Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?

Експеримент цели да се види какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари
30 юни 2024 10:45, Елка Василева
306
Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?
Снимка: архив, БГНЕС

Представяте ли си да ви подаряват всеки месец по 1200 евро просто така? Какво бихте правили с тези пари? 122 души в Германия имаха възможността да изпробват този модел в продължение на три години, пише Дойче веле.

Доминик Шифър е имал възможността да изпробва това, за което много други мечтаят: в продължение на три години е получавал безусловен базов доход от 1200 евро всеки месец - просто така. "Това ме промени", казва 28-годишният парамедик. Този месец той ще получи последния паричен превод, след което експериментът приключва.

Всичко започнало през 2021 година с един имейл, от който Шифър научил, че е избран за проекта - заедно с още 121 други участници. Отначало Шифър не можел да повярва; все пак около два милиона души били кандидатствали за този експеримент. "За мен това беше като печалба от лотарията", казва той пред АРД. "Първоначално изпаднах в еуфория, а след това започнах да мисля какво мога да направя с тези пари", казва той пред изданието.

Променят ли парите хората?

Какво правят парите с хората? В рамките на тригодишния експеримент от Германския институт за икономически изследвания (DIW) и сдружението "Моят базов доход" (Mein Grundeinkommen) искат да разберат точно това.

Това е първото в Германия дългосрочно проучване на безусловния базов доход и неизследвана научна територия, казва ръководителят на проекта Юрген Шуп от DIW: "Искаме да знаем какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари", добавя той, цитиран от АРД.

Доминик Шифър е продължил да работи въпреки безусловния базов доход. Но по-малко, уточнява той. Преди това парамедикът е работел на две места на непълен работен ден, защото е трябвало да изплаща заем. "Благодарение на базовия доход най-накрая вече не ми се налагаше да мисля: имам ли изобщо пари да предприема нещо? Станах по-решителен, по-весел и излизам повече навън", казва Шифър. Сега той вече можел да си плати и застраховката срещу нетрудоспособност, да започне шофьорските курсове за камион и дори да отиде на почивка, споделя 28-годишният парамедик.

Подкрепа от различни политически лагери

Сдружението "Моят базов доход" и преди е раздавало такива допълнителни доходи. "Научихме, че това не прави хората мързеливи. Напротив даже", казва основателят на сдружението Михаел Бомайер. По думите му хората стават по-щастливи на работните си места и имат усещането, че сами определят как да живеят, че са по-малко зависими от външни фактори.

Проучването има за цел да провери това. То се следи отблизо и от политиците. Идеята среща поддръжници в целия политически спектър, макар и небезусловно.

Зелените са включили изплащането на безусловен базов доход в своята програма и искат да обединят социалните помощи. "При детските надбавки никой не поставя под съмнение факта, че всички ги получават. Така трябва да стане и с базовия доход", казва Волфганг Щренгман-Кун, говорител на Зелените по въпросите на трудовия пазар. "И той ще се приспада от данъка върху доходите. Това е по-скоро авансово плащане към хората и знак към тях да направят нещо с тези пари", добавя той.

С коалиционен партньор като свободните демократи обаче е трудно да се прокара решение за безусловния базов доход. "Да получаваш безусловни пари от другите, въпреки че сам можеш да работиш, не е справедливо", казва Йенс Тойтрине, един от техните говорители. Въпреки това Свободната демократическа партия вижда смисъл в идеята за обединяване на всички социални помощи в едно плащане, включително детските надбавки и жилищните помощи, защото това може да намали държавната бюрокрация. Тойтрине обаче си го представя по-скоро като освобождаването от данък върху общия доход до определен праг, след достигането на който ще се плащат данъци, добавя АРД.

Социалдемократите са по-скоро скептични, християндемократите имаха преди време своя собствена концепция за въвеждането на безусловен базов доход, но междувременно са против него, което важи също и за десните популисти от "Алтернатива за Германия".

"За момента безусловният базов доход изглежда утопия", признава на този фон ръководителят на проучването на DIW Шуп. В дългосрочен план обаче той смята, че е възможно да се въведе универсално, небюрократично гарантирано плащане - като основен компонент от социалната система, посочва АРД.

Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2025 г.

Оттук нататък Доминик Шифър отново ще трябва да се справя без базов доход. За него равносметката от последните три години е смесена: лично на него безусловният доход му е дал немалко, но пък той се пита как би се отразило това на хората, ако той бъде въведен за всички в цялата страна - например дали цените няма да се повишат, защото всички ще имат повече пари?

Този, но и много други въпроси около идеята за въвеждане на безусловен базов доход в Германия се без отговор, заключава АРД.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а ЕСССР при закони дето показването на действителността е вече фейк нюз и незаконно, език на омразата и т.н. в Русия на Путтин вярват 81% от населението. в Бугарищаня този рай на земята в сравнение с Русия 20% се замъкват да избират и Порко Подрисоф момчето на ханс зайдел, конрад аденауер и ЕНП управлява с 5% от гласовете. Демокрация брат ми.
137
1
 
7
 
! Отговори
До Успешен инвестито преди 3 месеца
Къде да ги инвестираш? На фондовата борса в кухи компании или индекси състоящи се от 7-8 топ (в момента) компании? Какво става, когато компанията Х намали дивидента, защото няма възможност да го изплаща? Получава се бонус, още спад на цената на вече спадналите и акции и хем частица от дивидента ти изчезва, хем едни 50% от парите ти вложени в тази компания също изчезват. Какво става ако след петилетка компанията или страната в която оперира изпадне в немилост? (Продължавам)
136
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 130 В Русия нищо не им трябва, затова от мизерия се записват за месомелачкта в Украйна срещу обещани такива суми. Путин е превърнал гигантска Русия в бедстващо гето и храта от немотия се хвърлят в казана на фашистката му война. Иначе си говорете де.
135
7
 
