Съдът отстрани Гунев от поста подуправител на БНБ

Той има обвинение и за нарушаване на служебните задължения
Обновена: 3 дек 2014 17:01 | 3 дек 2014 16:57, Камелия Цветанова
1
Съдът отстрани Гунев от поста подуправител на БНБ
Снимка: Булфото

Софийският градски съд отстрани подуправителя на БНБ Цветан Гунев от длъжност. Прокуратурата вчера внесе повторно искането си Гунев да бъде отстранен от поста си, за да не повлияе върху свидетели.

Още по темата
Гунев, който е и началник на управлението "Банков надзор" в БНБ, е разследван за престъпление по служба.

Според прокуратурата той не е упражнил контрол върху дейността на КТБ.

Гунев е един от обвиняемите по делото за източване на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) заедно с мажоритарния й собственик Цветан Василев, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.

Прокуратурата вече веднъж настояваше Гунев да бъде отстранен от поста през септември.

СГС, а след това и Софийският апелативен съд (САС) обаче отхвърлиха искането, приемайки, че разследващите не разполагат с никакви данни, че е възможно Гунев да упражни натиск над свидетели или да попречи по някакъв друг начин на хода на досъдебното производство.

В съдебната зала днес стана известно, че на 25 ноември, на Гунев е повдигнато ново обвинение - за нарушаване на служебните му задължения.

Прокуратурата днес представи и показанията на трима свидетели, от които според обвинението става ясно, че Гунев може да окаже психическо въздействие върху свидетели, ако не бъде отстранен.

Съдът се съгласи с доводите на прокуратурата.

Магистратите отбелязаха и че по делото предстоят да се разпитат още свидетели от кръга на подчинените на Гунев и той би могъл да им повлияе.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
миро преди 9 години
как ще го осъдят тоя милионер с визия на корупционалист ще видим.или поредния сценарииние ги ловим те ги пускат и .........защо