Защо в 3-ата година на войната съдбата на Украйна зависи от Запада?

Решението ще дойде не само на бойното поле, но и в западни столици
23 фев 2024 21:30, Елка Василева
331
Защо в 3-ата година на войната съдбата на Украйна зависи от Запада?
Снимка: архив, БГНЕС

С навлизането на войната в Украйна в трета поредна година конфликтът ще се решава не само на бойното поле, но и в западни столици и на други далеч от фронтовата линия места.

Като се има предвид, че украинските сили са в неравностойно положение, не им достигат муниции и са принудени да отстъпват в някои райони, възможностите на Киев да отблъсква руската инвазия са силно зависими от военната, финансовата и политическата подкрепа на Запада.

Още по темата
Ройтерс посочва някои фактори, които могат да повлияят на западната подкрепа за Украйна през предстоящата година.

АМЕРИКАНСКИЯТ ПАКЕТ ОТ ПОМОЩИ В КОНГРЕСА НА САЩ

Законопроект, който е блокиран  в Конгреса на САЩ и включва помощ на стойност около 60 милиарда долара за Украйна – по-голяма част от които военна, е жизненоважен за силите на Киев, казаха западни и украински представители.

“Всяка седмица на чакане означава, че още хора ще бъдат убити на фронта в Украйна“, заяви миналия уикенд генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на Конференцията по сигурността в Мюнхен.

На 13 февруари Сенатът на САЩ прие законопроекта, който включва помощ за Израел и Тайван. Законовият текст обаче се сблъска със силна опозиция на републиканци, близки до бившия президент Доналд Тръмп в Камарата на представителите на САЩ. Председателят на камарата Майк Джонсън се противопоставяше на натиска от Белия дом да внесе законопроекта за гласуване.

Европейски представители казаха, че са малко по-оптимистично настроени за изгледите за одобряване на законопроекта след разговори с американски законодатели на Мюнхенската конференция и очакват, че е нужно още известно време, преди да бъдат приети мерките, ако въобще бъдат приети.

СНАБДЯВАНЕ С МУНИЦИИ

Голяма част от войната се е превърнала в изтощителни артилерийски сражения, в които и двете страни всекидневно изстрелват хиляди артилерийски снаряди. Украйна беше в състояние да изстрелва повече снаряди от Русия през почти цялата 2023 година, но нещата се промениха, след като Русия ускори производството си и внесе снаряди от Северна Корея и Иран, казват анализатори.

Майкъл Кофман, изследовател към базирания във Вашингтон мозъчен тръст Фондация Карнеги за международен мир, изчислява, че руската артилерия стреля пет пъти повече от украинската. Жизненоважен фактор за Киев тази година ще бъде “дали западните партньори ще са в крак с артилерийското производство на Русия и дали ще могат да снабдяват Украйна със снарядите и оръдията, които са й нужни“, каза Джъстин Бронк  – преподавател от Кралския институт за отбрана и сигурност (РУСИ).

РЕШЕНИЯ ЗА ОРЪЖИЯТА

Украински лидери оказват натиск на западните си партньори и за доставки на нови оръжейни системи, предимно ракети с по-далечен обсег, като например  американските ATACMS и германските ракети “Таурус“, които са им необходими за нанасяне на удари в дълбочина в руския фронт.

“Не можем да увеличим продукцията на муниции изведнъж. Но можем веднага да вземем решения да доставим на украинците оръжията, които са им наистина нужни“, каза бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, близък съюзник на украинското правителство.

САЩ доставяха единствено по-стари ракети със среден обсег ATACMS, но администрацията на Байдън работи за това да може да доставя по-нова бойна техника с по-голям обсег. Всяко подобно действие обаче може да зависи от приемането на законопроекта, който понастоящем е блокиран в Камарата на представителите.

Германският канцлер Олаф Шолц се противопоставяше на настоятелните искания на Киев и някои съюзници в НАТО за доставки на високотехнологичните системи “Таурус“. Германски длъжностни лица изразиха опасения, че ракетите могат да доведат до ескалация на войната на руска територия и че това може да бъде възприето като по-пряко участие на Германия в конфликта.

ВОЙНАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

Войната в Газа, започнала на 7 октомври и предизвикана от атаката на “Хамас“ срещу Израел, означава, че западните лидери оттогава насам имат по-малко време и политическа енергия, които да посветят на Украйна. Ако ситуацията се влоши и ескалира в регионална война, това положение ще се затвърди още повече.

Освен това лидери от Глобалния юг обвиниха Запада в двойни стандарти в отношението му към войната в Украйна и към тази в Ивицата Газа, което усложнява опитите на Киев и неговите съюзници да съберат подкрепа за организирането на среща, на която да се изготви план за мир в Украйна.

