Протасевич "откачил", когато разбрал, че самолетът му каца в Беларус

Той заявил, че там го очаква смъртно наказание
24 май 2021 10:12, Нели Христова
305
Протасевич "откачил", когато разбрал, че самолетът му каца в Беларус
Снимка: БГНЕС

Виден опонент на беларуския президент беше арестуван вчера, след като пътническият самолет, с който пътувал от Атина за Вилнюс, бе отклонен към Минск след съобщение за бомбена заплаха - инцидент, окачествен от опозицията и западни представители като операция за отвличане, организирана от беларуското правителство, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Роман Протасевич, с повдигнати обвинения от властта в Беларус, които могат да му донесат 15 години затвор, е бил на борда на самолета на Ryanair от Атина за литовската столица, когато бил сменен курсът към Минск, предава БТА.

"Видях този беларуски младеж и приятелката му, които седаха зад нас. Той направо откачи, когато пилотът съобщи, че самолетът се отклонява към Минск. Каза, че там го очаква смъртно наказание", разказва пасажерът Мариус Руткаускас, след като самолетът пристига във Вилнюс след няколко часа престой на международното летище в беларуската столица.

"Седяхме един час след кацането. После започнаха да пускат пътниците и отведоха тези двамата. Повече не ги видяхме", продължава Руткаускас.

Сайтове за проследяване на полети показаха, че самолетът е бил на около 10 км от литовската граница, когато е бил отклонен. Информацията за случилото се е противоречива, отбелязва АП. Присслужбата на президента Лукашенко съобщи, че самият той е наредил изтребител МиГ-29 да ескортира авиолайнера, след като бил информиран за бомбената заплаха. Заместник-командващият ВВС ген.-майор Андрей Гурцевич твърди, че екипажът на самолета взел решението да кацне в Минск. Но авиокомпанията заяви в официална декларация, че беларуският въздушен контрол дал инструкцията да се отклони към Минск.

Протасевич е съосновател на канала "Нехта" (Nexta) в Telegram, обявен миналата година от властите в Беларус за екстремистки, след бе използван за организирането на масовите протести срещу Лукашенко. Те затихнаха през зимните месеци, но властите продължават да преследват и арестуват опозиционни активисти и представители на независимите медии. Миналата седмица 11 служители от новинарския сайт TUT.by бяха задържани от полицията, отбелязва АП.

Според беларуската президентска канцелария бомбената заплаха е получена, когато самолетът бил над територията на Беларус. По-късно авиационни служители заявиха, че на борда не са намерени взривни вещества.

Пътниците бяха свалени от самолета в Минск. След пристигането във Вилнюс министърът на отбраната Арвидас Анусаускас съобщи, че приятелката на Протасевич и още четири човека не са се качили обратно.

"Ние ще открием кои са другите четирима, които не са пристигнали с останалите. Литва започна разследване, за да установи какво точно се е случило на този самолет", написа той във Facebook.

Опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановска призова Международната организация за гражданска авиация да започне разследване. "Категорично очевидно е, че това е операция на специалните служби за отвличане на самолет с цел да бъде задържан активистът и блогър Роман Протасевич. Нито един човек, който лети над Беларус, не може да бъде сигурен в своята безопасност", заяви тя.

ИКАО заяви по-късно, че е "силно разтревожена от явно принудителното кацане".

Според беларуските власти на борда имало 123-ма пасажери. Но снпоред литовския външен министър Ландсбергис са били 171.

"Независимите медии са важна опора на върховенството на закона и жизненоважен компонент на демократичното общество. САЩ отново осъждат продължаващия тормоз от страна на режима на Лукашенко и призволното задържане на журналисти", напомни в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
10
 
11
 
! Отговори
ВАГИНИР преди 3 години
НА КРЕМЪЛ,С ПОЖИЗНЕНИТЕ СИ ВОЖДОВЕ И С БЕЗЖИЗНЕНИЯ СИ ПЕЩЕРНОКОМУНИСТИЧЕСКИ ИДИОТИЗЪМ ВЕЧНО ЩЕ И ПРЕЧАТ ХОРАТА.
83
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъката на Запада по Елцин и Горбачов. Как може запада да се свикне с мисълта, че на срещата не се чака "Господин "Да!" - някой си Козирев, ами "Господин "****били, маммка му!" - Сергей Лавров? Че вместо да се кикотят на пиянските лудории на Елцин, западните лидери потръпват от мълчанието на Путин?
82
10
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПЪЛНО ИКОНОМИЧЕСКО ЕМБАРГО ЗА БЕЛАРУС ТРЯБВА ДА НАЛОЖИ ЕС! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ТОТАЛИТАРНАТА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ
81
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** им липсва интелект. Пускат МиГ-ове по пътнически полети и пускат лъжи за това. Само за да създадат условия за по-големи и по-големи бунтове.Желанието за свобода няма да утихне.
80
5
 
