Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?

Така хем ще решим демографската криза, хем ще има работници
Обновена: 29 окт 2018 09:18 | 29 окт 2018 07:00,
410
Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?
Снимка: flickr

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева.

"С парите ще се купят изоставени селски къщи, за да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят", обясни пред "24 часа" президентът на КНСБ.

Кризата с кадрите в туризма се задълбочава, алармира на свой ред и проф.Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.

По думите му ситуацията за родните хотелиери и ресторантьори ще се усложни още повече, тъй като те вече имат много сериозна конкуренция в търсенето на кадри на пазара на труда в Украйна и Молдова. Според специалистите на "лов" за работна ръка в Украйна и Молдова вече са и фирми от Полша и Гърция, които предлагат по-високо заплащане от нашите.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма.

Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите.

Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
44
 
! Отговори
Пак популизъм! преди 5 години
Преди 2-3 седмици искаха да екстрадират някакъв мигрант от Германия за насам и той заплаши със самоубийство..И въобще - тези нашенци от Бесарабия как ще си оставят къщите,старите и болни родители и ще се хукнат насам?! Те да не са камикадзета?! Пламенеее..Твоето КНСБ съживи - че е по ум ряло от египетски фараон..
11
1
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КНСБ се тревожи, че няма достатъчно роби, останали на територията и предлага внос на нови роби. Вместо да поиска едно рязко увеличение на заплащането, каквато е и всъщност основната задача на един синдикат... Боже, Боже...
10
0
 
50
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Купуват се роби, ако това се има предвид направо го напишете иначе и те като видят "райския живот" у нас ще са на терминал-2, а мутрите по ла...морието пак ще вият, че няма роби.
9
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 годишна национална катастрофа!
8
2
 
77
 
! Отговори
Оффффф! преди 5 години
Много добра идея, ако ставаше дума за роби или животни. Това обаче са живи хора бе! Как така ще ги заселвате, където ви скимне и ще ги карате да ви работят за тоя и оня! Ега ти синдикатите!
7
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купуват си 50000 необлъчени избиратели! Няма да ви спасят тези! Те ще ви го сложат 4тит
6
1
 
78
 
! Отговори
Muradoff преди 5 години
Няма да вдигнат заплатите ама ще си вкарат рoби...да ви тaкoвaм аз бизнеса на вас
5
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
що за заглавие е това бе,тези хора да не са роби бе?Това,че управляващите се държат все едно са роби е друг въпрос.Само че и тези хора не са ***.Те и да дойдат,като вземат паспортите ще избягат.А и как ще ги карат насила да търпят получовеците индийци,които живеят по селата?
4
3
 
62
 
! Отговори
пътник преди 5 години
Да бе даже и китайци нема ви дойдат да бачкат за 500 кинта. Както казваше бай Сакс "Вервайте ми".
3
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намирисва на комисионни от страна на Порошенко за да си приберем кардарашите и каракачаните... ББ устремено върви към тотално падение!
2
3
 
87
 
! Отговори
С. преди 5 години
Търсим 50000 ***, които да работят без пари..? Така разбрах.
1
19
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво точно ще работят тези мамалигари в запустелите села?! Хората от градовете не идкат да се върнат в тези села, те ще канят някакви си ***! Айде нема нужда! Съвсем изпрркаха тези предатели!