Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин

САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ за 300 млн. долара
4 май 2023 07:00, Елка Василева
296
Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер“ Евгений Пригожин каза, че според него украинската контраофанзива вече е започнала и по всички фронтове се наблюдава засилена активност, предаде Ройтерс.

В аудио обръщение, разпространено в "Телеграм" от пресцентъра му, той заявява, че "активната фаза" на контраофанзивата ще започне в близките дни.

Още по темата
"Въоръжените сили на Украйна вече започнаха своето контранастъпление. Живата сила и снарядите, с които разполагат, са неограничени", казва шефът на "Вагнер".

По-късно през деня Пригожин заяви, че през последното денонощие бойците от "Вагнер“ в Бахмут са напреднали с 230 метра. По думите му руските сили вече контролират площ от 54 000 кв. м., а "под контрола на противника остават 2,64 кв. км".

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди информацията от независим източник.

Пригожин отново разкритикува руското министерство на отбраната, че игнорира исканията му да увеличи доставките на боеприпаси за силите му в Бахмут и допълни, че ресурсите на бойците от "Вагнер" ще им стигнат само за още няколко дни.

Междувременно стана известно, че САЩ ще изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност около 300 милиона долара, включително огромно количество артилерийски снаряди, гаубици, ракети въздух-земя и боеприпаси, в момент, когато началото на пролетната офанзива срещу руските сили наближава. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на Пентагона.

В новия пакет са включени ракети "Хидра-70" (Hydra-70), които са неуправляеми ракети за въздушно изстрелване. В допълнение пакетът ще съдържа още неуточнен брой боеприпаси за реактивните системи за залпов огън "ХАЙМАРС", за гаубици, за минохвъргачки и за противотанкови гранатомети. Всички тези оръжия ще бъдат изтеглени от запасите на Пентагона, за да може по-бързо да достигнат до фронта.

Новата пратка идва в момент, когато украински официални представители твърдят, че се готвят за контранастъпление. Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че украинските сили са в "крайната фаза, когато можем да кажем: "Да, всичко е готово". Украинските официални представители заявиха, че натрупват боеприпаси, за да ги складират по протежение на потенциално дългите линии за снабдяване.

През последните месеци САЩ отказват да кажат точно какви количества военни материали ще бъдат изпратени на Украйна, но последният пакет прилича на други предишни доставки, посочва АП. Той включва камиони, ремаркета, резервни части и друга помощ за поддръжка.

Това е тридесет и седмият пакет с помощ от запасите на Пентагона, който ще бъде изпратен в Украйна от началото на войната през 2022 година. Общата стойност на всички досегашни пакети с американска военна помощ възлиза на около 36 милиарда долара.

Официални представители твърдят, че оръжията и другото оборудване ще помогнат на Украйна да се подготви за преминаване в настъпление след дългия и кръвопролитен зимен застой и тежките сражения в източната част на Украйна, особено около град Бахмут в Донецка област.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че Русия продължава да съсредоточава усилията си върху настъпателни операции в Източна Украйна, фокусирайки атаките си около Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинка.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
4
 
! Отговори
... преди 1 година
Този не е казал досега нито една истина.
13
2
 
5
 
! Отговори
Стария хъш преди 1 година
От пленените складове с оръжие може да въоражи 1 милион войника гледах видео от руския вестник.
12
9
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПРИГОВНОЖИН КАЗВА, ЧЕ ЩЕ БЪДАТ ИЗБИТИ ОГРОМЕН БРОЙ ПУТИНОТЕРОРИСТИ ! НО ТОВА ГО ЗНАЕМ ВСИЧКИ И БЕЗ ПУТИН ДА ГО КАЗВА!
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те , ,,атентаторите " в Русия са същите като тия в България.С дрон за 150 лева ще атакуват Кремъл.Наште пък, с десет пиратки хвърлени в дере , щели да атакуват брониран джип....мухахахахаха....
10
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Междувременно стана известно, че от Хелзинки Зе-клоунът е забягнал в неизвестна посока. Излетял е от летището, но никъде не е кацнал. Дали не са го завъртяли в орбита около Земята?
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
230 метра и 213 убити от свиркаджийте му ако сме то4ни
8
13
 
12
 
! Отговори
българка преди 1 година
Ще има бягащи руснаци като в Харков и Херсон май скоро.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искате да свалите Путин от власт?.....Предлагаме ви ,,атентатори " от България, с опит и добре оборудвани с пиратки и фойерверки , професионалисти по атентати на Главни Прокурори....Е , неуспешни , но с мерак ...
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Междувременно стана известно, че Руската Дума е поканила Евгений Пригожин да изнесе доклад и данни с имената на предателите-петоколонници във властта, в околовластните кланове и в олигархическите кръгове.
5
18
 
13
 
! Отговори
да преди 1 година
мисля че скоро ще видим БУРЛАК, АРМАТА и СУ-57 пето поколение, в действие!....началото на края на измислената държава!
4
10
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Нищо не е започнало.Когато започне,Пригожин няма да дава интервюта,а ще препуска обратно към Блатотото.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вземете поръчайте една кола с бомби за тоя Гешеф бе.Какви атентатори сте .С десет пиратки ще правите атентат.Като сте толкоз бедни олигарси , как ще правите атентат със сто грама барут.
2
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски, обаче казва, че нямали оръжия. Пак плаче. Приличат си по това с Пригожин-и той все плаче, че няма достатъчно снаряди. Какво иска? Организацията му е частна. Руската армия е с предимство. Преувеличава се приноса на Пригожин. Той сам се изтъква постоянно. Имат достатъчно снаряди, стига плакал. Колкото-толкова, ако не му изнася, да излезе в отпуска.
1
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че все по-палко се говори за Европа, а само за ФАЩ, ФАЩ, ФАЩ...