ЕС отпуска средства за въоръжаване на Украйна, забранява руски медии и полети

Засилват се санкциите и срещу режима на Лукашенко
Обновена: 27 фев 2022 20:22 | 27 фев 2022 20:15, Анисия Иванова
421
ЕС отпуска средства за въоръжаване на Украйна, забранява руски медии и полети
Снимка: БГНЕС

Докато войната в Украйна продължава и украинците се борят смело за страната си, Европейският съюз засилва още повече подкрепата си за страната и санкциите срещу нападателя - Русия на Путин. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в специално обръщение, цитирана от пресцентъра на ЕС.

 За първи път Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за държава, която е обект на нападение. Това е повратен момент. Същевременно още веднъж засилваме санкциите си срещу Кремъл и неговия съюзник — режима на Лукашенко.

Първо, затваряме въздушното пространство на ЕС за руснаците. Предлагаме забрана на всички притежавани от Русия, регистрирани или контролирани от Русия въздухоплавателни средства. Те вече няма да могат да кацат, излитат или прелитат над територията на ЕС. Това важи за всеки чартърен полет, за всеки самолет, притежаван или контролиран по друг начин от руско юридическо или физическо лице. Нека бъда много ясна - въздушното ни пространство ще бъде затворено за всеки руски самолет, което включва частните реактивни самолети с олигарси.

 Второ, с още една безпрецедентна стъпка ще забраним в ЕС медийната машина на Кремъл. Държавните медии „Русия Днес“ и „Спутник“, както и техните дъщерни дружества, вече няма да могат да разпространяват лъжите си, за да оправдават войната на Путин и да сеят разделение в нашия Съюз. Затова разработваме инструменти за забрана на тяхната токсична и вредна дезинформация в Европа.

Трето, ще се заемем и с другия агресор в тази война — режима на Лукашенко. Той е съучастник в това коварно нападение срещу Украйна. Така че ще засегнем режима на Лукашенко с нов пакет от санкции. Ще въведем ограничителни мерки срещу неговите най-важни сектори. Това ще спре беларуския износ на изделия от минерални горива за тютюн, дървесина и дървен материал, цимент, желязо и стомана. Освен това ще разширим ограниченията върху износа на стоки с двойна употреба, които въведохме за Русия, и спрямо Беларус.

По този начин ще се избегнат всякакви рискове от заобикаляне на нашите мерки срещу Русия. Освен това ще санкционираме тези беларуски граждани, които помагат на руските военни действия.

Всички тези мерки са в допълнение към силния санкционен пакет, който представих вчера, одобрен от нашите международни партньори. В рамките на този пакет важни руски банки ще бъдат изключени от системата SWIFT. Ще забраним също така операциите на централната банка на Русия и ще замразим всички нейни активи, за да я възпрепятстваме да финансира войната на Путин. И ще се насочим към активите на руските олигарси. Продължаваме да работим в тясна координация с партньорите по света.

Фон дер Лайен поздрави украинския президент Володимир Зеленски за водачеството и смелостта в отпора на руското нашествие. Тя изрази възхищение от устойчивостта на украинците, като я определи като невиждана и като вдъхновение за всеки.

С открити обятия посрещаме украинците, които трябва да бягат от бомбите на (руския президент Владимир) Путин, добави Фон дер Лайен. Тя съобщи, че ЕК ще осигури помощ за страните от Източна Европа, които приютяват бежанците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
16
 
7
 
! Отговори
Путин да се изтегли преди 2 години
До Спрете войната! - Само с едно не съм съгласен. Европа праща оръжие защото без това оръжие Путин ще избие украинците. Както Сталин изби волжките Българи там. Ще ги разсели из сибир - без подслон - без храна и така до 2 години ще си измрат от глад. Хората имат право да се защитават. Оръжията не убиват. За да натискат спусъка, значи има защо!
136
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай да навлезне в Русия и да го спре тоя луд диктатор Путин!!!!Какво чака Китай?Да натисне копчетата ли тоя ненормалник?!После няма да има на кого да продават!!!!!
135
2
 
14
 
! Отговори
В Киев преди 2 години
Централният проспект се нарича Степан Бандера. Немците може по същия начин да преименуват Унтер ден Линден на булевард Адолф Хитлер. А французите Елисейските на Петенови полета. Честито на всички европейци!
134
0
 
