Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин

Германия е против да се удря по Русия с тяхно оръжие
27 май 2024 09:10, Петър Бойчев
238
Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин
Снимка БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц се противопоставя на евентуално разширяване на военната подкрепа за Украйна от страна на Запада, като заяви днес, че не подкрепя възможността Киев да използва германски оръжия за поразяване на цели в Русия, предаде ДПА.

"Имаме ясни правила, договорени с Украйна, за оръжейните доставки, които сме извършили досега. И те работят. Поне такава е моята теория", заяви Шолц на събитие в Берлин, посветено на 75-годишнината от приемането на германската конституция.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Германия доставя на Киев артилерийски установки с голям обсег на действие, като например ракетната установка "Марс II", която има обсег на действие над 80 км.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче твърди, че на украинските въоръжени сили е забранено да използват западни оръжия за поразяване на цели на територията на Русия.

В неотдавнашно интервю за "Ню Йорк Таймс" Зеленски спешно поиска от съюзниците на Украйна да дадат разрешение оръжията да бъдат използвани за поразяване на руски артилерийски позиции в близост до украинската граница.

Досега Украйна можеше да поразява цели в Русия само с помощта на безпилотни самолети, произведени на нейна територия.

Политикът от Зелената партия Антон Хофрайтер наскоро стана първият член на управляващата коалиция в Германия, който публично подкрепи разхлабването на ограниченията за използване на западни оръжия от Украйна.

Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" правителството на САЩ вече обмисля да разреши използването на западни оръжия за обстрел на цели на руска територия.

"Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна", каза и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за сп. "Економист", като напомни, че се водят боеве в Харковска област. "Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ", подчерта той.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви по време на неотдавнашното си посещение в Киев, че Украйна сама трябва да реши дали да използва британски оръжия срещу позиции в Русия, цитира dir.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
17
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Берлин не е доставил нищо, което може да се проследи откъде идва. Ракети за хаймарс, 155-мм снаряди, дронове...те идват от пет места. Така че Шолц може да си говори каквото си иска, това може и да е тролинг към руснаците. Украйна трябва да млати по Белгород от всички калибри, победителите не ги съдят.
44
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Незнам за Украйна,но определено Шолц вкара в криза Германия!
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да бе мирно седяло, не би чудо видяло. Западът не миряса с амбициите си след студената война. Сега се опитва да задържи заграбеното и да се изиъкне от голяма война. Тепърва ще имаме да слушаме уж разумни, а иначе просто изплашени лидери.
42
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 35 "Никой не е очаквал от Германия това. " - абе про'с'так неграмотен, единствената европейска държава извършила терористичен акт пред граждански обект в Европа през 21 век Е германия: атентатът пред представителството на ООН в Косово. Аман от неграмотни про'с'таци! Само мобилизация за ВАС!
41
1
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Накратко: ортаците на Бабашкерник Хилари и нейната партия в ЕС сериозно мислят да разширят войната. Без да мислят как ще се крият от ядрените бомби.
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Германия и Франция, т.нар. "лидери на Европа" са пряко отговорни за войната в Украйна. С целенасочени действия техните бивши правителства насърчаваха и създадоха условия за тази война. Сега вече е без особено значение дали дават повече или по-малко оръжия на киевската хунта, доколкото въвлякоха всички държави в ЕС Европа в тази война и упорито препятстват дипломатическо решение с отстъпки в полза на Руската федерация.
39
15
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
До Христо Христов... Естествено, че ще гласувам за унищожението на путинския фашизъм.
38
2
 
4
 
! Отговори
Ами то ще излезе, че преди 3 месеца
тази сварена медуза има повече гръбнак от наще тука...
37
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А как Си попари Россия миналата седмица не пишете! Джуджо се върна от Пекин с раз пран за дник! Шиха го в правителствената болница 2 дена.
36
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще излезе,че Шолцито е агент на Путин,как така не разрешава на добрите украинци да убиват лошите руснаци...
35
1
 
5
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Германия е най-голямата хитра и добре пресметната пералня на планетата. Пере кървави пари всякакви за сметка на гърба на честните добри граждани на ЕС. Извод от практика не от бля бля
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
напразно се кефите от посолството. Байдън само да се обади по телефона и никъквеца ще почне да доставя каквото му се каже.
33
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Запада не му ли стана ясно,че с такива проксита като Украйна,Русия не може да бъде победена,най големият ефект от това ще е пълна консолидация на руското общество,ако толкова държат да срутят Русия ще трябва да се включат и те лично,да ама тогава освен клетите украинци целият западен свят става пушечно месо,нещо което лицемерите не желаят!
32
1
 
7
 
! Отговори
До 34 преди 3 месеца
То Германия няма ти за конституция говориш. За кой работи тази конституция?????????
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И с какво укрите удрят по Белгород?
30
2
 
9
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Никой не е очаквал от Германия това. Фашисти нацисти с комбина със всякакви мафии и терористи всеки със своя престъпен контингент навсякъде. Това е най-големият шок провокиращ масови безредици и беззакония. Никой не е очаквал, че Германия не само, че предава ЕС като родно законно населени, но предава и свой за чужди. Никой никога не е предполагал до колко са прости и до къде ще затънат в беззакония и кражби и как ще повлекат всичко и всички в кръв за пари...
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Христо Христов Германия има Конституция. Тая опорка я повтаряш от 10 години и колкото и пъти да ти нашокат ряпата с факти, не преставаш да лъжеш.
28
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 6 "Идват избори в Европа. Хората в ЕС не искат война..." - напротив,про'с'так неграмотен. Хората в ЕС са СЪЩИТЕ неграмотни про'с'таци като ТЕБ и гласуват и ПАК ще гласуват за война. И дано мобилизацията на неграмотните про'с'таци, поне у нас дойде скоро, още тази година!
27
24
 
5
 
! Отговори
БГ сме с Украйна преди 3 месеца
Киев е създаден 482г тогава няма помен от руснаци ха ха ха Край Москва крякали жаби Москва е Създадена от Царя на Волжките Българи Ахад Мосха(1061-1076) и носи Неговото Име ! Какво е това Руснак ? Да не е Порода БЪЛГАРСКИ *** развъждан Предимно около Българския Обор МОСХА(МОСКВА) Основан 1068 г. от Българския Цар Ахад Мосха(1061-1076) ? Край Москва е била Резиденцията на Ахад МОСХА, там Българите са Отглеждали Добитъка-Овце, ***,Коне,Кокошки...а Руските *** си Направиха от Българския Обор Столица. Ми то *** си е ***... ДА СЕ ЗНАЕ: Руската "Нация" е Продукт на Лю
26
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нормално, не искат нова руска разходка до Берлин