Светът върви към "война за храна и вода"

Богатите страни имат буферни запаси
26 юни 2024 19:00, Инна Ангелова
241
Светът върви към "война за храна и вода"
Снимка: Pixabay

Светът ще се озлоби до толкова, че ще се стигне до “война за храна” в резултат на климатичните изменения и геополитическото напрежение. Това са все фактори, намаляващи доставките на важни хранителни суровини. Предупреждението е на един от най-големите търговци на селскостопански стоки в света - Olam Group, съобщава Financial Times, цитиран от БНР.

Съни Вергезе е изпълнителен директор на Olam Agri и споделя: "Водили сме много войни за петрола. Ще водим по-големи войни за храна и вода”.

Говорейки на потребителската конференция Redburn Atlantic and Rothschild миналата седмица, Вергезе предупреди, че търговските бариери, наложени от правителствата, които се стремят да укрепят местните хранителни запаси, са изострили инфлацията при храните.

В анализа си, Вергезе споделя, че през 2022 година, когато започна военната инвазия в Украйна, големите търговци на селскостопански стоки са реализирали големи печалби. Въпреки това, те бяха обвинени в изостряне на инфлационния проблем с цените чрез увеличаване на надценките с цел повишаващи се печалби.

Вергезе обаче твърди, че повишената ценовата инфлация на храните е отчасти резултат от правителствена намеса. “Разпространението на нетарифни търговски бариери през 2022 г. в отговор на войната - 1266 търговски бариери, наложени от 154 държави, според неговите данни - е "създало преувеличен дисбаланс между търсенето и предлагането", отбеляза той.

Вергезе даде пример с по-богатите страни, които натрупаха излишъци от стратегически цени, а това доведе до повече търсене и съвсем нормално до по-високи цени. "Индия, Китай, всички имат буферни запаси. Това само изостря глобалния проблем", посочи той.

Пандемията от коронавирус също беше сериозна предпоставка за повишаване на цените, но скочиха още по-рязко след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като някои износи на зърно и торове бяха блокирани заради военния конфликт. Това задълбочи продоволствената несигурност в по-бедните страни и постави потребителите по целия свят пред криза на разходите им за живот, отбелязва финансовото издание.

Пример е Индонезия, която още през 2022 година забрани износа на палмово масло с цел да защити местния пазар. Индия също наложи рестрикции върху износа на определени видове ориз в опит да ограничи нарастващите цени на вътрешния пазар преди парламентарните избори, след като мусона буря наруши производството и предизвика опасения за недостиг на доставките.

"Това беше точно грешното нещо. Ще виждате все повече и повече от това", отбеляза Вергезе.

Обръщайки се към въздействието на изменението на климата върху глобалните добиви, Съни Вергезе призова събранието на ръководители на потребителската индустрия, включително шефовете на Coca-Cola и Associated British Foods, да "се събудят" и да предприемат повече действия по отношение на изменението на климата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още по темата: водаценисвятхрана
Още от Ваканция
Кои плажове са най-подходящи за деца?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
5
 
! Отговори
До 114 преди 1 седмица
Абсолютен факт! Ние се изселихме от Бургас в къщурка на 3 км от града. Животът тук е благодат. Градинка, чиста храна, спокойствие, басейнче, съседи от нашата класа. Препоръчвам всеки, който има мозък и пари да бяга от града! Градът е отрова и гнездо на усойници!
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Тодор Живков Е правим го бе руска шлюхо. Не си ли забелязал?
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
русия може да изхрани 1.5 милиарда китайци. Скоро руснаците ще молят НАТО и Америка да ги спаси от китайците.
98
2
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 седмица
Па яште банани сега и бегайте на запат бе, хаа хааа хааааа хаааааа!
97
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато Китай станат първа сила ще въведат демокрация и ще искат да се въведе тяхната демокрацияя в САЩ, когато САЩ станат слаби и зависими.
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Северна Корея може да играе важна роля след края на Специалната военна операция. В Западна Украйна могат да бъдат разположение северно корейски миротворчески воененни контингенти които да гарантират извънблоковия статут на това което остане от Украйна, в замяна на това Северна Корея ще получи достъп до вискококачествена украинска пшеница. За това вече говори Сергей Караганов в интервю по руската телевизия.
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да му мислят тия, дето размениха нивите на бабите си за панелка в София. Добри новини са, че все повече заможни млади хора се изнесоха посока селото. Ама то не е лесно да си глупав и да си подариш земите. Всичко си гледаме сами от години, че даже и заплати на сума народ плащаме. Хранителната автономност е по-важна от всичко останало. Мерси.
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Русия по ред причини безопасността е на достатъчно високо ниво в сравнение с много места по света включително и Запада, не се очакват нито енергийни, нито икономически, нито продоволствени кризи.
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Китай нямаше да бъде това което е сега, ако не беше Тянанмън когато извикаха танковете да дойдат - брутално, жестоко, кърваво. Но милиони, ако не стотици милиони живота в Китай бяха съхранени. А в България 89та не извикаха танковете да дойдат да размажат няколко стотин жълтонасрани паветници, и резултата е налице: за 30 години демокрация 2 милиона измряха, а други два милиона отидоха да слугуват и да пpocтитуират на богатия западняк.
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 110 Ти китайски автомобил ли караш? Кажи честно.
91
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Китай прави най-добрите автомобили, вече превъзхождат немските по всички показатели. Китай започна да прави коли едва от 20 години, преди 20 години в Китай всички караха колела и ходеха с еднакви сини дрехи. Германия прави автомобили повече от 100 години, над 100 години опит и know-how в автомобилостроенето. Освен това в Китай няма политически партии, в Китай не се провеждат избори, в Китай няма демокрация.
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 106 Кога заминаваш за русия или Бразилия?
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ни мои да бъди, нале ГМО храните щяха да спасят светъ от глааад ???? Ко стана уе маййнааа
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
при Тодор Живков българите ги спираха на 30 км от вътрешния край на границата за да не бягат от земния рай НРБ.
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия разполага с 40% от запасите на прясна вода на планетата, а най-много вода има Бразилия, която също е в БРИКС.
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Западният Вуте не иска той да е добре, той иска руският и китайският Геле да е зле. Всяка страна, която се развие, става заплаха за Западния Вуте. За Западния Вуте най-големите приятели са Африка и Индия. Западният Вуте се грижи за тях, дава им помощи, за да останат бедни и зависими приятели. Приятел на Западният Вуте означава да си беден и да работиш за неговото богатство. Западният Вуте щедро дава на африканеца слънчев панел за хладилника на болницата-барака.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До фон дер Говнен Населението е 8,5 милиарда. Няма място за толкова автомобили на Земята. Иначе е готино с кола.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За какво ви е храна, така и така ще ви засилят на месомелачката в Украйна.
83
1
 
6
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 1 седмица
При Тодор Живков българите мислеха, че думата оцеляване се отнася само за животнитe и за хора попаднали на безлюден остров или в джунглата, или за военно време. Никой не можеше дори да си помисли, че може да се наложи да оцелява в България. И българите много страдаха и много се мъчеха, защото банани имаше само на нова година, копнееха и жадуваха за целогодишен бананен режим. И копнежите им се сбъднаха, сега българите имат много банани.
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Декар земя няма да може да се измери с пари