Експерт: Турция ще бъде поканена за възстановяването на Украйна, не и България

Анкара и лично Ердоган нееднократно заявяват, че са за поддържане на връзки както с Киев, така и с Москва
26 мар 2022 09:21, Елка Василева
100

Турция умело води посредническа мисия в условията на война между Русия и Украйна, като се надява да извади и ползи от това. Максималната цел на Анкара би била да събере на преговори президентите Путин и Зеленски, а след това да участва във възстановяването на Украйна след войната. Със своята позиция България не може да се надява на участие в този възстановителен процес, коментира Георги Димов, дипломат и бивш генерален консул в Одрин, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Още по темата
"Войната все някога ще свърши... и не трябва да имаме една съсипана страна. Тя ще трябва да бъде възстановявана ... от този, който е бил миротворец, който е бил посредник, който не се е изхвърлял в своите позиции и действия. А това са страшно много пари. Анкара действа така, защото има този опит за възстановяване от Ирак, особено след втората война в Персийския залив," каза Димов.

България не може да действа по друг начин, освен като приятели и съюзници в ЕС и НАТО, но позицията ѝ е твърде обрана, каза Димов и добави: "Нали се сещате как това ще бъде оценено в периода на възстановяване на Украйна?"

Разбираемо е притеснението в подобна ситуация България да остане без бойна авиация или противовъздушна отбрана, но е неразбираемо защо като производител България отказва да снабди Украйна с военната си продукция си по подобие на съюзниците си, каза Димов.

"Необходими са поне три предварителни условия за такава мисия: държавата да има добра комуникация и с двете спорещи страни, да вдъхва доверие и да събере на масата на преговорите и двете страни, и да разполага с необходимите икономически, политически, дипломатически и военни средства, за да може да накара преговарящите страни да останат на масата на преговорите, дори ако някой от тях иска да я напусне," посочи Димов.

Освен Турция подобна роля могат да играят Израел, Египет, ОАЕ, и може би Китай и Индия, каза Димов. Нито една от тези държави не е член на ЕС, но Турция е част от НАТО, посочи дипломатът. Поотделно или заедно лидерите в ЕС - Франция и Германия - също могат, а и най-вероятно на по-късен етап ще имат важна посредническа роля в преговорите, като и двете страни продължават да поддържат контакт с Кремъл.

САЩ ще се намесят в много по-далечен етап, а не трябва да се пренебрегва и новия троен съюз Великобритания-Полша-Украйна, смята Димов.

Преговорите на границата с Беларус между Киев и Москва до момента Димов определи като технически, за установяването на хуманитарни коридори.

Анкара и лично Ердоган нееднократно заявяват, че са за поддържане на връзки както с Киев, така и с Москва, и а силно желаят да се стигне до среща на Зеленски и Путин, каза Димов. Турция не затвори въздушното си пространство и не предприе санкции срещу Руската федерация, но от друга страна продава дроновете си на Украйна и затвори проливите на Босфора и Дарданелите за руски военни кораби. Турция също не признава анексирането на Крим от Кремъл или отцепническите региони на Донецк и Луганск в Източна Украйна, напомни Димов.

Турция има намерение да закупи още от ракетните комплекси С-400 от Русия, които предизвикаха криза в отношенията със САЩ и изхвърляне на страната от програмата за F-35. Анкара може да закупи от следващото поколение руски бойни изтребители, а в момента строи АЕЦ на Средиземно море с руски капитали.

В коментар за подновените изказвания на президента Ердоган за влизането на Турция в ЕС Димов напомни, че първоначалната кандидатура е била през 1963 г. и добави, че подобни изказвания не трябва да бъдат приемани особено сериозно.

Турция е със статут на държава кандидат-член от 1999 г., а преговорите са започнали реално през 2005 г., но особено след опита за преврат през 2016 г. и претенциите на ЕС за спазването на човешките права, разговорите са замрели, каза Димов.

