iPhone вече не блести толкова силно в Азия

Вече не е модерно да имаш продукт на Apple, твърдят в Хонгконг и Сингапур
28 яну 2013 13:36, Бойчо Попов
47
iPhone вече не блести толкова силно в Азия
Снимка: Ройтерс

Култовият смартфон iPhone на Apple Inc започва да губи част от блясъка си сред заможните потребители в Сингапур и Хонконг, ставайки жертва на промяната на мобилните навици и своя собствен бърз успех, пише в свой анализ Ройтерс.

Водени от комбинацията умора към iPhone, желанието да са различни и множество конкурентни устройства, потребителите се обръщат към други марки, и по-специално към тези на Samsung Electronics Co Ltd, изяждайки пазарния дял на Apple.

В Сингапур продуктите на Apple бяха толкова доминиращи през 2010 г., че там имаше най-много устройства с операционна система IOS на глава от населението, отколкото където и да било другаде по света.

Но сайтът gs.statcounter.com на анализаторската компания StatCounter, който измерва трафика, събран през мрежата от 3 милиона уеб сайтове, изчислява, че делът на Apple на пазара на мобилни устройства в Сингапур – с iPad and iPhone – спада рязко през миналата година. От пика със 72% през януари 2012 г. сега делът спада до 50% през този месец, докато Android устройствата вече съставляват 43 на сто от пазара, в сравнение с 20% през същия месец на миналата година.

В Хонконг устройствата с IOS на Apple сега представляват 30 на сто от общия трафик, което е спад от около 45% спрямо година по-рано. Android в момента държи почти две трети от пазара.

„Apple все още се възприема като престижната марка, но вече има толкова много други готини смартфони, че конкуренцията просто много голяма", каза Том Клейтън, главен изпълнителен директор на базираната в Сингапур Bubble Motion, която развива популяреното регионално приложение за социални медии Bubbly.

"Сингапур и Хонконг са възприемани от гледна точка на електрониката за водещи показатели за това какво ще бъде горещо в Западна Европа и Северна Америка, както и какво ще се предприеме в региона", казва Джим Уагстаф, който ръководи базираната в Сингапур компания, наречена Jam Factory, разработваща мобилни приложения за предприятия.

Югоизточна Азия приема бързо смартфоните – потребителите прекарват 78% повече време на смартфони през 12-те месеца до септември 2012 г., отколкото година по-рано, показват данни на изследователската компания GfK. 

Анекдотичните доказателства за умората към iPhone не са трудно откриваеми: докато преди година устройствата iPhone заливаха подлезите на Хонконг и Сингапур, сега доминират джаджите на Samsung и HTC.

Въпреки че това отчасти се обяснява с разпространението на устройства с Android, които в по-голямата си част са доста по-евтини, има и други признаци, че Apple губи последователи.

