Виталий Кличко: Путин има в запас не истинска война, а истински геноцид

Според него руският президент все още иска да превземе Киев
8 фев 2023 21:45, Нели Христова
200
Виталий Кличко: Путин има в запас не истинска война, а истински геноцид
Снимка: БГНЕС

В нощта преди Русия да нахлуе в Украйна, Виталий Кличко, кметът на Киев, нагласил алармата си за 3 сутринта. Малко след 4 сутринта и телефонно обаждане от военните му контакти, бомбардировката започнали.

Година по-късно той няма настроена аларма и специални планове за годишнината от началото на конфликта на 24 февруари. В едно обаче е напълно сигурен. "Киев беше и все още е истинската мишена на руснаците", казва той, надвесен над огромната маса в кабинета си със сериозно изражение, пред The Times.

"Путин много пъти е казвал, че Украйна не съществува като държава, че тя е просто част от Русия. И затова му трябва цяла Украйна. А това означава, че столицата Киев беше и все още е цел на Путин", обяснява той.

С наближаването на годишнината от инвазията украинските власти предупреждават за ново нападение, за да отбележат повода, съдейки по руската любов към символиката и датите.

Въпреки предупрежденията, миналогодишната инвазия дойде като шок за мнозина и столицата беше неподготвена за пълната фронтална атака, която в крайна сметка отблъсна само с леки оръжия.

Този път нещата са различни. "Определено сме по-добре подготвени, отколкото бяхме дори преди месеци и със сигурност по-добре, отколкото преди година", казва Кличко. Но това, което Путин има в запаса, настоява той, не е "истинска война, а истински геноцид".

От началото на зимата Киев беше подложен на изтощително нападение от въздушна руска кампания за унищожаване на инфраструктурата му, оставяйки гражданите без ток и вода. След като прекара лятото, призовавайки украинците отвъд океана да се приберат в до голяма степен безопасната столица, Кличко беше принуден да ги помоли да стоят настрана, страхувайки се, че може да се наложи градът да бъде евакуиран, ако пълното спиране на тока се окаже немислимо за водене на нормален живот.

Кличко признава, че сценарият почти се е изпълнил. "Преди няколко месеца бяхме много близо до пълно затъмнение", казва той. "Можете ли всъщност да си представите какво означава това? Това не означава само, че стоите на студено и тъмно. Събуждаш се в дома си, няма ток, отиваш в банята, няма вода. Студено е. Опитвате се да се обадите за информация, но телефоните не работят. Отивате в магазина, за да купите храна и кредитната ви карта не работи. Нищо не работи. Това е пълен срив.“

Основната цел на Москва, казва той, е "да постави цяла Украйна в депресия, така че да оставим страната празна за него". Путин, добавя Кличко, "има нужда от Украйна, но не се нуждае от нас, украинците“.

С обичайното си черно чувство за хумор украинците нарекоха стратегията Холодомор - масова смърт или изселване чрез замръзване - игра на Гладомора, гладът, създаден в Украйна от Сталин, който убива милиони.

В пика на руската кампания части от града останаха без електричество за дни, а системата на метрото и градските трамваи бяха затворени заедно с уличното осветление. Ако Западът не беше изпратил достатъчно противоракетна отбрана, за да свали по-голямата част от ракетите, насочени към града, "нямаше съмнение, че щяхме да се изправим пред пълно затъмнение", казва Кличко.

"Трябваше да работим за нашето оцеляване ден и нощ", казва той за ежедневните усилия да поправи щетите, нанесени от руските ракети на мрежата. Въпреки че е благодарен за оръжията, доставени от Запада, той не може да се отърси от разочарованието си от закъсненията. "Плащаме висока цена за живота на нашите граждани и прекарваме много време, за да обясняваме, че това са отбранителни оръжия, защото просто се опитваме да защитим живота на нашите граждани."

Една година на война напълно преобрази живота на 51-годишния кмет и бивш световен шампион по бокс в тежка категория. На второ място след президента Зеленски в руския списък за екзекуция, той все още спи на различно място всяка вечер.

В първите дни на инвазията той редовно налагаше 36-часов комендантски час, за да позволи на силите за сигурност да почистят града за руски саботьори и убийци. Една група беше арестувана в двора зад офиса на кметството, където той се среща с The Times.

Той не е виждал децата си, две от които са във Великобритания и едно в Холандия, от началото на инвазията.

През август беше обявено, че той и съпругата му, която е в чужбина отпреди началото на инвазията, се развеждат. От кмет на града той се превърна в международен държавник и отиде в Давос миналия месец, за да предупреди за последствията, ако Русия не бъде победена.

В края на следващата седмица той ще пътува до Мюнхен, за да говори на конференцията по сигурността, на която Зеленски говори миналата година, дни преди инвазията.