6
 
! Отговори
Браво Саша! преди 3 години
Так держать!
79
8
 
11
 
! Отговори
... преди 3 години
Бравос Лукашенко,ти задмина Путин,пред теб е само Ким Чен Ун...
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рано или късно всеки си получава заслуженото. И так надо!
77
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за раздяла с илюзията, че Русия под сегашното ръководство ще може да възстанови статута на геополитически партньор на Европейския съюз. Веднага възниква наивен детски въпрос: "Нима Русия беше такъв партньор? Или искат да ѝ върнат илюзията за подобно" партньорство "? Това партньорство беше през 90-те под ръководството на екипа на Елцин. И помним какво се случи през 90-те: пълната загуба на Русия. Русия престана да бъде суверенна държава, мина най-тежката икономическа криза и разграбването на страната,каквито не е имало от
76
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори след срещата на Лавров с държавния секретар на САШ, Москва продължава да отлага отговора на предложението на Вашингтон за провеждане на среща на двамата президенти. А има ли Русия интерес то таквава среща?
75
7
 
10
 
! Отговори
? преди 3 години
Щом този журналистх е толкова незначителен и едва ли не гей защо си правят такъв труд да рискуват самолет за 100 милиона и живота на 120 пъткика да го арестуват Значи Лукашенко е голям плащипутак и го тресе страх от някакво хлапе.
74
12
 
10
 
! Отговори
Леша преди 3 години
Спрете социалните системи на ЕС и САЩ само за един месец и 80% от населението им ще изпука от глад. От къде взимат средства да изхранват толкова безеделници? Отговора е - от колонии като България.
73
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркел: Искаме бързо завършване на Северен поток 2. Американските санкции не ни интересуват. Меркел поясни, че германските власти ще подкрепят изграждането на СП-2, без да обръщат внимание на санкциите от САЩ. Според информацията, предоставена от Министерството на икономиката на страната, Германия изпитва остра нужда от газ. Собственото производство намалява на фона на нарастващото търсене.
72
8
 
5
 
! Отговори
до Сата НАТО преди 3 години
човече не драскай простотии , просто вземи и малко се разрови в нета за да разбереш какво няма или има право една държава да направи в момент когато над територията и лети самолет с бомба как тя ще защити своето население ,аман от прости хора зная и не знаят ама драскат
71
4
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 88А ако не иска да каца какво ще прави? Ще лети вечно?Иначе съм съгласен - това е операция по отвличане на самолета и трябва да се разследва.Но не виждам как биха могли да предотвратят отвличането.Това между другото е сериозен инцидент който ще има последствия.
70
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Край нямат тези номера стил Путиняк.Яко санкции за Русия и Беларус!
69
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според проруските и пробеларуски "българи" всяко мнение, различно от на Лукашенко и Путин е лошо и подсъдно. Вообще не трябва да се мисли, така е най-добре. Не трябва да се говори много а трябва да се слушат бащиците и да се изпълнява. Само те са умни и знаят какво е правилно. Който много писка - в затвора и да му дойде акъла. Само така.
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТО Ай честно кажи - на мястото на капитана ти какво би направил? Знаеш, че шансът миговете да пуснат ракетите е само теоретичен - да речем 1 на 1000, знаеш и че ако им съдействаш за тебе и за самолета няма абсолютно никакъв риск? При тия обстоятелства, ти би ли тествал дали са достатъчно луди да те свалят
67
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те така диктаторските режими могат да започнат да отклоняват самолети с опозиционни дейци
66
12
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЛУКАШЕНКО ОБЯВИ, ЧЕ И ТОЙ ЩЕ ИЗБЯГА ПРИ ГОСПОДАРЯ СИ ФАЛШИВИЯ ПУТИН!
65
11
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
При сигнал за бомба никой няма право да го принуждава да каца. Принуждаването да кацне е акт на отвличане, това е. Това, че Лукашенко и Путин са ви симпатични и сте от електората на ГЕРБ и нашенския уона-би Путин, ми е пределно ясно.