Пред прага сме на грипна епидемия, най-много са болните в Пловдив и Габрово

Проф. Аргирова: Мийте си често ръцете и проветрявайте
Обновена: 21 яну 2024 11:56 | 21 яну 2024 10:45, Камелия Цветанова
34
Пред прага сме на грипна епидемия, най-много са болните в Пловдив и Габрово
Снимка: Pixabay

Съвети за това как да се справим с "коктейла" от вируси този зимен период даде вирусологът проф.Радка Аргирова пред БНТ.

Тя за пореден път призова да не се използват антибиотични препарати без да има медицински показания, както и обърна внимание на това, колко е важно да се вземат своевременни мерки още при първите симптоми. По думите й за разлика от предходните години, сега равновесието между вирусите е постигнато.

"Тази година се възстановява равновесието между респираторните вируси. Като към тях добавям и ковид с новите му варианти", посочи експертът.

Все още страната ни не е достигнала заболеваемост, която да премине в "грипна епидемия", но сме на нейния праг. Най-често засегнати от грип А сега са малки деца до 5 години и възрастни хора.

"В момента в България сме пред пик на грипна епидемия. В отделните региони има различни измерения в цифри.
Най-сериозно е положението в момента в Пловдив и Габрово", посочи проф. Радка Аргирова

Тя уточни, че в момента в страната доминира грип А, а тип Б е много по-малко - само в 7% от случаите.

"Има, но е малко. Ние знаем вече, че когато се появи грип Б и има голяма заболеваемост отиваме към "опашката" на грипната вълна", увери вирусологът.

Проф. Аргирова отново напомни колко е важно, когато се чувстваме отпаднали и сме болни, да носим маски "без да е необходимо някой да ни напомня", да мием често ръцете си и да проветряваме помещенията, в които се намираме.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: грипепидемия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Умко преди 3 месеца
Пред прата сме НА ГОЛЯМА ЕПИДЕМИЯ.кой ги мисли тия заглавия и защо така ги пишат им пожелава голями епидеми в личен план и всичко най скапано говноядци такива..
26
0
 
0
 
! Отговори
1967 г. зимата преди 3 месеца
Като бях в първи клас баба ми слагаше шалче през устата.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като взема една сопа и само да ми паднете ... Все едно никога грип не сте срещали !!! Тц-тц
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
защо не се ваксинирахте 25лв в аптеките 4 валентна ваксина,сама си я бия всяка година и не ме хваща грип
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какво като грип? Всяка година е така от поне 100 години.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
През устата и носа влизат бактерии. Как да предпазим настинка и кихане? Ами много лесно - унищожи бактериите които правят възпалението в устата! Как? Слагаш на двете се страни на венците "ПРОПОЛИС" и спиш с него. Слагаш на двете си страни билката "ХВОЩ" и спиш с него. Хвоща има Силициева Киселина и тя избива бактериите, освен това подсилва Нервната ни Система да функционира понеже е изградена от Силиций. Да сте виждали в пясъка да виреят бактерии Не! Ами тогава глътнете една чаена лъжичка пясък!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нашата Глава има връзка с тялото с тънка шия и пречистването на лимфата в главата става трудно. Там през носа и устата влизат бактериите и при смяна на температурите трудно се унищожават от нашата Имунна система! Затова пречиствайте си Лимфата в тялото за да бактериите не правят инфламация. Как става това? Луис Кохне - със студена вода поливаш втората чакра под пъпа и изгаряш непотребните вещества в лимфата и тялото ти е здраво и не се разболяваш от измисления Грип!
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Ковидовата инжекция, понеже хората престанаха да ходят да се чипосват срещу Грип... сложиха "Графен Оксижен - Нано въглеродна плочица с кислородни атоми" и понеже нашите червени кръвни клетки пренасящи кислорода и въглеродния двуокис. мислят че това е също кислород и въглероден двуокис се залепват за тия Нано Графен Оксижен частици.... стават огромни Кълба и запушват кръвоносните съдове и хоп "Сърдечен удар" "Хоп мозъчен удар" след Ковид Инжекциите върху оглупялото старческо население...
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми то ко да правиш с тази псевдомедицина? Назовали генетичните точици по повърхността на бактериите "Вируси"! Именно бактерията като влезне в някой жив организъм или в човешкия организъм с тия генетични точици по повърхността си наречени "Вирус" започва в тялото на индивида да произвежда протеини с които да просъществува. Науката сложила в инжекциите именно "тези протеини" и бактерията започва да се размножава и да живее и да прави инфламации в тялото на човека! И хоп Грипче!
18
3
 
1
 
! Отговори
Ганьови работи преди 3 месеца
един немаскиран влиза в магазин - вътре слуайно се разхождал болен от ковид и грип едновременно - кихал кашлял - абе мазало - влиза не маскиран и оня болния като се изкихал яката и просташката, ама немаскирания нали се праи на мъж - вика "аз вируси се на боим". хубо ама след два дена немаскирания не идва на работа - "що така ве Ган5о" го пита шефа му, "ми шефе аз такова - ме моим стан болен съм с температура и кашлица, страааашна умора", "ами маска що сложи", "ми аз такова - праах са на мъж"
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един маскиран с две маски на лицето влязъл в магазин. Сложил си в торбата каквото може и излязал от магазина без да плати. Оказало се че отвънка имало случайно полицай и като станало скандал пред магазина полицая го хванал... Кой си ти? Защо крадеш? Сваляй маската? Маските не мога да ги сваля от лицето понеже ме вардят от вирусите като теб полицаю! Полицаят се ядосал и му махнал маскаите за да се разболее! Оказало се, че маскирания крадец е директор на Епидемичната Болница "ГрипноКовид!"
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пред прага сме на маскирана епидемия с маски!
15
1
 
3
 
! Отговори
В Испания тоже преди 3 месеца
Аз заради работата ми която не предполага контакти с хора в затворени помещения, нямам грип или настинка, последните две седмици и на кръчми не ходя. Но мои познати и приятели са болни или бяха, майка ми 3 дена от кревата едвам става. Така че пазете се.
14
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
откъде знаеш че грип боледуват ваксинираните - ама много *** изказвания. Най-елементарно - при положение че поръчваме няколко стотин хиляди ваксини, а населението е 6 милиона как так боледуват само 5 % - антиваксърите сте мноО омотани в ума си, то там бие на кухо, ама аре
13
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересно, но от грип боледуват предимно ваксинирани.
12
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
грипните ваксини са достъпни - ние се ваксинирахме - да сте се ваксинирали и вие
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А., и баба Радка ли изпълзя, откога я чакаме, мислех да не е у... утре дайте някой математик. Абе направо да се затварят планините, всички пейки да се изкъртят, капепета...знаете :))
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 10 - ако ти пръдна едно мазно в маската, кажи ми, ще те избави ли от въздушно капковата вълна?
9
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
има едно нещо което наистина помага при всички въздушно-капкови патогени и то се нарича МАСКА - слагайте - не боли и не е нужно да се страхувате от нея - няма да ви ухапе, а някои дори ще изглеждат по-красиви
8
19
 
1
 
! Отговори
фф преди 3 месеца
Да ви ... и препоръката?? В това време да сме проветрявали вие искате да ни уморите ли? Как се проветрява стая напоена с оцет чесън и пърдел? Поне 1 час трябва да се проветрява а после още толкова отново да се затопли не мерси!!