Кличко е оптимист. "Опитвам се винаги да бъда позитивен", казва той. "Дните стават по-дълги. И сме с един ден по-близо до пролетта."

Въпреки настоящата съпротива, той вярва, че Украйна скоро ще получи изтребителите, които поиска, и че през лятото войната ще бъде спечелена. Дори ако военните действия престанат обаче, той далеч не е прочетен y да прости на Русия.

Заедно с брат си Владимир Кличко, носител на златен олимпийски медал и шампион в тежка категория по бокс, той призова страните да бойкотират Олимпиадата догодина, ако на руски и беларуски спортисти бъде позволено да се състезават, дори като независими.

"Олимпийските игри имат огромна история от древни времена, когато войните са спирани за Игрите", казва той. "Русия не вярва в това. Но въпросът не е само за Кремъл, а за руския народ. Приемате ли това? Руската нация трябва да се събуди и да каже "не" на тази война“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофили Русия е агресора.Сега е нападната Украйна после Молдова и т.н.т.
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 Развенчано ти е наличието на мозък в главата ти. Красноречиво е дълбокомисленото ти писание, което говори за липсата.
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това изречение, което сте скалъпили в заглавието на пропагандистката си статия, Кличко едва ли ще може да го измисли и да го каже без два дни репетиции преди това. Кличко не може да изрече две изречения, които да са с правилен словоред, смислени и логически свързани. Намерили сте кого да цитирате и да му слагате дълбокомислени неща в устата!...
108
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Геноцид е това,което правите със собствените си хора там.Как може да заварявате капака на танковете?!Защо ловите хората по улиците,за да ги мобилизирате?!Продали сте си душите на дявола!Нямало е да се стигне до война ако не бяхте финансирали сатанизираните дрогирани азовци,които са репресирали хората от източната част.
107
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя анаболен стероид не избиваше ли по пет шест руснака на вечер ? Дали ще успее да се скрие
106
6
 
10
 
! Отговори
Lennox Lewis преди 1 година
Малко ти беше боя момченце ....
105
1
 
9
 
! Отговори
Много преди 1 година
нескопосан е превод а от Таймс на български . Спрете с този Гугъл транслейтър. Ако не знаете добре езика от който привеждате написаното не може да постигне целта си и се обезмисля труда и на автора и на редактора.
104
16
 
6
 
! Отговори
11 преди 1 година
Тази война вече не е интересна, защото е икономическа,и се води от изостанали 20 години назад във времето, митът за велика и развита Русия е развенчан, сега темата в света е Турция
103
4
 
11
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Времето ти изтече пенсионер, не си на мода.
102
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много тупалки е ял явно и вече не знае къде се намира.
101
16
 
11
 
! Отговори
силно замислЕна преди 1 година
Лелеее, тоз Виталко много заблЮден уа!
100
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо като тиквуня, плещи простотии и лъжи, даже не знае кво говори.
99
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми слагайте минуси, а ми пратете запис кога и къде Путин е казал подобно нещо за Украйна. Чакам...ама не съществува, нали? Лигняри. Украйна ке падне. Лека нощ
98
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Путин много пъти е казвал, че Украйна не съществува като държава, че тя е просто част от Русия."Кога точно го е казал това? Някой има ли запис?
97
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да има мир!
96
6
 
12
 
! Отговори
Този преди 1 година
Според изявите си е нещо смесено между Пената,Божинката и Про100 Киро.Никога не става ясно какво точно иска да каже.
95
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 135 РистуСельо, Минските спорузомения не ги спазва Просия, 1 во тя трябваше да изтегли свойте воиски от Донбас.А, къде беше Русия 8 години та не показа пред ООН за геноцида в Донбас и жестоките обстрели на ВСУ?Руската армия в момента унищожава градове 100 пъти по жестоко от обстрелите на ВСУ, и то градове рускоезични, които уж РА отишла да защитава и освобождава.
94
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе 137 за какъв генерал пишеш? Кличко е славен боксьор и има привърженици от Киев до Камчатка. Вярно вече не боксира. Изявленията му подсказват че е участвал в люти битки. Мозъчно още не му е нужно да се лекува и то особенно когато го сравнят с неговия Президент. Иначе с тия тоалетни ритми си за 4 километър
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Току що стана известно, че недоразумението, което пише под прозвището МореЧеСеЯдошеГенерал е от китайски произход. Китайското му име е Оли Го Френ)))))
92
9
 
6
 
! Отговори
МореЧеСеЯдошеГенерал преди 1 година
Явно Клипичко и усмихнатата биоурва, думата ГЕНоцит ги подтиква да мислят за ГЕНитални уриниращиоргани. СлаваУрина.ГовньюмСлава