Европейската прокуратура влезе на обиск в "Булгартрансгаз"

Все още не се съобщава официално какъв е поводът за проверката
13 авг 2024 21:10, Нели Христова
31
Европейската прокуратура влезе на обиск в "Булгартрансгаз"
Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура разследва "Булгартрансгаз". Във вторник сутринта полицията е осигурила достъп на разследващите до държавния газов оператор.

"Колеги от ГД "Национална полиция" работят по постановление на Европейската прокуратура, с което е възложено да се извършат процесуални действия на адреси в София, Сливен и Козлодуй", заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Все още не се съобщава официално какъв е поводът за проверката.

По неофициална информация вероятно става дума за разследване, свързано с турската газова компания "Боташ", която се проверява от Европейската комисия от няколко седмици заради съмнения за нарушени права за конкуренция в ЕС.

Припомняме, че България сключи сделка с "Боташ" чрез "Булгаргаз" по време на служебното правителство на Гълъб Донев през януари 2023 година. Тя е за достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

Българската страна се опитва да промени условията по договора, който бе разглеждан от парламентарна комисия, но засега без успех.

За срока на договора "Булгаргаз" ще трябва да плати 2,34 млрд. долара дори изобщо да не получава газ. Досега България не е получавала газ по този договор, но плаща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Темида
Емануил Йорданов: Обвинението срещу Ружа Игнатова е закъсняло със 7 години
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
нямам доверие нищо няма да излезе от проверката
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
сигналът е за разширението на Чирен, според "експерта" на цветанов има злоупотреба с евросредства
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гълъба е изпълнител,а някой дръг се е нагушкал яко заспали българи
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
...а ГЕРБ биле кофтак- кажи баба тенкю на моделът Баджанаците- *** плащаме по 1 000 000 всеки ден получил неполучил- ей ви на Родолюбци- и купете на Баджанака риза, че гол взе да ходи човека!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
цветанов сигурно се надява, че тази акция ще го вкара в парламента, подобно на акцията росенец, която реанимира ДБ, дотогава нямаха дори субсидия, сега няма отърване, забатачиха Конституцията, вече можем да имаме депутати с двойно гражданство от Турция, които искат приемането на турския като втори официален
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
сигналът е на партията на цветанов, навремето той подаваше сигнали за оградата, която построи Орешарски и сведе имиграцията до нула, жалваше се че не сме приемали горките сирийски бежанци, дотогава влизаха по 300 на ден и още на границата братята алгафари им даваха статут
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
няма да ни казват от брюксел зелки от къде какво да купуваме.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нашият път не е с америка -- такава цивилизация няма и няма и да има.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
борисов и киро -- надяваме се да арестуват накрая банкянския бандит.
17
1
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 3 седмици
То и в статията го пише, но ти си чукча и не четеш: служебното правителство с Гълъб Донев начело е сключило сделката. Престанете за всичко да обвинявате "Кире", тоя човек е неспособен за толкова кратък срок да организира такава кражба.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ей, даже и служебното правителство да краде - каква феноменална цивилизация вирее по нашите ширини!!! Жалко, че само тях ще изловят, за 40 години преход колко много пъти повече беше окрадено.
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Влезте в Австрия, Унгария и Словакия, които продължават с руския газ докато другите се дупим.
14
5
 
3
 
! Отговори
Вьзмутен преди 4 седмици
Гадните кирета ни насадиха да плащаме на боташДано влязат в панделата след изборите за дьлгоТе спряха газа умишлено за да се стигне до тук
13
3
 
4
 
! Отговори
БЕЗРОДНИЦИ преди 4 седмици
РАДЕВ И НЕГОВИТЕ ГЪЛЪБИ И ШАРЛАТАНИ. ЕДНИТЕ С БОТАШ, ДРУГИТЕ С НЕФТОХИМ НАЛЯХА МИЛИАРДИ НА ПУТИН, ВМЕСТО В НАШИТЕ ДЖОБОВЕ.
12
1
 
1
 
! Отговори
Fena преди 4 седмици
Никой не казва истината - статията, "експертите", коментарите.... Но тук, а май и в ЕС е важно кое как изглежда, как се представя и как говорят за него, отколкото какво е всъщност. Не става дума за търговия ("Булгаргаз"), а за инжинерингови дейности ("Булгартрансгаз") с евро-пари за разширението на Чирен. Но дори и 20 от предишните 20 министри на енергетиката не знаят точно какво означава "разширение на хранилище за газ". Напълнихме се само с лаладжии...
11
7
 
12
 
! Отговори
Oberbayern преди 4 седмици
Какво има да разследват? Радев угоди на неговите хора, като осигури пазара им на газ през Турция в санкционни години. Ясно като бял ден. Това се нарича държавна измяна и в нормалните държави си отиваш на следващия ден. В русофилска, прогнила и изостанала задунайска республика, най вероятно ще го докарате еднолично на власт. За награда за измяната. Тази държава, с толкова промити глави няма да се оправи. Полвината мислите повече за Путин, отколкото за себе си. Няма как да отлепите от дъното така.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
не е сделката с турската фирма, а разширението на газохранилището Чирен, което се прави с европари
9
4
 
4
 
! Отговори
КОЙТО СЕ Е ЗАИГРАЛ преди 4 седмици
С ТУРЦИ > ВСЕ Е БИЛ ВАЛАТ
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нещо късно я написахте тая новина.И при вас ли се протяга дългата ръка на Пеевски и Бойко.То министъра на Главчев г-н Малинов беше изпълнителен директор на Булгартрансгаз. Там всичките назначени са от дългите ръце...дано Кьовеши оправи нещата,че тука се знае всичко и не се прави нищо...
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гълъбът, който освен да си клати краката и да взема заплата още времето си в МТСП, не е свършил една работа, сега ще го изкарат обвиняем. Каква ирония. Онзи любовчия Росен от тиндъра трябваше да отговаря. Румен Радев страшно много се прецака с Гълъб Донев, защото този човек не знаеше какво става. Той никога никъде не е знаел какво става, освен интригите с Масларова