Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!

Щял да постави Киев и Москва на масата за преговори
20 юли 2024 07:44, Александър Попов
207
Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че е разговарял по телефона с украинския държавен глава Володимир Зеленски. Американският политик определи разговора между двамата като "много добър" и заяви, че ще сложи край на войната, поставяйки Киев и Москва на масата за преговори, предаде Ройтерс.

В коментар в социалната мрежа „Трут Соушъл“ Тръмп посочи, че като президент „ще донесе мир на света и край на войната, която струва толкова много животи“.

„И двете страни ще могат да се съберат и да договорят споразумение, което да прекрати насилието и да проправи път към просперитет“, заяви Тръмп.

Зеленски не проговори за мир

Зеленски също съобщи за разговора си с Тръмп и изрази благодарност за американската военна помощ. Но той не спомена нищо в коментара си в социалната мрежа „Екс“ относно усилията за прекратяване на 28-месечния конфликт.

По-рано Тръмп заяви, че ще прекрати войната в Украйна още преди да е встъпил в длъжност следващия януари, ако спечели изборите на 5 ноември. Той също така заяви, че, ако е бил президент на САЩ през февруари 2022 г., войната е нямало да избухне. Въпреки че досега не е представил никакви конкретни политически предложения, той каза миналата година по време на интервю пред Ройтерс, че Украйна може би ще трябва да отстъпи част от територията си, за да постигне мирно споразумение.

В коментара си в „Екс“ Зеленски заяви, че е поздравил Тръмп за номинацията на Републиканската партия и е осъдил опита за убийство срещу него миналата събота.

„Пожелах му сила и пълна безопасност в бъдеще“, написа той. „Отбелязах жизненоважната двупартийна и двукамарна (в Конгреса на САЩ – бел. ред.) американска подкрепа за защитата на свободата и независимостта на нашата държава“, допълни той. Зеленски посочи, че Украйна „винаги ще бъде благодарна на САЩ за помощта за засилването на способностите си за защита от руския терор. Руските нападения срещу нашите градове и села продължават ежедневно“.

Зеленски отхвърля всякакви преговори с Русия за прекратяване на конфликта, докато руските войски остават на украинска територия.

Украинският президент предложи мирен план, който беше лансиран отново на международна среща на върха миналия месец, на която Русия не беше поканена. В него се настоява за изтегляне на руските войски и възстановяване на постсъветските граници на Украйна от 1991 г.

Руските войски окупират около 20% от територията на Украйна. Силите на Москва постигат постепенни успехи в източната част на страната по фронта с дължина от 1000 км, откакто през февруари превзеха ключовия град Авдеевка./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 131 На кой "плаж" си? :) Само да не се окаже на някой пясъчник до блока :))
116
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп е от ония стари мошеници чието време отдавна е минало. Той няма как да даде нещо ново по добро както за Америка така и за света.
115
4
 
7
 
! Отговори
До Кико преди 1 месец
Ние сме в ситуацията на Украйна, само че с поробител ЕС. Ами траем си.
114
2
 
4
 
! Отговори
До 131 преди 1 месец
Май ти се потиш пред компа и украинската ти простотия изби и от ушите вече та чак смърди само дето сайта е български,а не украински
113
11
 
7
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
Ако беше България в ситуацията на Украйна ????????Много ми е интересно всички путинофили какви коментари щяха да имат????
112
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 128 Пак бълваш простотиите на дребния КГБист в Кремъл. Виж как бързаш да потвърдиш това, което казах.
111
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спомнете си Чарли Чаплин с глобуса- земното кълбо как си го подмяташе. Та и САЩ така.
110
2
 
7
 
! Отговори
До 128 преди 1 месец
Ти си останал някъде в СССР щом си мислиш,че българите сме длъжни с нещо на украинците и могат да дойдат тук все едно тук им е Урколандия и да наглеят .Е соца свърши и всеки си гледа него си и с нищо не е длъжен на никой
109
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До До 1152024 та, коги се хвалиш, че имаш мобилен интернет "от плажа" .... а пишеш от телефона докато се потиш у таксито, че или наем на станция, или климатиче.
108
5
 
4
 
! Отговори
Е как ще го стори? преди 1 месец
Той така говореше и за Северна Корея тв ходи да се среща с Рокет Ман. Пълен наивитет за желанието на Путин да прецака САЩ и Европа Путин няма да спре с Донбас
107
3
 
9
 
! Отговори
До 125 преди 1 месец
Ами тук виждам само плъзнала от Украйна Заленофилия дето си е въобразила ,че в България всички са длъжни да харесат украинската простотия и въобще просотиията
106
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 112 По тва, че не можеш да отлепиш без руските простотии на дребния КГБист в Кремъл, застинал в миналото на СССР.
105
0
 
2
 
! Отговори
До 124 преди 1 месец
Ами имам си щото съм си в страна и в България това не е някакъв лукс урко-зомби
104
1
 
0
 
! Отговори
До 120 преди 1 месец
Само дето половина ти къща е от тоя дето наричаш крадец малка ,но важна разлика
103
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въййййй, някой имал мобилен интернет! Дайте му медал!
102
1
 
6
 
! Отговори
До 112 преди 1 месец
И как го реши това бе украински нагляр
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленски според мен ще бъде свален от неговата армия, която ще иска мир а няма да иска да умира всеки ден.
100
6
 
5
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 месец
влиза крадец и убиец в къщата ви, настанява се в спалнята и казва "хайде да преговаряме, дай ми спалнята"...разбира се че първото нещо което бих казал е "веднага напусни къщата ми пък после ще видим какво ще преговаряме"...
99
2
 
3
 
! Отговори
До 115 преди 1 месец
Е ти може и 24 часа,да стоиш пред компютъра и да се вмиришеш пък аз си имам мобилен интернет и мога и от плажа да мачкам тук украинската простотия
98
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До До 109отивам да заредя биричка, нахранил съм мачката. не съм дал на магарето, дайте му ти и женка ти.