Шолц: Европа трябва да подкрепи Украйна

Помощта на САЩ може да отпадне
24 яну 2024 22:00, Стела Стоянова
118
Шолц: Европа трябва да подкрепи Украйна
Снимка БГНЕС, архив

Германският канцлер Олаф Шолц призова европейските държави да увеличат обещанията си за военна подкрепа за Украйна, като повдигна въпроса, че помощта от най-големия донор САЩ може да отпадне, предаде АФП.

"Европа трябва да направи повече, за да подкрепи Украйна", заяви Шолц.

"Вноските, които европейските държави са отделили досега за 2024 г., не са достатъчно големи", добави той и ги призова да обсъдят как всяка страна може "значително да разшири подкрепата" за Киев.

Канцлерът каза, че е "доста раздразнен" от това, че Германия постоянно е критикувана, че не прави достатъчно, докато тя вече "прави повече от всички останали държави от ЕС, много повече".

Украйна се нуждае от повече боеприпаси и въоръжение в борбата си срещу руските войски. Сред оръжията, които Киев търси, са крилати ракети "Таурус", които Берлин досега е отказал да предостави.

Въпреки това Германия представлява повече от половината от известните европейски оръжейни доставки за Украйна и Шолц заяви, че би било " високомерие да се мисли, че можем да се справим сами в дългосрочен план".

"Няма да е добра новина ако САЩ отпаднат като поддръжник", каза канцлерът.

Президентът Джо Байдън превърна подкрепата за Украйна в свой приоритет, а американските оръжия и финансова помощ бяха от решаващо значение за подпомагането на Киев в борбата с далеч по-големите руски сили.

Американските републиканци оглавиха кампания за спиране на усилията, отказвайки да разрешат нови бюджетни разходи, ако демократите не се съгласят първо с мащабни и строги нови мерки срещу незаконната миграция.

Тъй като САЩ са в изборна година, която може отново да изправи Байдън срещу Доналд Тръмп, президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че завръщането на Тръмп в Белия дом вероятно ще доведе до "различна политика" по отношение на войната./БГНЕС 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: УкрайнаШолц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига с тези мерцедеси.Трабанти да правят и танкове за Украйна.Стига с тези глезотии.И трабанта е с предно предаване.
73
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Немците са толкова ядосани. Ограничените мислят все още ,че чужденците са им виновни за всичко но рано или късно ще им просветне ,че политиците подклаждат скандала и ги водят към пропаганда!
72
46
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
2024 г трябва да бъде прекършен гръбнака на руския фашизъм. Путин явно ще годават в някоя външна тоалетна,нужник,де...
71
37
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 85 Надявай се парите да свършат. Това ви е единствената русофилска надежда за спасяването на Русия. До там я докара психопата Путин да чака отново Америка да спасява Русия както през Втората световна война когато Сталин се окака обилно срещу Германия.
70
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БайДжо превърна подкрепата за киевската хунта в свой приоритет, а пиндостанските оръжия и финансиране бяха от решаващо значение, но тази нощ се появи Лойд Остин и заяви, че предназначените за Окрайна пиндостански пари са се свършили. Свършиха.
69
4
 
24
 
! Отговори
бай лукан преди 8 месеца
Докога ве? А как да живеят народенцата на Европата?
68
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Улаф шолц защо купува руски петрол ? Значи подкрепя тайно Русия.
67
5
 
32
 
! Отговори
фдгфдг преди 8 месеца
Ами пращай швабите на фронта в Украйна бе Шолцев...тамам ще са близо до бившия Сталинград ....може да им прожектираш стари кадри от фронта там през 1943...ша са мотивират като гледат как на дядовците им набиваткалашниците отзад 1943
66
4
 
32
 
! Отговори
Хххх преди 8 месеца
Споко шолце...идват избори из по голяма част от Европа....превърнахте го тоя ЕС в еднаклоака.... ша ти се изсератнаплешивата глава всички германци..
65
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Швабите май са позабравили втората световна,та ще се наложи Русите пак да се отбият до Берлин да им опреснят паметта .
64
4
 
24
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 месеца
Как върви контранастъплението
63
4
 
29
 
! Отговори
Иречек преди 8 месеца
Ами естествено немците подкрепят приятелите фашисти в Окрайна,
62
4
 
24
 
! Отговори
Пловдив преди 8 месеца
Пак някви скрити послания , флага на Германия не беше ли жълто черен . Тази германска торба защо се присмива на фона на нашия трибагреник.
61
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нагло смачкано човече, не знам как го търпят немците
60
20
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 8 месеца
Европа не трябва да подкрепя нито Украина,нито Русия.Европа трябва да подкрепи Израел!
59
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отговор на въпрос. Нямало да местят столицата в Лвов. Щели да я местят още по на запад. Западнала държава щели да стават. Голяма работа са....
58
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прегледах няколко мнения. Прав е колегата за това че целта на Запада не е украинците да победят а да изчезнат и не украйна да победи а да се занули.
57
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Постоянно по медиите някакви депутати от зглобката твърдят че щели да понесат отговорност за новоизбраните попълнения на КС и новоприетите изменения в конституцията които те са приели. Много ми е интересно как си представят това поемане на отговорността. На ръце ли ще я поемат как ?!?
56
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да призовава Европа за мир, а не за война. Да отиде там да воюва, а не да призовава от луксозни и топли помещения. Всички който са толкова загрижени за Украйна могат свободно да се присъединят към хората на фронта, дори и синовете си могат да заведат, всичко друго е лицемерие.
55
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Укритата и без помощ идеално си играят ролята на жив щит. Всяко гътнало укри днес е едно укри по-малко за хрантутене утре! Ситуацията се развива идеално. Шолц да си трайка, целта никога не е била укритата да спечелят, а да изчезнат. Да изчезнат преди да осъзнаят че са руснаци.