Какво се случва в Сингапур, вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: Apple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха преди 11 години
iPhone си е шитня отвсякъде.Ама не можете да го разберете щото сте ***.Щом ви е толкова супер телефона защо ви е тогава Jailbreak . BTW. Няма перфектна OS има само фенове с промити мозъци СЛЕПИ за проблемите на "любимата" марка , но с невероятно познания и безпощадна критика към продуктите на конкуренцията. А най големия проблем е че написаното няма да промени НИЩО.Мозъците ви са непоправимо увредени .
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Купувайте си Андройдските тояжки и си грухтете ...
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уиндоус и Андроид може и да са най-разпространени, но за жалост далече не са най-добрите ОС-и, нито при компютрите, нито при телефоните. Цената на хардуера и масовостта на устройствата, на които са инсталирани ги изстреля на върха.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ти в час ли си с факта, че с име Анонимен мога и сам да си говоря и няма как да разбереш?
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ти в час ли си, че не говориш с един и същи човек?
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 38Единия от 4те патента вече отпадна. Този със scroll-to-unlock. Другия е точно е заради "правоъгълник със заоблени ръбове" п.с. не съм човека с който си пишеше до сега
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами щото ти си запознат и затова обясняваш как гугъл плащали на епъл и как самсунг крадяли триъгълни правоъгълници а епъл произвеждали най - високо технологичните патенти отсам екватора. Дето казваш - селски изпълнения на спрял каналджия. Сигурен съм, че не знаеш дори броя на патентите, за които беше осъден самсунг...
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може ли някой да напише колко компа в света работят с операционни системи на Епъл и колко с други-Уиндос,линукс,андроид.И така да се сложи край на спора.Защо никой не говори с числа?С други думи какъв процент от работещите в момента компютри,лаптопи и смартфони са произведени от Епъл?
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хе хе, 100 млрд., добре бе :))) Самсунг бяха осъдени да платят един милиард далеч не за правоъгълна форма. Ако беше запознат с делото нямаше да се излагаш така сеслки с подобни слабоумия.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По принцип за използване на правоъгълната форма епъл искаха от самсунг 1 милярд. А за базови патенти, без които не е възможн какваато и да е комуникация нито при телефоните нито при таблетите, самсунг трябва да им искат 100 милярда. Поне. Защото рисуването на един правоъгълник е поне 100 пъти по - евтино от избретяването на безжичен стандарт. Омръзна ми да ти обяснявам колко си спрял. Че и се пениш, ***. А кой е избрал ***, можем да поспорим. Не съм аз да ти кажа.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На кого плаща епъл и кога?? Първо повдигнаха дело срещу гугъл за Андроид. Не само че се оказа че гугъл не са крали, ами и се оказа при контраделото, че епъл не са плащали патенти на гугъл откакто произвеждат телефони и таблети. Та трябваше да плащат. И сега плащат. Същото се случи и със самсунг. В момента спора е дали ако епъл не платят на самсунг дулжимата сума имат право да продават айфона в САЩ или нямат. Иначе епъл не отричат че трябва да плащат. Само спорят колко.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами ако прочетеш статията а не само заглавието, може да разбереш, че Андроида май не е *** и даже напротив, оказва се за предпочитане пред ОС. Както пише статията, хората там са били масово с Айфони 72% от пазара е бил за Айфоните, сега вече Андроид държи 2/3 от пазара. Щом хората с Айфони ги сменят с Андроиди, сам можеш да си отговориш кое е по-доброто. Ако беше обратното щеше да е логична твоята теория, уви обаче нещата са такива каквито са и андроида явно повече се харесва на хората.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама Епъл плаща, а Самунг не счита за нужно, нали бе , умник. Кво ли споря с човек, избрал си андроидски *** и го счита за годен за нещо, отврат!
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Довода за айпада не е валиден. След като хората ти произвждат стоката най - лесното нещо е да ти откраднат каквото си искат. Особено в китай. А епъл собствено производство нямат. Андроид е пусната бързо след иос на пазара защото по - голямата част е била готова. Как? Ами Гугъл купува фирма, наречена Андроид и занимаваща се с разработка на Андроид от години. Казах ти вече че си спрял. Ама много спрял.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 27 Ти къде видя глоба на Гугъл бе?? Не разбра ли, че не Гугъл плаща на епъл а епъл плаша на гугъл франд лиензите в обастта на комуникациите. А сасмунг най - вероятно ще забранят таблетите и телефоните на епъл в САЩ заради тотова, че не са плащали патенти от създаването си. При това не за копиране на правоъгълен триъгълник а за ИСТИНСКИ неща! Не си бавен, спрял си направо. Това какво е казал груто ти не е важно. Всеки може да си приказва каквото желае. Още не си казал какво са откраднали
26
1
 
2
 
! Отговори
мдааа преди 11 години
датата е Sat Jan 20 07:06:22 CET 2007. Излиза следното съобщение lists.openmoko.org/pipermail/announce/2007-January/000000.html. В което се обявява пускането на пазара на този продукт en.wikipedia.org/wiki/File:Neo_1973_smartphone.jpg (6 месеца преди излизането на ифоне). Продуктът е разработен от няколко ентусиасти. Apple твъдрят, че работят по подобна машинка от 2004. Всеки сам да си прави изводите за иновациите на Apple.
25
0
 
3
 
! Отговори
Загрижен преди 11 години
до "пилота на BMW"Вие господине сте ограничен в общата си информираност.Компанията с нагризаната ябълка много отдавна е на пазара и е пряк конкурент на Micro$oft,Това, че сте чувал за АЙФОН-я не означава, че сте интелигентен или нещо друго. Ха, със здраве!Да и не съм фен на тази марка изобщо и не бих си купил тяхно устройство заради ограниченията на хардуера и прекалено високата цена електроника, която по производителност е с 3 години след любимците ми Lenovo.
24
2
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 11 години
Ми кражбите на Андроид са всеизвестни и бая глобички си отнесоха за тях, я Самсунг, я Гуугъл. Раликата е, че Епъл си плащат, а другите *** гледат да минат тънко - я виж Самсунг ;)
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Епъл не е нужно да крадат информация от Гуугъл, я виж на какво прилича Андроид. Ти да не би да мислиш, че става за нещо??? Доказателството, че Шмид е изнасял информация е фактът, колко бързо успяха да пуснат Андроид на пазара СЛЕД iOS, както и неколкократните предупреждения на Джобс да не я пускат, защото знае, че са ползвали ноу хауто му. Другото доказателство е, че когато създават iPad, Шмид вече го е нямало и ето колко време беше нужно на т.нар. конкуренти да направят бегло негово подобие.
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
19 наистина е бавен. То още малко и ще забранят аифоня в щатите, той още за "кражбите" на андроид приказва.