Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин

САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ за 300 млн. долара
4 май 2023 07:00, Елка Василева
296
Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер“ Евгений Пригожин каза, че според него украинската контраофанзива вече е започнала и по всички фронтове се наблюдава засилена активност, предаде Ройтерс.

В аудио обръщение, разпространено в "Телеграм" от пресцентъра му, той заявява, че "активната фаза" на контраофанзивата ще започне в близките дни.

Още по темата
"Въоръжените сили на Украйна вече започнаха своето контранастъпление. Живата сила и снарядите, с които разполагат, са неограничени", казва шефът на "Вагнер".

По-късно през деня Пригожин заяви, че през последното денонощие бойците от "Вагнер“ в Бахмут са напреднали с 230 метра. По думите му руските сили вече контролират площ от 54 000 кв. м., а "под контрола на противника остават 2,64 кв. км".

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди информацията от независим източник.

Пригожин отново разкритикува руското министерство на отбраната, че игнорира исканията му да увеличи доставките на боеприпаси за силите му в Бахмут и допълни, че ресурсите на бойците от "Вагнер" ще им стигнат само за още няколко дни.

Междувременно стана известно, че САЩ ще изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност около 300 милиона долара, включително огромно количество артилерийски снаряди, гаубици, ракети въздух-земя и боеприпаси, в момент, когато началото на пролетната офанзива срещу руските сили наближава. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на Пентагона.

В новия пакет са включени ракети "Хидра-70" (Hydra-70), които са неуправляеми ракети за въздушно изстрелване. В допълнение пакетът ще съдържа още неуточнен брой боеприпаси за реактивните системи за залпов огън "ХАЙМАРС", за гаубици, за минохвъргачки и за противотанкови гранатомети. Всички тези оръжия ще бъдат изтеглени от запасите на Пентагона, за да може по-бързо да достигнат до фронта.

Новата пратка идва в момент, когато украински официални представители твърдят, че се готвят за контранастъпление. Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че украинските сили са в "крайната фаза, когато можем да кажем: "Да, всичко е готово". Украинските официални представители заявиха, че натрупват боеприпаси, за да ги складират по протежение на потенциално дългите линии за снабдяване.

През последните месеци САЩ отказват да кажат точно какви количества военни материали ще бъдат изпратени на Украйна, но последният пакет прилича на други предишни доставки, посочва АП. Той включва камиони, ремаркета, резервни части и друга помощ за поддръжка.

Това е тридесет и седмият пакет с помощ от запасите на Пентагона, който ще бъде изпратен в Украйна от началото на войната през 2022 година. Общата стойност на всички досегашни пакети с американска военна помощ възлиза на около 36 милиарда долара.

Официални представители твърдят, че оръжията и другото оборудване ще помогнат на Украйна да се подготви за преминаване в настъпление след дългия и кръвопролитен зимен застой и тежките сражения в източната част на Украйна, особено около град Бахмут в Донецка област.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че Русия продължава да съсредоточава усилията си върху настъпателни операции в Източна Украйна, фокусирайки атаките си около Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинка.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Окупаторите никога не са могли да се бият. Нямат военен ген и никога не са имали. След ВСВ това отново е видимо. Украйна само напред докато последната оррккааа почне да бяга към степите. Пригожжиннн е един болен чичо нищо повече.
93
7
 
1
 
! Отговори
украинците преди 1 година
немедлено да се извинят на м0сковията, че бяха вероломно нападнати от тях.
92
4
 
18
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Цял свят вече разбра , че Русия ще изтрепе неонацистите в Украйна , а Байдън и наши пишман политици още се надяват на някакво чудо!То бива , бива късогледство и водене на страната в грешната посока , но в България е историческа обремененост!Изправете се бре български политици , огледайте се и направете решителни стъпки в правилната посока!
91
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 101....Ти нещо си се объркал....Не украинците са нападнали руснаците.А руснаците украинците.И украинците не възнамеряват да ,,смажат" руснаците.Просто искат да се върнат в тяхната си к0чиНА СССР.
90
6
 
3
 
! Отговори
Жебок преди 1 година
Нишо общо няма горната статия с контранастъплението, само обобщава някои новини от вчера! Говори се за начало на контранастъплението край Орехов, но е отбито. Може би е фалшива атака, отвличаща маневра?! Не знам, ще се види.... Аз по прежнему считам, че главния удар в очакваното контранастъпление (ако въобще има такова) ще е при Гуляй поле
89
2
 
10
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 1 година
окупатора на руските украйнини е сащ, те се нанесоха чрез продажни клоунчета и майдани на руска територия. Сега обаче, удариха на камък и ще ядат боя ... Тепърва започва войната!
88
4
 
9
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
Укрите от повече от седмица са започнали с контрата,ама понеже нищо не са направили досега,не я обявяват.Ако имаха някакъв успех,щяха да тръбят навсякъде.Това което ще стане е,че заради наркомана много насилствено мобилизирани Украинци,ще загинат.Така,че колкото по бързо на Владимир Зеленски му сложат усмирителна риза,толкова по малко жертви.
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 111. Кои всички сте с кои тях ?
86
5
 
12
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 1 година
козяците и мненията им по форумите ме тласкат към Възраждане. Май ще са 2ра сила след изборите през Юли. На там вървят нещата с тая гнусна пропаганда против Русия! Кой започна войната - сащ с майданите им, кой разработва биолаборатории в украйнините - сащ със синчето на демента, кой се вре, където не му е работата - сащ, кой убива българи и руснаци в Донбас - киевското клоунче! Кое не е ясно ?!?
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 109. Къде се вижда ? И ти ли имаш видения ?
84
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя е в ход от около седмица. Успех момчета! Своббода или Сммъртт! Всички сме с вас и знаем,че ще изритате окупатора от територията си.
83
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската пропаганда става за посмешище.Вижда се оголения зад,Ник на простия мужик.Вижда се пълната липса на мощ.И знание.Само подивял Сел,Янин от ,,Възраждане" може да и вярва.
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 99. 102. . Едва ли американците подозират, че имат такъв брат а ха ха ха ха ха
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има як бой по водката.
80
2
 
0
 
! Отговори
101 биФш зКпЧ преди 1 година
щоНеСиГоНачукаш
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1.99. Армията е такава, какъвто е народа. Дългите години деградация и психологическо въздействие върху масите с определени методи са довели до днешното положение. Ние не сме далеч от тях, само че сме много малки и много страхливи.
78
3
 
9
 
! Отговори
3 преди 1 година
Най-вероятно такава ситуация се наблюдава и в Артемовското направление, където руските подразделения водят интензивно огнево въздействие върху фронтовата линия на противника. Психологически смазан враг е по-малко устойчив в защита и по-склонен да се предаде. И това е най-правилното решение за войниците от ВСУ за да си спасят живота, хванати като *** по улиците на украинските градове.
77
0
 
3
 
! Отговори
2 преди 1 година
са в потиснато морално и психологическо състояние на фона на ужасяващи загуби и от умишленото напускане на огневи позиции с други думи дезертиране.
76
3
 
1
 
! Отговори
99 go fuck yourself преди 1 година
както братята американци биха се изразили.
75
2
 
14
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 1 година
90% от написаното тук е лъжа, западна пропаганда, опитваща се да убеди българите, че видите ли руснаците нямат оръжия, нямат хора, укрите ще ги смажат - и така вече 14 месеца. То им взимаха пералните за чипове за самолети, то бойлерите и какви ли не още глуписти. Къде е урсула - що я няма последните месеци ?!? Да не са я уволнили ?!?