В България не говорим за превенция на домашното насилие

В нашите протести виждаме все повече подкрепа от млади хора, посочи Ширин Ходжева
2 сеп 2024 13:02, Гергана Попова
21
В България не говорим за превенция на домашното насилие
Снимка: БГНЕС

В България не говорим за превенция на домашното насилие. Това каза Ширин Ходжева от колектив "Феминистки мобилизации" пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
14-ата фатална жертва в условия на домашно насилие от началото на годината в България. На всеки две седмици имаме убита жена в условията на домашно насилие. Това е мониторинг, който следим и броим. Няма официална статистика", коментира Ходжева.

"Досега все още нямаме официална статистика и няма информация кой ще изпълнява тази функция. Никъде няма указани срокове. Проследихме, че в края на май тази година има подготвена програма, гласувана от Министерския съвет на 21 август, но в сайта на МС този документ не е качен. Няма как да знаем конкретиката на тази програма. Говори се за обучение на професионални групи на първа линия - служители на МВР, лекари, социални работници.

Година след случая "Дебора" съдът излезе с решение, че виновникът ще бъде оставен под домашен арест, което води до чувство за безнаказаност. В България всички мерки са в посока реактивност - случва се насилие и как да реагираме. В България не говорим за превенция, а тя е основен начин да се справим с това. Говорим за превенция през образование. Основана на пола насилие е в корена на домашното насилие. Колкото повече отлагаме разговора, той толкова повече ще се наслагва и ще броим жертви", подчерта още Ширин Ходжева.

По думите ѝ протестите са един от основните начини обществото да покаже, че има проблем и следи работата на институциите.

"В нашите протести виждаме все повече подкрепа от млади хора, което е много позитивно. Тази тема е табу за младите и за родителите им. Надяваме се младите да кажат на институциите и възрастните: "Хора, имаме проблем! Дайте да седнем заедно да мислим в посока как да водим диалог и да учим повече за автономността на тялото". Когато сме насилвани, сме по-склонни да проявяваме и ние насилие", заключи Ходжева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Темида
Делото "Дебора": Оставиха в ареста Георги
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Абе Анчо преди 1 седмица
До Анонимен - Абе Анчо, лекари има, учители има, обаче не са *** като агресивните откачалки които се натискат навсякъде по медиите и си показват простотията. Запомни , умните и качествени хора не са агресивни и не се навират навсякъде. Повечето хора са некачествени и не стават и за *** за зеле. Батко ви ви го каза право в кривогледите очички.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе хора...лекари няма, учители няма, полицаите са заети с цирковете на партиите. Бедност, която вбъдеще само ще се задълбочава. Каква превенция, м? За какво говорите изобщо?
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво има за се говори при положение че темата е обсебена от НПО-та със съмнително финансиране? Когато се изчистим от тях,тогава може да се получи обществен дебат.
18
1
 
4
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
А психическия и вербалния тормоз защо не се гледа.ти можеш ли да траеш ,жена която сутрин обед и вечер те ръба като кисела краставица? Нарича те какво ли не и на края когато трябва да си замълчи се изкарва жертва.Стига с тъпотиите ,човек живял ли е цял живот в такива среди чакай да стане по различен.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Време е за"Грузинския Закон!"
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добър опит. Няма да приемем истамбулската конвенция. Тя е специално за да предпазва най-наглите златотърсачки да не получат каквото си търсят.
15
1
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 седмица
Демокрацията възпита три поколения момичета да скачат на врата на дебеловрати младежи с 100 думи в речника, какво очаквате да стане след това ;) ?!?!?!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Снощи у съседа отгоре ставаше нещо пак и то не за първи път. Напиват се и се почва, не зная защо не си тръгне тази жена.
13
0
 
4
 
! Отговори
ПФ преди 1 седмица
Всичко започва от възпитанието в семейството. След това в училище. Последните поколения са изтървани и не стават. Малцинствата също не стават. Чуждите култури от Азия и Африка и Близкия и Далечния Изток също не стават за интеграция в България. Домашното насилие е само елемент от пъзела.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква превенция? Преди дни някакъв получил споразумение с прокуратурата за 400 часа обществено полезен труд и 400 лв. разноски по делото, задето пребил жена си с кол. Ако си комплексиран ***, няма какво да те спре да вилнееш.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Точно насилието е моделът на поведение в България! Кога ТОЛЕРАНТНОСТТА И ЕМПАТИЯТА ще станат модел на поведение? Сигурно когато си отиде и последният комунист русофил. И когато в тази държава институциите се научат да зачита човешките права, за което ЕС ги задължава. Защото държавата също убива!
10
0
 
6
 
! Отговори
Лизвийски мобилизаци преди 1 седмица
Ширинке, вървете във Факултето и им говорете!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България говорим за разпад! Разпад на партиите, разпад на модела. Всичко се разпада!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То с приказки ако ставаше досега да сме първи във Вселената по всичко. Тя превенцията започва с първоте и другите 7 години
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
лесбийките от нпотата ще кажат ли на майките да не си колят децата? на внучкитеда не си колят бабите? на жените да не си убиват мъжете?
6
0
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Тая Ширин що не иде в Афганистан да пропагандира Конвенцията?
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А защо не поканиха Нинова? Тя говореше за това само за парлама.....
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защото в България няма домашно насилие.. Чат пат има напълно законен олимпийски бокс, ама то си е олимпийски спорт..
3
1
 
7
 
! Отговори
Белфаст преди 1 седмица
Домашното насилие е разпространено предимно сред малцинствата, селските кочини и между хората с ниска или никаква култура и възпитание. И за тези се полагат толкова грижи и се харчат безумно много пари ? Файда - йок, както казват вашите братовчеди от южната съседка.
2
2
 
2
 
! Отговори
инфлацията и преди 1 седмица
скандалите са свързани . отключват налудности . всеки ден има . домашно , магистрално , шофьорско полудяване и насилване , натискане . Да .