4
 
! Отговори
До 130 преди 3 месеца
Щото в Русия пък кадировците изобщо не издевателстват на местното население. Колкото е зле Европа, рашата е два пъти по-зле. Имате интернет, в тубата е пълно с руски канали, които показват руската действитешност. Само абсолютни шарани могат да се хванат на кремълската пропаганда за руския рай.
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
философите долу дето дивидентите им от 1 милион евро са 12 хиляди евро на година т.е. около 1 процент по добре да не се мъчат. обезценяването на парите ви за година е доста по голямо. по добре инвестирайте в земя, образование, злато и т.н. а тези тука дето си мислят че ще лежат и някой ще им цака по 1200 евро и хлябът, наемите, бензиня и т.н. ще са на сегашните цени, сполай ви.
133
2
 
5
 
! Отговори
Селянина с колелото преди 3 месеца
Така и аз на моите ппрасета им давам по ТРИ кофи с пумийца всеки ден.Безусловен Базов Доход.Не им се налага да работят за тях, просто ей така им ги давам.Само безделничат и нищо не правят по цял ден, ама не съм видял да стават по- умни или пък да са започнали свой бизнес. Не са станали и по-независими, ама това е друга работа.Най-обичат да лежат, да дебелеят и да се валят в собствените си ***...на.Като ми потрябва някое за Коледа извеждам го и му тегля ножа пред погледа на другите.Няма протести.
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще правя просто ОНОВА
131
6
 
1
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Пари за най-бедните и за най-социално слабите!На това не се радвайте и не завиждайте, ами си стягайте мързеливите български миризливи дирници и започнете да работите както немеца работи!Агент Лиъм Бергоф!ЦРУ!!!
130
0
 
3
 
! Отговори
Личен характер преди 3 месеца
Това си е моя грижа, благодаря!
129
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
малките русначета дето болните им майки ги мъкнат по германия и швейцария зимата искат да си ходят в москва щото там е по топло. в русия зимата прозорците са отворени защото парното бумти и е прекалено горещо. да нямат бисквити с брашно от насекоми и по 300 е/та в шиколадите и веганско меса ама поне млякото и сиренето им е по истинско от това което ви продават на вас.
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-гнусните неща на тази земя са ставали винаги под формата на добри намерения. Много от хората извършили ужасни гнусотии всъщност не са си давали сметка какво точно правят. Били са манипулирани или са участвали в съвсем малка част от голямата гнусотия по начин, по който да не се усетят от какво са част.
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
в германия където наскоро 12 азиатски иззрода получаващи 1200 евра бюргергелд генгбенгнаха 15 годишно момиче и даже викаха други иззроди да идват и те да мятат семе , в ТВУ вкараха само един от тях другите са на свобода. в същата германия с 1200 евро си жив умрял, токът за двустаен апартамент е 200 евро. отделно топло, отделно наем, отделно храна, отделно кола и т.н. в Руся 1200 евро покупвателната способност е съвсем друга. Бензина в русия е 1 лев. Топлото, водата, токът са без пари.
126
2
 
1
 
! Отговори
Развеселен преди 3 месеца
До До Реалист Ми правете деца, за да не ви докопат конспираторите :)))
125
2
 
3
 
! Отговори
До Реалист преди 3 месеца
Стерилизацията ще е задължителна. Разбира се, тя няма да се казва стерилизация. По-скоро ще е нещо във водата, храната,въздуха или под форма на ваксина,лекарство. А може и да е вид катаклизъм. Няма да е масова стерилизация, за да не се усетят ненужните. Ще е нещо от рода - при нас се получи, при вас не стана, но раждаемостта трябва да спадне под 2 за да се изчисти планетата от ненужните. Може и да приложат някогашния закон успешно тестван в Китай - макс 1 дете, по-възможност момче.
124
3
 
1
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Безусловен базов доход в Германия е 1200 евро!Във великата сила Русия това е над средната работна заплата!!!Агент Сара Мишел!ЦРУ!!!
123
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пари ми дай акъл не ми давай :)))
122
2
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 3 месеца
Ще реализирам поредица от творчески и културни проекти, които нямам възможност да направя сега. В момента съм пресиран от работа и ангажименти, нямам време и пари за подобни неща. Принуждаван съм постоянно да оцелявам и съм вечно уморен. А ако имах възможностите, щях да ги използвам правилно за духовното ми развитие.
121
0
 
1
 
! Отговори
Развеселен преди 3 месеца
До of 117 Ама то щом на теб не ти трябва си го "спри" ти. Нали ти се прехласваш по "едно време". На мен "едно време" не ми липсва ама ХИЧ, нито пък споделям идеята, че трябва да има "нищоправене". Та, не разбрах, ако всички правят "нищоправене" кой ще ти осигури нета? :))))
120
1
 
9
 
! Отговори
Успешен инвеститор преди 3 месеца
За да получаваш по 1200 евро на месец от дивиденти, трябва да си инвестирал около 1 милион евро или по-малко. Парите не падат от небето както го обясняват в тази новина. Възможно е да ги получаваш, без да работиш, но трбява преди това да си се скъсал от работа, за да натрупаш такъв капитал. Останалото е фантазии.
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сиренце в капана за мишлета