Шефове на СДОТО и "Радко с отвертката" се сдобиха с обвинения

Ще отговарят, че не са изпълнили задълженията си по служба
Обновена: 23 апр 2013 14:58 | 23 апр 2013 13:50,
84
Шефове на СДОТО и "Радко с отвертката" се сдобиха с обвинения
Снимка: архив, Reuters

Настоящият и двама бивши директори от СДОТО-МВР, които се разследват по сигнала за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и магистрати, се сдобиха и с обвинения.

Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения на Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс – за съставяне на неверен документ.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287А , т. 2 от НК - за унищожаване на запис или част от него.

Припомняме, че скандалът с подслушванията тръгна по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, след като го беше получил на служебната си поща анонимно.

Още по темата
След проверката по т. нар. „Български Уотъргейт“ главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че две трети от сигнала на Станишев е верен и са установени редица нарушения, които създават предпоставки за незаконно подслушване. Прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

Според прокурорската проверка Радко Димитров изтрил данните от спецавтомобила на МВР, като използвал отвертка след внасянето на сигнала от Станишев. Димитров обяснил действията си с това, че системата е била претоварена и не е могла да работи.

Вътрешният министър Петя Първанова обаче лансира тезата, че нямало саботаж на проверката, а апаратурата не работела. Версията й беше потвърдена и от главния секретар на МВР Калин Георгиев.

Той беше категоричен, че информация не е била унищожавана от длъжностно лице на МВР и че тази информация „е архивирана в пълния обем и е на разположение на органите на прокуратурата“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
4
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААА... преди 11 години
....И ...КОЙ Е ТОЗИ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ В БЪЛГАРИЯ ----"КОЙТО СИ ИЗПЪЛНЯВА СЪВЕСТНО СЛУЖЕБНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ " БЕ...ХА,ХА ,ХА,.......ВИЦОВЕ ОТ ПРОКУРАТУРАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЛЕ-ЛЕ ,*** МАТрял ,БОЖЕ...
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На повечео хора им е смешно че се е ползвала отверка, но никак не е смешно, защото конкретния служител съвсем не е искал да унищожи данните на диска, вероятно е целял подмяна на хард диска, като по този начин хем е щял да си запазят данните, хем на подменения диск е нямало да има никаква уличаваща информация.
7
1
 
33
 
! Отговори
Петко преди 11 години
Следва Цветанов , Буда , Бирата на Танов , и още много знайни и незнайни парчета
6
1
 
27
 
! Отговори
цвцв преди 11 години
Незабавно да се призове и Красимир Стефанов(шефа на НАП), защото той е комбина на Цветанов за бруталния рекет върху бизнеса в България чрез СРС-та,който доведе до капитулация и деградация на държавата.В самото начало на ГЕРБ започна поголовно начисляване на една и съща сума ДДС(между 50 000 и 300 000лв) върху 10-15 фирми едновременно и това го знае всеки инспектор/агент на НАП участвал в "РЕКЕТ-ревизиите". ГЕРБ=Организирана престъпна група! Разбира се финансовия министър Дянков е сценарис
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цветанов защо е още на свобода?
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затвор за Цецо мутрецо - най-наглия милиционер... оп, сори - даскал по физическо, в новата история на България!
3
0
 
12
 
! Отговори
Иван преди 11 години
До ОТВЕРКАТрябвало вместо с чук, да й удари една глава!
2
4
 
34
 
! Отговори
мутрата преди 11 години
А Цецко шестака що не го удостоиха с обвинение?
1
2
 
27
 
! Отговори
ОТВЕРКА преди 11 години
Абе още се чудя защо Радко не взе един ЧУК и да се свърши...