Зеленски: Няма да има затишие в контраофанзивата срещу Русия

Украйна трябва да бъде свободна - цялата, заяви той
Обновена: 19 сеп 2022 07:15 | 19 сеп 2022 07:00, Александър Попов
380
Зеленски: Няма да има затишие в контраофанзивата срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обеща на страната си, че няма да има никакво затишие в контраофанзивата, при която биват отвоювани градове от руските войски, докато в неделния ден продължаваше обстрелът на обширна територия на Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Зеленски изброи поредица от градове, които Украйна си е върнала по време на светкавичното настъпление в североизточната част на страната.

"Може би сега на някои от вас ви се струва, че след поредица от победи е настъпило известно затишие", каза той в нощното си видеообръщение. "Но това не е затишие. Това е подготовка за следващата серия... Защото Украйна трябва да бъде свободна - цялата".

Военното командване на Украйна съобщи, че в събота неговите сили са обезопасили източния бряг на река Оскол.

Тъй като през уикенда руски снаряди поразиха градове и други населени места, британското министерство на отбраната предупреди, че Москва вероятно ще увеличи атаките срещу граждански цели, тъй като търпи поражения на бойното поле.

Базираният във Вашингтон мозъчен тръст, Институтът за изследване на войната, заяви, че руските сили в Донецк продължават да провеждат "безсмислени операции" в селата, вместо да укрепват фронтовата линия.

Русия засили атаките си по граждански обекти в Украйна

През изминалата седмица Русия засили ударите си по украинската гражданска инфраструктура след неуспехите на бойното поле и вероятно ще разшири още повече обхвата на целите си.

Украинците, които се завърнаха в североизточния район, отвоюван при мълниеносното настъпление на Киев по-рано този месец, търсеха своите загинали, докато руската артилерия и въздушни удари продължаваха да обстрелват цели в източната част на Украйна.

Петима цивилни бяха убити при руските атаки в източната Донецка област през изминалото денонощие, а в Никопол бяха поразени няколко десетки жилищни сгради, газопроводи и електропроводи, съобщиха в неделя областните управители.

Британското министерство на отбраната заяви, че руските удари по гражданска инфраструктура, включително електропреносна мрежа и язовир, са се засилили през последните седем дни.

"Тъй като се сблъсква с неуспехи на фронтовата линия, Русия вероятно е разширила местата, по които е готова да нанесе удари, в опит да подкопае пряко морала на украинския народ и правителство", се казва в актуализираната информация за разузнаването.

В събота украинският президент Володимир Зеленски заяви във видеообръщение, че властите са открили масов гроб с телата на 17 войници в Изюм, някои от които са имали следи от изтезания. Миналата седмица украинските власти съобщиха, че са открили 440 тела в горите край града. Те заявиха, че повечето от загиналите са цивилни и причините за смъртта им не са установени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
20
 
17
 
! Отговори
Крим пада след преди 1 година
седмица. И без това всичко нормално напусна полуострова.
16
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бг сороски т. Р ол *** система безродник враг на бг
15
26
 
28
 
! Отговори
Марионетка преди 1 година
Заради този наркоман, всичко в бивша Украйна ще бъде сринато със земята.
14
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 година
В която империя е била бг вср е умряла честито
13
25
 
14
 
! Отговори
16 гаубици HIMARS преди 1 година
ебахаМамата на краснаяСволоч, а ако бяха 160?
12
13
 
16
 
! Отговори
Западен експерт преди 1 година
По добре война навън отколкото гражданска вътре но и тя е неизбежна а гламавото бг бог да го прости пак на грешата страна
11
28
 
25
 
! Отговори
руските фашаги преди 1 година
саБоклуци които трябва да се избиват навсякъде.
10
21
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският башибозук бяга и отстъпва "победоносно ", а украинците търпят "поражения" докато гонят и тpeпят вaтниците , като xлeбapки...
9
8
 
24
 
! Отговори
Добре Зеленак преди 1 година
Това иска и западът война безкрай инак е мъртъв но няма и Украйна да има помни
8
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е маша на нато срещу Русия, която му върши черната работа. Чиракът върши черната работа и едновременно с това е и пушечно месо. Какво по-изгодно за кукловодите от това? Бизнесът с оръжие процъфтява, Русия е очернена пред света, а Украйна с охота приема ролята на орташко магаре и селскиидиот, който всеки може да яха и да ползва. Трябват само камшик и повечко масло за огъня.
7
1
 
6
 
! Отговори
До христов преди 1 година
И двете си!
6
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига си спамил бе наркоман.
5
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11 "вече с доста бройки Хаймърс" А, е как така? Нали Путин кза, че ги "чупят като орехи"? Колко хаймърса унищожихте вече? Станаха ли 80?
4
24
 
13
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
"Базираният във Вашингтон мозъчен тръст, Институтът за изследване на войната, заяви, че руските сили в Донецк продължават да провеждат "безсмислени операции" в селата, вместо да укрепват фронтовата линия."Ето - затова руската армия няма никакъв шанс в Украйна!Слушайте експертите!
3
19
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е да разберем,:че това с президента Зеленски и великата украинска армия е голяма манипулация. На територията на Украйна воюва НАТО, доста поляци и наемници от държавите на Европа, въоръжени с НАТО-вски и американски танкове, артилерия и реактивни системи за залпов огън,вече с доста бройки Хаймърс. Затова Урсулата, Борел, М.Вебер, Европарламентът и Европравителствоото са гумения печат на САЩ. Затова ЕС е готов неговите хора да мръзнат и да бъдат без ток.ЕС са безгласнит слуги на САЩ
2
35
 
18
 
! Отговори
аа преди 1 година
Путин кога ще си прибере крадците на бяла техника техника
1
16
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още една такава офанзива и на Зеления няма да му остане жив маТрял за горене.