САЩ обвини Google в монопол

Компанията ще обжалва присъдата
6 авг 2024 08:40, Нели Христова
21
САЩ обвини Google в монопол
Снимка: БГНЕС

Американски съдия нанесе сериозен правен удар на Google, като в знаково антитръстово дело постанови, че компанията държи монополно положение със своята доминираща търсачка.

Съдебното решение срещу големия технологичен гигант може да промени начина, по който секторът ще функционира в бъдеще.

Съдията от Окръжния съд Амит Мехта установи, че Google има монопол за търсене и за текстови реклами чрез споразумения за изключителна дистрибуция, които я превръщат в опцията "по подразбиране", която хората използват на своите устройства.

"След като внимателно разгледа и претегли свидетелските показания и доказателствата, съдът стига до следното заключение: Google е монополист и е действал като такъв, за да запази монопола си", пише Мехта в решението си.

Интернет гигантът "има значително, до голяма степен незабележимо предимство пред своите съперници: разпространение по подразбиране", отбеляза той.

Антитръстовият процес, в който американски прокурори и близо дузина държави се изправят срещу Google, приключи през май.

"Тази победа срещу Google е историческа за американския народ", заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд. "Никоя компания - независимо колко е голяма или влиятелна - не е над закона."

Директорът по глобалните въпроси на Google Кент Уокър обяви, че компанията ще обжалва присъдата.

Уокър посочи факта, че Мехта заключава, че Google е най-качествената търсачка в бранша, особено на мобилни устройства.

"Като се има предвид това, както и че хората все повече търсят информация по все повече начини, планираме да обжалваме", каза Уокър.

"Докато трае този процес, ние ще продължим да се фокусираме върху създаването на продукти, които хората намират за полезни и лесни за използване", добави той.

Щети?

Остава да се види какви средства за правна защита или обезщетения може да постанови съдията по делото.

Като един от възможните добри сигнали за Google, Мехта заключи в решението си, че нарушението на Закона на Шърман от страна на технологичния титан не е имало "антиконкурентни ефекти".

"Загубата на Google в съдебния процес може да бъде огромна - в зависимост от средствата за защита", каза старши анализаторът на Emarketer Евелин Мичъл-Улф.

"Принудителното освобождаване от бизнеса с търсене ще лиши Alphabet от най-големия му източник на приходи", добави тя, визирайки компанията майка на Google.

Според анализатора дори загубата на възможността за сключване на ексклузивни сделки за избор по подразбиране на браузъри, смартфони или компютри ще навреди на Google.

Бизнесът на Google ще бъде затруднен, тъй като изкуственият интелект, използван от Bing на Microsoft и "SearchGPT" на OpenAI, засилват конкуренцията.

"Най-големият печеливш от днешното решение не са потребителите или малките технологии, а Microsoft", заяви главният изпълнителен директор на Камарата на прогреса Адам Ковачевич.

"Microsoft не инвестира достатъчно в търсачката си в продължение на десетилетия, но днешното решение отваря вратата към съдебен мандат за сделки по подразбиране за Bing."

Мичъл-Уолф очаква продължителният процес на обжалване да забави всякакви непосредствени последици от присъдата за потребителите или рекламодателите.

Процесът е първият случай, в който Министерството на правосъдието на САЩ се изправя пред голяма технологична компания в съда, откакто преди повече от две десетилетия Microsoft беше подложен на атака заради доминиращата роля на операционната му система Windows.

В края на миналата година Мехта ръководеше няколкомесечни свидетелски показания, в рамките на които главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай и други топ мениджъри се изправиха пред съда.

В основата на делото бяха огромните плащания, извършени от Google към Apple и други компании, за да запази водещата си световна търсачка като опция по подразбиране в iPhone, уеб браузъри и други продукти.

Свидетелските показания в съда разкриха, че тези плащания достигат десетки милиарди долари всяка година.

Адвокатите на Министерството на правосъдието твърдяха, че Google е постигнала и затвърдила господстващото си положение - и е задушила конкурентите си - чрез тези сделки, които са обхванали също Samsung и други производители на устройства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: GoogleмонополСАЩтърсачка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гугъл отдавна е политическа маша в ръцете на либерастията. ТозиГовнярник трябва да се разцепи и затрие след това.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сефте.....
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ви издам една тайна! Ако искате да получите различни резултати от това което ви дава google ползвайте Yandex през IP адрес на страна извън НАТО, ЕС, Русия и Китай. Ще получавате резултати абсолютно различни от това което виждате в Google. На практика получавате достъп до друг интернет който е цензуриран тук.
15
2
 
0
 
! Отговори
Гугъл плащат на преди 1 месец
Мозила и на ДъкДъкГоу и на още един куп "независими" и "нон-профит" организации. Това де факто е монопол.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
гугъл отдавна не е никаква търсачка а просто глорифициран сайт за платени обяви нищо повече. Гуглето отдавна умре и сега ще се самодовършат с техния AGI
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако "Гугъл" беше български, под логото щеше да пише:"Тук не е информация!"
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ искат само те да са монополисти навсякъде и във всичко.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който е умен и може - прави пари. Некадърниците гледат ако може да му ги вземат (откраднат) с разни юридически хватки. И какъв е тоя (или тая Амит Мехта) - не ми звучи много американски. Иначе GOOGLE е един от символите на Америка.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съдията от Окръжния съд Амит Мехта установи - за някакъв Мън Гал ли става дума не разбрах ?
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е монопол. В този свят, само Гугъл те разбира от половин дума.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гугъл е за слабаците! Истинският мъж пита жена си.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже Лена ползва Гугъл за арести на политически лидери.
6
0
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 1 месец
А обвинителя какво точно предлага? Баба Клюкария Жълтуркова от пейката пред блока?
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв монопол, бре? Всяко дете разбира, че чичо Гугъл знае всичко.
4
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ИМЕТО НА ТЪРСАЧКАТА ПРОИЗЛИЗА ОТ ЧИСЛОТО ГУГОЛ КОЕТО 10 НА СТЕПЕН 100, ЗА СРАВНЕНИЕ 10 НА СТЕПЕН 9 Е МИЛИАРД
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, да, осъдили ги :) "Никой не е над закона", толкова са сладки. В страната на парите няма нищо друго значение освен - колко. Явно е, че конкурентите са платили повече ...
2
6
 
6
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Нали точно сащ използват гугъл за шпионаж и политически рекет и санкции.
1
5
 
7
 
! Отговори
Цирк сащ преди 1 месец
Крадците викат дръжте крадеца!