Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!

Щял да постави Киев и Москва на масата за преговори
20 юли 2024 07:44, Александър Попов
207
Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че е разговарял по телефона с украинския държавен глава Володимир Зеленски. Американският политик определи разговора между двамата като "много добър" и заяви, че ще сложи край на войната, поставяйки Киев и Москва на масата за преговори, предаде Ройтерс.

В коментар в социалната мрежа „Трут Соушъл“ Тръмп посочи, че като президент „ще донесе мир на света и край на войната, която струва толкова много животи“.

„И двете страни ще могат да се съберат и да договорят споразумение, което да прекрати насилието и да проправи път към просперитет“, заяви Тръмп.

Зеленски не проговори за мир

Зеленски също съобщи за разговора си с Тръмп и изрази благодарност за американската военна помощ. Но той не спомена нищо в коментара си в социалната мрежа „Екс“ относно усилията за прекратяване на 28-месечния конфликт.

По-рано Тръмп заяви, че ще прекрати войната в Украйна още преди да е встъпил в длъжност следващия януари, ако спечели изборите на 5 ноември. Той също така заяви, че, ако е бил президент на САЩ през февруари 2022 г., войната е нямало да избухне. Въпреки че досега не е представил никакви конкретни политически предложения, той каза миналата година по време на интервю пред Ройтерс, че Украйна може би ще трябва да отстъпи част от територията си, за да постигне мирно споразумение.

В коментара си в „Екс“ Зеленски заяви, че е поздравил Тръмп за номинацията на Републиканската партия и е осъдил опита за убийство срещу него миналата събота.

„Пожелах му сила и пълна безопасност в бъдеще“, написа той. „Отбелязах жизненоважната двупартийна и двукамарна (в Конгреса на САЩ – бел. ред.) американска подкрепа за защитата на свободата и независимостта на нашата държава“, допълни той. Зеленски посочи, че Украйна „винаги ще бъде благодарна на САЩ за помощта за засилването на способностите си за защита от руския терор. Руските нападения срещу нашите градове и села продължават ежедневно“.

Зеленски отхвърля всякакви преговори с Русия за прекратяване на конфликта, докато руските войски остават на украинска територия.

Украинският президент предложи мирен план, който беше лансиран отново на международна среща на върха миналия месец, на която Русия не беше поканена. В него се настоява за изтегляне на руските войски и възстановяване на постсъветските граници на Украйна от 1991 г.

Руските войски окупират около 20% от територията на Украйна. Силите на Москва постигат постепенни успехи в източната част на страната по фронта с дължина от 1000 км, откакто през февруари превзеха ключовия град Авдеевка./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
До До 103слагаме филтър и почваме да кълнеме. ниво интернет култура - татарче аутист с четвърти клас по милост. "пазел българия" хахахахха коя, на аспарух, на власите асен и петър или задунайская губерния на гошко тарабата?
96
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
Нали се сещаш, че на мене сашето нема как да ми дръпне шалтера, освен ако му се не седи 14 часа пред компуктера днеска.
95
0
 
4
 
! Отговори
До 109 преди 1 месец
Ами щото няма русофили бе ,а само хора ,които не харесват украинските нагляри.Това няма нищо общо с русофилството дето ти се привижда това не го ли разбра.Еле пък някой да харесва простотии .Никой българин с нищо не е длъжен на Украйна и на украинците и като не те харесват , щото си нагъл като се набутваш с простотиите си не се надявай някой да те хареса
94
0
 
6
 
! Отговори
зелето се вкисна преди 1 месец
сега вече му е ясно че ще го изхвърлят!
93
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 103 "Аз съм си в страна бе" Твоята страна е КГБистки СССР.
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И после? Връщате ковида ли или друга пландемия?
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп и той е дърт, ама поне е по- интересен и атрактивен. И жена му е кукличка. Иначе са един дол дренки и той и Байдън. Циркаджии.
90
7
 
3
 
! Отговори
До До 102 преди 1 месец
Русофилите докога ще мишкувате и ще се правите на неутрални. Признайте си най-сетне. По улицата ни един русофил не се вижда, всеки се крие и прави всичко възможно да не го заподозрат в русофилия. Само в сайтовете вилнеете, ми айде най-сетне излезте от гардероба. Срамно е да си русофил, но ще го преживеете, ще ви е чиста съвестта поне!
89
0
 
7
 
! Отговори
До 103 преди 1 месец
Аз съм си в страна бе украински нагляр самопоканил се тук и никой нито ми плаща нито ще ми пречи да защитавам България от украинската простотия,гледай на теб да не ти дръпнат шалтера за 24 часа ,че се уляхте с украинската наглост
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
напълнили гащите Байгън? той само това може соро#со****** ***.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То само с приказки не стаа
86
2
 
5
 
! Отговори
До 102 преди 1 месец
Май бъркаш русофилство това да не харесваш нагли украинци в страната си , защото са две съвсем различни неща.Още повече като тия нагли украинци са се самопоканили
85
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рушките оръфани, бедни и гладни мужици ще ядат както винаги големия американски муй.
84
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия и русофилите залагат на сигурна победа на Тръмп, вече се приготвят за нов мандат. Те така залагаха и за Франция ама ядоха калая. Сега ще има парт 2 отгза фостенцата. Нямате си идея ква маневра готвят демократите. Направо ще попилеят Тръмп!
83
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленчука чак му честитил номинацията!?! Лицемер!
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Зеленски дали иска?
81
4
 
4
 
! Отговори
До 96 преди 1 месец
Не дей да на наглееш с украинката си простотия,че некролога ти се подава от джоба на теб и такива, украински нагляри като теб
80
11
 
7
 
! Отговори
Мужик преди 1 месец
Тоя рижия съвсем е изкyкaло. По неговата рецепта може да стане единствено разделяне на Украйна на принципа на едновремешната източна и западна Германия. Резултата може да го проверите в историята. Питайте тия германци дето бяха под руски ботуш как живяха.
79
2
 
5
 
! Отговори
все едно преди 1 месец
Сякаш му е казал: с украинската върхушка и с тебе е свършено!! Бегайте, че сега започват въпросите!!!!!
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слагаш край на уями в гъзъти. Следващия президент на Щатите гарантирано е жена, само виж какво ше ти дойде следващите три месеца.