1
 
! Отговори
АЛО преди 2 години
Ало 32 явно този въпрос е с повишена трудност за теб и е излишно да питаш .
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
pitahte li chestno prozrachno demokratichno s europeiski referendum europeiskite narodi dali sa saglasni da im harchite tehnite pari za takiva luksozni hazartni voenni igri i uchenia?! ili harchite parite im ot zdravni kasi, pensionni kasi, zastrahovki, razvitie na regioni, obstestva, culturi, sport, religii, danaci, taksi, inovacii za toplene na klimata na planetata?
132
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Ядрената заплаха на Путин '' ........................... обяснявам като за селяни: Случващото се е изцяло позитивно, защото 1. това е края на путин (украинците вече наритаха руснаците); 2. по естествен начин се потиска надутия икономически балон, който иначе щеше да се спука в поредна икономическа криза, така, че - горе главата!
131
5
 
21
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Всички български политици които бъдат съпричастни в изпращането на оръжия и муниции за Украйна ще бъдат съдени за държавна измяна и за въвличане на България в ядрена война! Да внимават и да си записват. Засега като първи такъв се е означил Киро Канадеца. Все още има шанс да отърве панделата.
130
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста от коментиращите тук, или са ***, или отдавна са заспал дълбок сън, зомбирани от цензурираните медии и живеят в мета вселената
129
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно обаче, че все пак хората не са излезели да стачкуват срещу пропагандата която се води от Запада и тяхния приност да изкарат Русия лоша за всички. Такава демокрация не съм виждал и на Изток. Как може да забраниш Източни медии и да пускаш само това което искаш. Това вече показва каква политика са водили с нас относно КОвид-а и колко е лесно да си правят каквото поискат. Общността от хора е голяма които нямат промити мозъци. Трябва май да се направи нещо най-накрая и да видят.
128
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Ядрената заплаха на Путин '' ........................... обяснявам като за селяни: Случващото се е изцяло позитивно, защото 1. това е края на путин (украинците вече наритаха руснаците); 2. по естествен начин се потиска надутия икономически балон, който иначе щеше да се спука в поредна икономическа криза, така, че - горе главата!
127
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами защото хората като гледат и си дават сметка че не точно така както казва снн и др , само западна пропаганда а , е нищо ще четем руски вестници , ето граничарите от змиския остров ги награди посмъртно зеленски , а се оказаха предали с бял флаг кой е луд
126
1
 
11
 
! Отговори
Маша преди 2 години
Не съм убеден че оръжието за Укрите ще стигне до крайната си точка.Руснаците не са толкова прости.Тази война е планирана преди 2-3 год.
125
3
 
11
 
! Отговори
Цирк " EU" преди 2 години
Каските , замениха Маските !!!Тръбата за Germany, бачка ли още ?Питам за един приятел ,
124
22
 
6
 
! Отговори
Войната преди 2 години
Руското настъпление спря. Убити са 4500 Руски войници. Русия загуби военна техника за милиарди! ЕС и сега вече (като се видя че запада печели) също и САЩ започнаха да снабдяват украинските войски и граждани със съвременно оръжие, с храна, с всичко което им потрябва. В същото време Путин е разбил цялата си държава и няма икономика дори да облече със свои дрехи националния си отбор по Хокей - Любимия спорт на Путин! Войната развива зле за Русия и е пълна катастрофа за режима Путин!
123
8
 
5
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Имаме ли пълна гаранция за истинността на цялата информация, която ни залива всекидневно и всекичасно за събитията у нас и по света? Най-пълна сега е за войната в Украйна. Дали тя е достоверна, повечето от нас не се съмняват. За голямата инвазия на агресорите от Русия. Защо, обаче в Мрежата се прокрадват и други мнения? Като това, че уж, Русия с тези си действия се защитавала? От кого се налага Русия да се защитава? Има ли и други инвазии, към кого са, от кого са? Въпроси, въпроси, въпроси???
122
0
 
9
 
! Отговори
Realist преди 2 години
До 101. Уршула била германка @ А малко съмнително , даже много съмнително като се има предвид кой я изстреля на билото на ЕС.
121
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евала им правим на украинците!Имах ги за такива като беларусците,обаче вече ги уважавам!Смърт за руснаците,които допуснаха тази инвазия!!!!
120
0
 
12
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
До хахаха: и съответно следват ценностите на НАТО и ЕС: без съд и присъда. Това, брат, са си чисти мародери и военни престъпници!
119
4
 
27
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Лицемерие и наглост. 8 /осем/ години се избиват цивилни граждани в Украйна и никой нищичко не направи, напротив наливаше се масло в огъня.. И сега, когато Русия най-накрая реши да се намеси - бой по Русия.. Нагли и безочливи толе растици!
118
1
 
13
 
! Отговори
Погнусен преди 2 години
Контракторката с фармаиндустрията,кой я упълнощава за действията и , неслучайно стоя диван чапраз на Ердоган, категорична оценка за качествата и