Ватиканът се присети: Натъжен от пародията на "Тайната вечеря" на Олимпиадата

Позицията идва седмица след откриването на Олимпийските игри
Обновена: 4 авг 2024 07:02 | 4 авг 2024 06:50, Александър Попов
72
Ватиканът се присети: Натъжен от пародията на "Тайната вечеря" на Олимпиадата
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ватиканът заяви, че е натъжен от сцената, приличаща на пародия на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи, която бе представена на церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Париж, предаде Ройтерс.

"Светият престол беше натъжен от някои сцени по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж и не може да не се присъедини към гласовете, издигнати през последните дни, за да изрази съжаление за обидата, нанесена на много християни и вярващи от други религии", се казва в необичайното прессъобщение, публикувано в събота на френски език.

Въпросният откъс от церемонията на 26 юли наподобяваше библейската сцена на Исус Христос и неговите апостоли, които се хранят за последен път преди разпятието, но на масата имаше травестити, транссексуален модел и гола певица в ролята на гръцкия бог на виното Дионис, припомня Ройтерс.

Два дни по-късно организаторите се извиниха, като подчертаха, че изобщо не са имали намерение да проявят неуважение към някоя религиозна група.

"На едно престижно събитие, на което целият свят се обединява около общи ценности, не бива да има намеци, осмиващи религиозните убеждения на много хора. Свободата на изразяване, която очевидно не се поставя под въпрос, намира своята граница в уважението към другите", пише в изявлението на Ватикана.

Светият престол не посочи защо разпространява изявлението си повече от седмица след събитието във френската столица.

 На първи август папа Франциск проведе телефонен разговор с турския президент, като в прессъобщение на канцеларията на турския лидер се посочва, че една от обсъжданите теми е била церемонията в Париж, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Ватиканът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
5
 
! Отговори
Вълканов преди 1 месец
Самият католицизъм е устроен така. Ватиканът да обясни какво правят кюретата, след като им е забранено да се женят.
36
1
 
2
 
! Отговори
Франк преди 1 месец
The Pope enters the chat...
35
0
 
1
 
! Отговори
Преди и аз не знаех преди 1 месец
Поповете по цял ден четат молитви на хората, които имат нужда от утеха, кураж и благоСлов.
34
3
 
12
 
! Отговори
Сара преди 1 месец
Ватикана е упадъчен ,,,,както и цялата западна цивилизация ,,,,,прогнили отвътре и почват да се разпадат,,,,,,,
33
4
 
5
 
! Отговори
Колю преди 1 месец
До Сатанисти.Който е тарикат-става поп.Какво работят поповете-нищо.Дори храмовете ни премитат.Имат си слуги.Е,не може така.В едно общество всеки работи нещо.С появата на радиото,телевизията,а и вече с новите телефони,устоите на големите им лъжи са пред рухване.Ние работим поне осем часа на ден.Е,кажете ми един поп какво работи днес?Погледнете и цените на погребения,кръщенета и бракосъчетания и помени.Че,искат и ръка да му целуваш,след като е бил тоалетната по малка нужда.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на папата! Направили са щателно проучване и допитване, преди да излезе с изявление, което е изцяло човеколюбиво и жизнеутвърждаващо.
31
1
 
0
 
! Отговори
Реджо преди 1 месец
Тези лилипути не само се взеха на сериозно,но си мислят,че може дауправляват и държавата!
30
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те най-добре знаят, че не е имало никаква тайна вечеря и всичко е фарс. Вече дори не се опитват да поддържат фасадата. Те знаят, че балъци-вярващи винаги ще има.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е,това си е Пригожин.Той не беше християнин и не е много запознат с Библията.Така че нормално да изкаже позиция малко по-късно след като е прочел хаха.Иначе онази дебелата,която си позволи гавра с Тайната вечеря за наказание ще й е последната вечеря.Просто ще й се сгади яденето и тамън ще се втали.
28
6
 
10
 
! Отговори
Сатанисти преди 1 месец
Тия ватикански сатанисти, подкрепят унищужаването на християнската вяра. Нашата религия загива, не без тяхна помощ. Отдавна никой млад европеец не вярва в бог. Много много отдавна нито един млад и стар европеец не следва моралните и етични правила свързвани със семейството, брачните партньори, собствените им деца и отдаването на изкушение. Моралът и моралните ценности са тези подържащи здраво и силно общество. А то сега разводи, изхвърлени деца, мъж с мъж, жена а жена! ОТВРАТ!!!
27
1
 
1
 
! Отговори
към 31 преди 1 месец
"Дарявали са пари да образуват други" - Показателен е примерът на Васил Друмев, който плаща образованието на Цвикю, но получава взрив на неблагодарност: след като се изучил Цвикю обвинил и заточил своя благодетел в Гложенския манастир.
26
2
 
5
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Този път даже реагира бързо папата , обикновено в Ватикан ги вълнува само да са си добре и да има поклонници $ .
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прадедите ни са се интересували какво ще оставят след себе си, я училище, я къща за поколенията, я книги да се образоват другите. Дарявали са и малкото, което са имали, дарявали са земи, имоти, за килийни училища, за църкви, за читалища. Дарявали са пари да образуват други, дарявали са труд, за да има път до селото им и т.н. От какво се вълнуваме ние днес - какво е тренди, къде да пътуваме, какво да мине през г*3а ни и как да имаме повече от другия и да му натриваме носа. Затриваме се, това е!
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ох, вече като чуя ОБЩИ ЦЕННОСТИ и ми се присира
23
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Нали 85% гласувате да станете "французи"? Какво ревете?!
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 21 Ако купчина боядисани и грозни травестити, на кпито им се веят разнинчасти, а на масата при тях им и деца, всичко в са идеята са се подиграват, на те ти е надеждата при интелектуалния свят, ще ми е интересно да чуя, каква е визията ти, за един "интелелтуален свят".
21
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Че и френската църква са си същите юдеи и гейове като макрон, Атал и организацията на игрите.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Позьор. 100% се е изкефил на тази пародия, която беше точно в педофилския стил на поповете му.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срещу хората се води "тиха война"! Първо беше емигрантската офанзива ,после съвсем осъзнато пуснаха КОВИД. Същевременно действа и медийната пропаганда и облъчване. Сега с тази Олимпиада пробват прагът на търпимост,дали ще "преглътне" светът всички тези безобразия,които му се поднасят. Всъщност засега се преглъща,има ропот,но той ще отмине. Важното е,че няма бойкот и провал ,а това означава,че каквото и да ни поднесат в бъдеще също ще приемем и преглътнем.....Контрол на биологичната маса..
18
4
 
7
 
! Отговори
Неполиткоретно преди 1 месец
Изглежда "леко" засрамен от ОлимПЕДИадата,която се провежда във Ватикана от десетилетия и "боксовите мачове" между кардиналите и млади момченца... Така било демократично!И трансатлантическо нЕкси...