаващи се с публик релейшънс могат да ти назоват името на единствения в момента процесор с L0 кеш? То на специалисти да го зададеш този въпрос може и да ги изненадаш силно;)
115
2
 
2
 
! Отговори
mindo преди 11 години
114 не се заяждам пич, просто нямам много време на последък за да проверя. Наби, не се занимавам с това. Учил съм междуличностни отношения, но като страничен предмет. За офертата - идеята не е да те дразня, а да усетиш на свой гръб стойностите. Сигурен съм, че си го усетил защото реакцията ти беше силана ;) Пък и би трябвало да си чувствителен на тема пари, печалба и инвестиции след като имаш бизнес. Щото ако не си ме разбрал - зарязвай и бизнесаче и той като мисленето не е за теб.
114
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм iZombie. Работя за 500 лева като консултант в Технополис. Купих си iPhone 5 веднага, след като излезе - трябва да съм в крак с модата! Имам BMW 325, купих си го от Горубляне за 2 бона. Аз съм тарикат, а вие сте мишки! Завиждате ми, защото не можете да си позволите висок стандарт на живот! Съжалявам, милички, луксозният живот не е за всеки, той е само за избрани хора като мен!
113
2
 
3
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ миличък mindo:Да не би да си инвестирал неудачно в public relations, пич, че на такъв ми приличаш!Оферти на неудачници като теб може да разпространяваш сред тебеподобни! :-)Нас трябва да ни убедиш! Засега не си ни убедил, че заслужаваш и стотинка/cent социални помощи!
112
1
 
5
 
! Отговори
6 преди 11 години
Оо как сме днес, хейтваме ли, хейтваме ли, а? :)
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега стана ли ти ясно???
110
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно, че нищичко не знаеш за Епъл. Корпусът си се прави изцяло в САЩ, но при сглобяването някои от работниците са го одирали и така клиентите са вадили вече надраскан iPhone 5 от кутията. А за политиката на Епъл, именно досега тя беше просто гениална и безупречна, този успех не се постига с провалена политика, нали? Айде стига вече плю, ставаш гаден за четене!!!
109
2
 
2
 
! Отговори
mindo преди 11 години
А между другото, за тези корпуси на епъл така и не ми стана ясно: нали уж се произвеждаха в сащ, а виновни за некачествените корпуси и забавянето се оказаха китайските работници на фокскон и стачките в китайските заводи. Странно, а, Наби?? Да не се окаже, чев сащ правят само заготовката за боята за корпуса, а?
108
3
 
3
 
! Отговори
mindo преди 11 години
107, не си спомням да съм говорил за съюзяване. говорих за споразумение. На епъл работата с ХТЦ е наакана отвсякъде. Почват дело и се споразумяват. Все едно да скочиш да биеш някой и като видиш че бицепса му е 50 санта да му стиснеш ръата и да му кажеш че е готин тип ;)Интересна ще е нвата производствена политика на ябълката, да види ще стане ли нещо добро. Има шанс, откакто го няма главното айзомби.
107
3
 
2
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Наби, сега ще действам като теб, когато нямаш доводи:Ти си:Некадъренглупавсамовлюбеннеобразованнекултуренбез култура на отношенията, което автоматично изключва емоционалната интелигентност, която се предполагаше че имаш(защото нямаш рационална, не за друго)самозван, смешенн, жалък... Мога да изброявам още, но смятам вече усети как изглеждаш отсърани. Офертата ми за парите още важи, нали си богат Фирмер ;) Отговарям на въпроси на интелигентни хора, които умеят да четат. Отговорил съм чети
106
4
 
4
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ миличкият ни mindo:Много си ми сладичък:- грандомански заявления без покритие- липса на компетентност- неспособен да отговаря на въпроси- трябват му пари- евтини заявления, колко много пари щял да изкараПич, доброто ти образование ще проличи, ако си способен да отговаряш на въпроси.Засега образованието ти доказва, че не разбираш и от акции, да не би да си учил медицина?
105
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ако хтс ползват незаконно патенти на епъл за което епъл може да ги осъди, дали биха се поаакали и да сключат споразумение.
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
107 ти си ***.Споразумение за патенти означава споразумение за ненападение. Обикновено сключвано за организирано нападение и отбрана .
103
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти *** ли си? За какво съюзяване плямпате с Миндила? Споразумение за патенти не значи съюзяване.
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"падат, заради несмогването с производството и незадоволителното предлагане"За което са си виновни епъл, а не самсунг или някой друг.А пазарния дял защо пада ? Иновациите защо изчезнаха до степен да се съюзяват с конкурент ползващ конкурентна ОС ?
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Акциите падат, заради несмогването с производството и незадоволителното предлагане. Ще си говорим пак след 2-3 месеца.
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"За тези които решат да си продадат сега акциите. Ти *** ли си?"Чакай де нали ябълковите тиквочи казвате, че епъл тепърва завладяват пазара, вкарват иновативни продукти с което правят нова пазарна низща на нови устройства и т.н. ваши си простотии, защо да си продаваш акциите. Защото всеки момент ще се пръсне балона ли. Нещо което е очеизвадно, та чак се наалга да сключваш споразомение с конкуренцията за да не те потопят.