IT експерт: Не смее узрели за кибер защита

Глобалният срив не се усети толкова у нас
22 юли 2024 13:10, Инна Ангелова
25
IT експерт: Не смее узрели за кибер защита
Снимка: Pixabay

Глобалният софтуерен срив, който засегна целия свят, е най-големият от 2017 година насам. Това показа колко сме зависими и уязвими от тези технологии, заяви Любомир Тулев, експерт по киберсигурност пред БНТ.

Експертът коментира, че това е било бъг, който не е чрез външна хакерска намеса, тя дойде от самите инженери на продукта. "Крауд Страйк" е компанията, "Фалкон" е продуктът. Този продукт се грижи крайните устройства да бъдат защитени от вируси. На 19 юли рано сутринта, инженерите на "Краудстрайк" пускат регулярен ъпдейт. Впоследствие, може би, защото не тестван достатъчно, всяко устройство по света, който има инсталиран този антивирусен агент и е с операционна система Windows, дава бъг и не може да се стартира устройството", каза още Любомир Тулев.

Експертът по киберсигурност обясни, че след сривът е имало измами, защото много са се възползвала от ситуацията, като са пращали имейли от името на инженерите в "Крауд Страйк" със заявката, че могат да съдействат. Пулев допълни, че в страната ни сривът не се е усетил толкова, а причината - "ние не сме толкова узрели за киберсигурност",

"Не сме узрели за защита от киберсигурност, в по-голямата част от компаниите в България не са имали инсталиран този антивирусен софтуер", обясни Любомир Тулев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: мрежатехнологииIT
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джорналис..
21
2
 
6
 
! Отговори
Много смешно преди 1 месец
заглавие. Узрелите за киберсигурност изпокапаха като круши!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бългаският бизнесмен е узрял да си купи една RS6-ца за сума пари но не и да инвестира в ИТ средата на бизнеса си, зашото не му е позната и голяма част от нещата са такива че не може да ги пипнеш и удариш в земята. От друга страна плаща повече за чистачка от колкото за ИТ съпорт...
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както едно време един 'министър' на енергетиката каза, че не сме готови за слънчеви панели и за слънцето
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Експерте, това че някой не ползват този продукт не значи че не ползват други подобни продукти. Ако това ти е мярката за кой е узрял и кой не то тогава титлата експерт можеш да я замениш с ентусиаст.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бил Ге.й е пророк . Хубу викаше на времето - РЕСТАРТИРАЙ И *** СА ОПРАЙ ;) А на който му трябва сигурност си слага Кашперски и няма проблем . Да не говорим че критичната ни инфраструктура - Банки ,банкомати и държавата са с Уин 7 за да не плащат на Бил Гейц новия ролекс . А този вирус е за Уин 10 .
16
2
 
2
 
! Отговори
Ники Въргалото преди 1 месец
Айтитата в САЩ както е тръгнало в скоро време няма да могат да си пуснат и кафе машините. Достигат невиждани върхове по глу@@по@@ст.
15
2
 
6
 
! Отговори
Ча преди 1 месец
До IT expertЧак много държави да са се отказали от майкрософтайде няма нужда
14
0
 
3
 
! Отговори
Фифи преди 1 месец
Единственото което се разбира наистина от случката е, че "майсторите" от американската фирма за софтуер са пълни кр@@е@@те@@ни. Ето това се разбира.
13
2
 
4
 
! Отговори
??? преди 1 месец
И кой трябва да узрее, бе.........я кажи??Бабите на село ли???Очевридно екпертите по киберсигурност не разбират много от тая материя, щом един самоук хакер ,който няма и средно образование с прякор "Емил Кюлев" е преминал всички нива на защита!!!
12
0
 
5
 
! Отговори
Ционистите шпионират преди 1 месец
CrowdStrike е създадена в Остин Тексас от главния изпълнителен директор Джордж Курц, Дмитрий Алперович и Грег Марстън. Курц, който е евреин, често посещава Израел.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България няма как да сме засегнати защото виндоса се тегли само от замунда. 100% Оргинал + крак.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
как да сме узрели като нема стинки да плащаш за антивирус който са прай на по умен от уиндоуса. как са му позволили на тва нещо да съществува като задължителен буут драйвър като не е на мс, той вина и без него върви като спънат кон.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В превод:Не сме толкова зависими.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 5 - Има и много пагалщина. Много уни сме всипки, ама си мислим, че всичко де фърка се яде. Маркетинга ни влияе и като някой познат каже и айдееее ... А колко народ има, дето не може да то обясни разликата между кодър и програмист, дето си мисли, че сис. *** е пича, дето рестартира от копчето сървъра (не, че не се е случвало), наврени на позиции, че как да не се проваля всички. И.И. няма да ни спаси. Ще ни направи 10 пъти по-зависими.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И добре че не сме узрели, да ви ... на експерта
6
1
 
6
 
! Отговори
Предложение : преди 1 месец
Сменете суперзащитната непробиваема и мегаултрасвръхсигурна парола 1 2 3 4 с още по яката и абсолютно невъзможна за хакване парола 4 3 2 1...После ще ми благодарите,съвета ми е безплатЕн :) :) :)
5
3
 
16
 
! Отговори
IT expert преди 1 месец
"Крауд Страйк" е компания която съществува едва от 12 години. Как убедиха огромна част от водещите фирми по света, че те са най-добри и че по-добър антивирусен продукт от техния няма ? Много просто - Крауд Страйк, както и Майкрософт, са част от световното задкулисие, чията основна цел е да забогатяват на гърба на потребителите, предлагайки нефелни продукти. Много държави по света се отказаха от продуктите на Майкрософт и други подобни нему.
4
2
 
1
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Ми аз с Invincible на MJ съм израснала,а вие къде сте дремали, не знам. :))
3
2
 
12
 
! Отговори
Ъъъ преди 1 месец
Над 100 пиратски уиндоус 10-ки съм инсталирал. Е, пък нито едно оплакване нямам.

Спонсорирани публикации