Зеленски: Няма да има затишие в контраофанзивата срещу Русия

Украйна трябва да бъде свободна - цялата, заяви той
Обновена: 19 сеп 2022 07:15 | 19 сеп 2022 07:00, Александър Попов
380
Зеленски: Няма да има затишие в контраофанзивата срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обеща на страната си, че няма да има никакво затишие в контраофанзивата, при която биват отвоювани градове от руските войски, докато в неделния ден продължаваше обстрелът на обширна територия на Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Зеленски изброи поредица от градове, които Украйна си е върнала по време на светкавичното настъпление в североизточната част на страната.

"Може би сега на някои от вас ви се струва, че след поредица от победи е настъпило известно затишие", каза той в нощното си видеообръщение. "Но това не е затишие. Това е подготовка за следващата серия... Защото Украйна трябва да бъде свободна - цялата".

Военното командване на Украйна съобщи, че в събота неговите сили са обезопасили източния бряг на река Оскол.

Тъй като през уикенда руски снаряди поразиха градове и други населени места, британското министерство на отбраната предупреди, че Москва вероятно ще увеличи атаките срещу граждански цели, тъй като търпи поражения на бойното поле.

Базираният във Вашингтон мозъчен тръст, Институтът за изследване на войната, заяви, че руските сили в Донецк продължават да провеждат "безсмислени операции" в селата, вместо да укрепват фронтовата линия.

Русия засили атаките си по граждански обекти в Украйна

През изминалата седмица Русия засили ударите си по украинската гражданска инфраструктура след неуспехите на бойното поле и вероятно ще разшири още повече обхвата на целите си.

Украинците, които се завърнаха в североизточния район, отвоюван при мълниеносното настъпление на Киев по-рано този месец, търсеха своите загинали, докато руската артилерия и въздушни удари продължаваха да обстрелват цели в източната част на Украйна.

Петима цивилни бяха убити при руските атаки в източната Донецка област през изминалото денонощие, а в Никопол бяха поразени няколко десетки жилищни сгради, газопроводи и електропроводи, съобщиха в неделя областните управители.

Британското министерство на отбраната заяви, че руските удари по гражданска инфраструктура, включително електропреносна мрежа и язовир, са се засилили през последните седем дни.

"Тъй като се сблъсква с неуспехи на фронтовата линия, Русия вероятно е разширила местата, по които е готова да нанесе удари, в опит да подкопае пряко морала на украинския народ и правителство", се казва в актуализираната информация за разузнаването.

В събота украинският президент Володимир Зеленски заяви във видеообръщение, че властите са открили масов гроб с телата на 17 войници в Изюм, някои от които са имали следи от изтезания. Миналата седмица украинските власти съобщиха, че са открили 440 тела в горите край града. Те заявиха, че повечето от загиналите са цивилни и причините за смъртта им не са установени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
заради тоя дрогиран урудляк плащаме по 3.50 за бензин и храните поскъпнаха с 30%,де ба и гнусната друсалка де ба
56
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25000 руски войници са в капан край Херсон. Русия ще използва авиация от резерва за да ги освободи. 96 ракетни установки NASAMS, 11 системи IRIS-T SLM и 3000 Стингери очакват руските хвърчила
55
5
 
7
 
! Отговори
Позор преди 1 година
Още плуват издавените войници от ВСУ в река Ингулец след унищожението на данбата.Вместо да си пребере труповете той праща още пушечно месо.
54
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди два месеца руснаците хвърлиха целия си танков резерв, но Джевелините им разказаха играта. Така ще стане и с авиацията им сега
53
6
 
5
 
! Отговори
до 91 преди 1 година
Ти мислиш ли, че някой нормален човек от някоя нормална държава ще даде нещо на някой, който е наркоман??? Мислиш ли, че от DEA са толкова хрисими и добри човечета? Кой мислиш ти се връзва на малoyмията и идиoтщините които безсмислено се потиш и мъчиш да съчиняваш?Откажи се - няма ефект!
52
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е зеления комик, няма затишие, поредните крааварски наемници и членове на батальона,, Кракен'' заминаха в отвъдното.
51
4
 
12
 
! Отговори
да ве преди 1 година
да ве дрогирано джудже,вярваме ти,ти казваш истината като повечето украинци,вие не сте корумпирани,не крадете,не лъжете,не проституирате.На нас в България само така ни се струва ,не трябва да вярваме на това,което виждама,а на това което казваш ти след поредната порция дрога
50
12
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 63 Аз лично държа на Зеленски дотолкова, доколкото се прояви като великолепен главнокомандващ на украинската армия, и успешно ръководи отбраната на страната срещу руския агресор! Можеше друг на негово място да не е толкова добър.Иначе - като президент на Украйна ми е все едно кой ще бъде.Само да не е русофил или руски агент.
49
4
 
14
 
! Отговори
Наркомански преди 1 година
Дайте ни танкове, самолети, дайте ни пари!!!Украйна без западна помощ е във фалит и ще приключи за точно 10 дена с целия цирк.
48
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най новите системи ПВО от САЩ и Европа очакват с нетърпение 50 годишната руска авиация
47
5
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 63 "Аз не държа на Зеленски , но съм против инвазията на Русия" Аз също! Смятай, щом Алла Пугачова се обяви против Путин за какво става дума - обикновен руски нацизъм, ей това е истината! Знаеш ли, че в листата с партии за изборите на 2-ри октомври има (никому неизвестна досега) някаква партия наречена русофили за родината или някакъв подобен идиoтизъм беше, не можах да я запомня даже???Това са все "спящи клетки" на КГБ/ФСБ/ГРУ на Путин в България! Събудил ги е! ТОЙ!
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Безсмислени операции" в селата!!! Което е истина, не е лъжа.
45
6
 
17
 
! Отговори
стига лъжи преди 1 година
Спрете да ни занимавате с фантазиите на този дрогиран клоун-убиец.Той отдавна не знае в кой свят живее
44
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25000 руски войници са в капан край Херсон. Русия ще използва авиация от резерва за да ги освободи. 96 ракетни установки NASAMS, 11 системи IRIS-T SLM и 3000 Стингери очакват руските хвърчила
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каманистите щи циврите така бре?
42
12
 
4
 
! Отговори
русофилията е болест преди 1 година
До: номер 77 "И снимката не е истинска. Снимка на Зеленски, вмъкната с помощта на Photoshop" Какво? Завиждаш ли му, че има по-големи перки от Владимир Путин?!А покажи снимка на Путин с такива бицепси, а? Ще покажеш друг път! Всички сме го виждали гол до кръста - със цици като на тийнейджърка, току що напъпили!
41
4
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Каква контра офанзива в Николаев и Одеса вече болниците и моргите са препълнени......Този клоун изпраща на самоубийство Украински войници.
40
3
 
11
 
! Отговори
До кога? преди 1 година
Пак ли Украински фейк?!
39
10
 
3
 
! Отговори
УТОЧНЕНИЕ: преди 1 година
До: 76 "така е било и във Виетнам"Като руснаците в случая са на мястото на американските войници, а украинците са на мястото на виетнамците.Да, така е, напълно вярно!
38
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 71 "клоунада продължава. Той е много добър артист" И още по-добър главнокомандващ!