Целия разговор може да гледате във във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До xЛеле, ти си в предучилщната относно икономика и политика. Няма нищо по-благоприятно за една страна от това да работи по възстановяването на друга, особено 7 пъти по-голяма: икономика, инфраструктура, земеделие, туризъм. Вътре в страната, ако я затвориш - нищо не можеш да оправиш. Откъде ще вземеш пари? Ще си ги напечаташ ли?
19
2
 
7
 
! Отговори
Насакото Яката преди 2 години
Ей само за келепир и гешефти мислят нашите "експерти". Хората проливат кръв, ние се снишаваме като оня леж пер Янев.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще им пратим на украинците хладилници Мраз да има къде да спят зимата, температурата вътре не пада под 10 градуса.
17
2
 
12
 
! Отговори
x преди 2 години
Не искаме да възстановаваме никаква Украйна. Дайте да си оправим държавата тук. Ако някой се точи на бъдещи далавери там си е негов проблем.
16
4
 
8
 
! Отговори
историк преди 2 години
До АнонименМного точен коментар! Отделно, ние не може да сме посредници, защото от години имаме влошени отношения с Москва и честно казано, няма и как да бъдат добри, защото те винаги ще гледат на нас, като на тяхна губерния! Имаме 50 на 50 русофили срещу русофоби. Както казваше покойният Цар Борис 3 Обединител, само българофили нямаме.. Та да не си натскачаме боя.
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не само си пасува за оръжията но и се отнася с пренебрежение към бежанците, ако на нас ни се случи подобно нещо не заслужаваме никой да ни изпраща помощ.
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След вйната Украйна ще бъде държава от първостепенно значение, защото ще спира апетитите на Китай. Запорираните руски активи ще финансират възстановяването, както и доходите от ресурси от това, което е останало от сегашната Руска империя. Империализмът в античкият си руски вариант е анахронизъм и умря. Българските русофили и техните деца ще ходят да мият чинии и *** в Украйна, защото Западна Европа ще грохне, а награбеното в България много бързо ще се профука.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА, предната пратка байрактари са унищожени от ВС на РФ. Тази пратка също ще бъде унищожена след пристигането си, тъй както вчера бе унищожена с помощта на ОТРК "Искандер М" укропската база на чуждестранния легион със се наемиците.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На БГ това ни е мотото, последни в света. Преди беше с ваксините, сега с помоща за Украйна. Абсолютни мишки и ***, само потъват едни милиарди от ЕС тука, а ние никога нищо на никой не даваме. Убито племе.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като в Украйна бяха забранени 15 про-руски партии можем да им изпратим 240 депутата от про-американските ни партии. Сдьелано в Харвард, икономисти, пише им го на челата. Научиха ни на икономии всекви.
10
0
 
6
 
! Отговори
Jon преди 2 години
Tozi ekspert do koga shte obikalya po tv kanali ili dobre mu plashtat mnogo eksperti mnogo cudo tozi e nai falshiviya ot vsicki
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще възстановява България имаме 3 бригади заварчици от по 50 човека, другото са администратори в тик-ток, продавачи на кремчета против бръчки и бизнесмени препуквачи от Али-Експрес и тук там някой монтажист на автомобили, шофьор на пица и програмисти. Народа ни може да възстанови най-много база данни на кока кола.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция в момента строи няколко АЕЦ-а по руски технологии и с руски капитали.
7
3
 
7
 
! Отговори
ужас! преди 2 години
И какво ще правим без украински гривни !
6
0
 
13
 
! Отговори
? преди 2 години
И как 5 милионна държава ще участва във възстановяването на 44 милионна държава? Какво виждате, споменатите държави са 2 пъти по-големи от Украйна, а Китай е 30 пъти по-голяма.
5
1
 
17
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
Ай де още един"експерт"изплува от горе....?!
4
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Константинопол е руски. Всичко до стените на Теодосий трябва да бъде изравнено със земята, за да се възстанови автентичния православен облик на града.
3
11
 
16
 
! Отговори
пазара в одрин преди 2 години
в момента благодарение на Турция оцеляваме!
2
10
 
15
 
! Отговори
Насакото Яката преди 2 години
Много ясно. Ердо и Путин са авери. А ние се зверим на рашките. Раздаваме го ястpеби в НАТО. Като поляците.
1
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия вчера гарантира, че ще възстанови Мариупол подобно на възстановения Грозни.