“Русия определено извлича полза от това развитие на нещата“, каза посланикът на Украйна в ЕС Всеволод Ченцов и допълни, че “работим с Глобалния юг, опитваме се да ги ангажираме възможно най-много в нашите усилия… Продължаваме да работим над това, труден проблем е.“

СРЕЩА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ НА НАТО, ВАШИНГТОН, 9-11 ЮЛИ

Срещата на високо равнище може да не повлияе директно на случващото се на бойното поле, но може да повлияе на политическите настроения и бойния дух в Украйна.

Украйна и някои от подкрепящите я държави продължават да притискат НАТО да покани Киев да се присъедини към военния съюз, чиито членове са дали тържествено  обещание да се отнасят към нападение над една от тях като нападение срещу всички, или поне да приближат страната до членство.

Но САЩ, водещата сила в НАТО, и Германия са сред тези, които се съпротивляват срещу този ход. Дипломати посочват, че това може да приближи организацията до пряк конфликт с Русия.

Бившият генерален секретар НАТО Расмусен работи с украинското правителство и група международни представители по предложение, което да повлияе на решението на Вашингтонската среща и да може да разчисти пътя към членство на Украйна.

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ В САЩ

Тръмп беше яростен критик на НАТО по време на мандата си и нееднократно заплашваше да оттегли САЩ от съюза. Той намали средствата за отбрана, отделяни за НАТО, и често казваше, че САЩ допринасят с повече от справедливия им дял.

Що се отнася до войната с Русия в Украйна, Тръмп призоваваше за деескалация и се оплакваше за похарчените досега милиарди, въпреки че почти не е направил ясни политически предложения.

81-годишният президент Джо Байдън взе спорното решение да се кандидатира за втори мандат, най-вече защото беше убеден, че негов съперник ще бъде 77-годишният Тръмп и че той е представителят на демократите, който може да го победи на изборите през ноември.

Но допитване до общественото мнение показа, че подкрепата за Байдън е изравнена с тази за Тръмп, а американците продължават да се тревожат за покачващите се цени, задават си въпроси за възрастта на Байдън, икономическите му планове и политиката му по границата (с Мексико) и в Близкия изток.

Тръмп удържа внушителна водеща позиция пред опонентите си за номинацията на републиканците независимо от набъбващите му проблеми с правосъдието. Въпреки това проучване на Ройтерс/Ипсос по-рано този месец показа, че една четвърт от самоопределилите се като републиканци и около половината от тези, определили се като независими, не биха гласували за Тръмп, ако съдебни заседатели го признаят за виновен за тежко престъпление. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По време на руската специална операция Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) загубиха стотици хиляди военнослужещи, включително най-опитните и мотивирани. Това съобщава The Wall Street Journal. Според изданието украинската контраофанзива приключи, преди дори да започне, а най-големият проблем на украинските въоръжени сили в момента е, че те не са достатъчно въоръжени, за да пробият руската отбрана
83
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А значи несменяемия кагебист е вашия избор? Малко са ви били от народната милиция,твърде малко
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Донецко направление ВС на РФ продължават да разширяват зоната на контрол край Маринка, като атакуват на запад - към Георгиевка, и на юг - към село Победа. Руските артилеристи също започнаха активни удари по съсредоточаване на зомбирана по натовски стандарт биомаса в района на Курахово, който е основен логистичен център на киевската хунта.
81
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 6 месеца
Немци и австрийци, нападат Русия, първо тайно и тихомълком създават вътре интриги между самите руснаци, след това нападат явно през Първата световна война, а веднага след ПСВ, Русия е нападната и от комунистите, така част от Русия е отцепена и от тази отцепена територия и тези отцепени руснаци, се образува Полша , Украйна не е била отцепвана от Русия изобщо, старите имена на Украйна са МалоРусия, НовоРусия, а в началните векове и Русь(ИЯ), в Литва и балтийските , също са руснаци по произход, виж
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зеле...какво трябва да се случи за да разбереш че си Бита карта, прокиснало, претакано и най-вече прецакано зелье ?
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А краят е ясен. Русия има достатъчно пари да воюва до края на годината. Фондът им за национално развитие е наполовина. След това ще трябва да вдигат данъци и да печатат. И това,че 40% от населението е под и на границата на бедността.
78
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
КОфтито е, че НАТО не даде нищо смислено на Украйна. Голташка Русия си води антична война с артилерия и милиони снаряди от Иран и КНДР. Влезе ли модерна техника на НАТО, край с голташка Русия. Говорим за пето поколение изстребители, интегрирани с 4Д радари и сателити, далекобойни ракети, модерна ПВО. Защо НАТО не даде? Защото голташка Русия ще бъде разбита и в отчаяние ще изстреля СССРски ядрени ракети, които ще паднат като круши, но край с планетата- ще ни изтровят.
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди няколко часа още едно самальотче- радар е гушнало букетя. Има много хубави видеа, първо светва, след 2-3 секунди идва и звуковата вълна и прави ефектен фойерверк по надолната траектория. Хората на земята възклицават , според мен доста радостно от станалата вече традиционна вечерна гледка в западните части на империята.
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украинският генерал Залегни ще бъде свален от руските войски. А Зеленият от американските си приятели, и ще бъде предаден на собственият си народ за линчуване. Нещо като Кадафи. А иначе украинците се бият храбро на фронта точно като истински руснаци.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не върви перемогата и дрогата свършва
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 71 Брачед, та тя Русия и сега си има граница с Полша! :)))
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всичко свърши господин шеф на неонацистите!! Пъкленият ви план не успя!! Искахте да запалите война между Европа и Русия ! За радост не ви се получи!! Сега украинците ще си носят кръста ще бъдат презирани повече и от евреите защото нямат нищо човешко във тях!!
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съвсем скоро Зеленски ще бъде ликвидиран от неговите хора.
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз не бързам. С удоволствие гледам как путин си унищожава страната. Или ще кажеш,че цъфтят? Мурз що се гръмна? Защото го заплашиха,че ще спрат доставките за батальона му ако не спре да говори колко руснаци загинаха в Авдеевка. Страшна победа,по-страшна от тази в Бахмут
70
2
 
