Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?

Така хем ще решим демографската криза, хем ще има работници
Обновена: 29 окт 2018 09:18 | 29 окт 2018 07:00,
410
Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?
Снимка: flickr

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева.

"С парите ще се купят изоставени селски къщи, за да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят", обясни пред "24 часа" президентът на КНСБ.

Кризата с кадрите в туризма се задълбочава, алармира на свой ред и проф.Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.

По думите му ситуацията за родните хотелиери и ресторантьори ще се усложни още повече, тъй като те вече имат много сериозна конкуренция в търсенето на кадри на пазара на труда в Украйна и Молдова. Според специалистите на "лов" за работна ръка в Украйна и Молдова вече са и фирми от Полша и Гърция, които предлагат по-високо заплащане от нашите.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма.

Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите.

Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези наистина са истрещели, още един аргумент че никой няма да се хване на глупостите им. Закривай.
91
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една изоставена къща в село забравено от Бог---много примамлива оферта....
90
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баща ми преди да почине ми каза така:да знаеш че ще дойде време,шефовете дупе да дават за да им работи някой,и то дойде.Ами като да излизат от офисите,да запретват ръкави барабар с любовниците да хващат кофите и метлите и да си бачкат сами,че вече и виетнамци не могат да вкарат като едно време...
89
3
 
34
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
Аз не мога да разбера що пак държавата ще плаща 400 мил. за тая програма? Като на бизнаса му трябват работници да си платат за програмата. Или държавата плаща от мойте данъци а пък фирмите правят печалби. И не ми говорете за демографската криза. Над 2 мил. българи има по чужбина които ги изгонихте от държавата сега ще ми търсите емигранти.
88
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КНСБ се опитва да накара пишман-бизнесмените да им докарат членове от другаде --понеже местните членове привършили....а братята роми не са чак толкова......рости да им дават ей--така някакви чл.вноски на ангро ,балъците свършват.
87
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за новите маимуни банани ще има ли?
86
1
 
17
 
! Отговори
НЕОТДАВНА преди 5 години
шоророшавата, юдейска, българомразеща шушумига дежурнаглистът З. Пърделев, нарече в една подмазваща се на разбойническия български елит статия, БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА "ПРЕДАТЕЛИ".Долен *** на Бафометски л.а. ... н.а..Ч., И., Ф., У., Т., И., Н., О. смрадлив ти ли БЪЛГАРИ ще купуваш?
85
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Модерно робство.
84
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се връзвайте на тази провокация. Това са пълни идиотжини.
83
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех тия мурто-маЕмуни все искат някой за без пари да им работи.
82
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой няма да дойде да живее редом с най-крадливата зган !
81
2
 
28
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
И в момента, в който вземат паспорт ще мръднат до белите страни. Кой ще работи на нашите комплексирани и деспотични работодатели?
80
3
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Виждаме как КНСБ е ръка за ръка с ревящият алчен БИЗНЕС в БГ - Псевдобизнесмените изгониха 2 мил българи а КНСБ и всякакви синдици взимаха парички за да не защитават онеправданите гладни работници- И сега ВИДИТЕ ЛИ! Синдикати предлагали да вкараме неграмотни роби с уж български корени - за да им бачкат ?? Неграмотниците свършиха - Бесарабите знаят какво е в БГ - Обидното е че пак се ДАВАТ ПАРИ на ЧУЖДЕНЦИ- било сирийци бесараби -а БЪЛГАРИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ ! БГ бизнеса продължава да се самоубива!
79
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***,насила хубост не става.Я вдигнете заплатите на 2 бона да видите как сами ще идват и ще се натискат от всякакви националности,както сме сега ние по света.
78
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще внасят 50 хиляди бесарабски българи и 100 хиляди арабски българи.
77
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой нормален човек, които може нещо и се е уредил в държавата в която живее ще я напусне за да сади марули на село в БГ??? Абсолютни глупости рано сутрин.
76
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насилствено ни заселвали, хахахахахаха...Абе, човек, пробвай да заселиш някого в България, с пари пробвай, за насилствено да не говорим. Да видим как ще го заселиш. То на хората пари им дават и бягат, ти насилствено...Освен да ги държат зад бодлива тел и вишки с картечници, то друг начин да заселиш трайно чужд човек по селата тук няма.Тук виреят само българи. Само те работят за няма и 400 евро.
75
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите.", не са по-високи, а по-ниски. За какво мислите е цялата врява и ревни от родните работодатели? Искат да вкатат басарабски българи, да им дават 500 лв и вскичко да е наред. Европейска програма за развитие още по-добре. Супер малко разходи. Това е, което искат.
74
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи образованите българи тяха последното наследство което разпиляха по света, сега ще даваме милиони за да събираме отпадъците от други държави.
73
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какви цифри се споменават..3000.4000хил...Смях в залата!