Кононенко и Чуб се завърнаха на Земята след 374 дни на борда на МКС

В петък те счупиха рекорда за най-продължителен непрекъснат престой там
24 сеп 2024 08:27, Нели Христова
25
 Кононенко и Чуб се завърнаха на Земята след 374 дни на борда на МКС
Снимка: Pixabay/WikiImages

Капсула "Союз" с двама руснаци и една американка от Международната космическа станция се приземи вчера в Казахстан, с което приключи рекордно продължителният престой на двамата руски космонавти на станцията, предаде Асошиейтед прес.

Капсулата се приземи в степите на Казахстан около 3 часа и половина след като се отдели от космическата станция при, както изглежда, безпроблемно спускане. В последния етап на кацането тя се спусна с червено-бял парашут със скорост около 7,2 метра в секунда, като в последните секунди бяха изстреляни малки ракети, за да смекчат приземяването.

Космонавтите и астронавтът бяха извадени от капсулата и настанени на специални столове, за да се приспособят към гравитацията, след което им бяха направени медицински прегледи в близка палатка.

Олег Кононенко и Николай Чуб се завърнаха на Земята след 374 дни на борда на космическата станция. В петък те счупиха рекорда за най-продължителен непрекъснат престой там, предаде БТА. В капсулата беше и американката Трейси Дайсън, която прекара 6 месеца на космическата станция.

На МКС остават осем астронавти, в това число американците Буч Уилмор и Суни Уилямс, които ще са там доста по-дълго от планираното. Те пристигнаха през юни като първия екипаж на новата капсула "Старлайнър" (Starliner) на "Бойнг" (Boeing). Пътуването им обаче беше помрачено от проблеми с двигателите и изтичане на хелий и американската космическа агенция НАСА реши, че е твърде рисковано да ги върне със Старлайнър". Поради това двамата астронавти ще се приберат у дома със "Спейс Екс" (SpaceX) догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Наука
Сателитите на Мъск блокират гледката на астрономите към Вселената
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 часа
"... както изглежда, безпроблемно спускане" - не "както изглежда", а безпроблемно спускане... Това "както изглежда" го използвайте за западните програми, подобни на Руска рулетка, която се играе когато пьени руснаци празнуват....
3
1
 
10
 
! Отговори
бачкатор преди 4 часа
Хаха, синджира се върна, козата я няма. Това е работата на супердупер американската безаналогова компания Боинг. Захвърли си товара по средата на пътя. Добре, че са руснаците да ги хранят на станцията. Дано американците са свършили някоя полезна работа, не само да стоят и да чакат на автостоп.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Еее, напишете нещо и за укро космонавтите де...
1
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 часа
Добре че са руснаците, че да има някаква сигурност в космическите пътувания.