2
 
! Отговори
122 преди 6 месеца
Защото са некадърни сами да направят каквото и да е.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тъ пата Украйна скоро ще е минало бешело. Кво по хубаво от това. А Русия отново ще има граница с Полша.
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как се унищожава напълно една държава от корумпираните си натрапени елити - това видяхме в Украйна. Свалиха законната избрана власт, която поддържаше добри отношения и с Русия, и със Запада. Натрапиха им едно сатанистко нечовешко управление и ги разбиха отвсякъде. Нищо не остана от Украйна, щастлив е само кой успя да избяга навреме, да започне нов живот някъде по света.
67
6
 
2
 
! Отговори
... преди 6 месеца
разчита понеже Украйна никога не е била подготвена за война! Украйна никога не се е готвила за война! И изведнъж рашистан я атакува! И единствения начин е да получи оръжия от запад! Но това не е новина! По време на ВСВ без запада рашистан щеше да говори немски! Не за друго ами тогава запада дава на рашистан много! Танкове камиони дрехи храна дори петрол абе дава всичко! И това става още в първите месеци на нападението на хитлер! Та такива ми ти неща от тисторията!
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Укрията всичките са тежки корумпета. Залужни и Зеления цяла година деляха парите яна "изчезналите" на фронта. Идеалната далавера за точене на Чичо Сам. Пишеш ги изчезнали и не плащаш пари на роднините. Такво клане им спретнаха на Бандерките еврейската неокон мафия, че им затриха мъжкият генофонд тотално. От тия всичките схеми, Украйна в рамките на година стана рая за донори на органи, официално разрешен от Радата. Линейките на Червеният кръст и Лекари без граница разфасоваха директно на фронта. Милиарди от тая далавера. Другата врътка е със сурогатни майки. Но нищо не може да бие фондацията на
65
3
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 6 месеца
РУСНАЦИТЕ ДА ИЗВАДЯТ ИСТОРИЧЕСКАТА ДОКУМЕНТАЦИЯ ОТ ПРЕДИ 130 ДО 300 ГОДИНИ НАЗАД И ДА ПОКАЖАТ НА КАКЪВ ЕЗИК СА ГОВОРИЛИ И ПИСАЛИ ДНЕШНИТЕ ПОЛЯЦИ, УКРАИНЦИ, ЛИТОВЦИ! ДА ИЗВАДЯТ И ОРИГИНАЛНИТЕ АВТОРСКИ ТВОРБИ, ТВОРБИ НА АРХИТЕКТИ, ЛИТЕРАТУРА, ВСИЧКООООООООООООООООООО, ДА СЕ НАПРАВИ И ХИМИЧЕСКИ АНАЛИЗ НА ТЕЗИ ДОКУМЕНТИ, ЗА ДА СПРЕ СПОРА И МАНИПУЛАЦИЯТА НА ИСТОРИЯТА! ТОВА СА РУСНАЦИ ПО ПРОИЗХОД И СА ПИСАЛИ И ГОВОРИЛИ НА РУСКИ ЕЗИК!