Столтенберг: Време е НАТО да преразгледа ограниченията за украински удари срещу Русия

Да им дадем възможност да се защитават
Обновена: 30 май 2024 21:21 | 30 май 2024 18:52, Стела Стоянова
74
Столтенберг: Време е НАТО да преразгледа ограниченията за украински удари срещу Русия
Снимка БГНЕС, архив

"Настъпи моментът НАТО да преразгледа някои от ограниченията, свързани с използването на оръжия от Украйна срещу Русия", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Съюзниците предоставят много различни видове военна подкрепа на Украйна и някои от тях са наложили ограничения върху използването на тези оръжия. Това са национални решения“, каза Столтенберг в Прага преди срещата на външните министри на Алианса.

„В светлината на развитието на войната е дошло времето да обмислим някои от тези ограничения, за да дадем възможност на украинците наистина да се защитават“, подчерта той, цитиран от Ройтерс.

Докато украинските лидери призовават правителствата от Берлин до Вашингтон да облекчат ограниченията за доставяните оръжия, западните страни изглеждат все по-разделени през последните седмици по въпроса дали украинските военни могат да нанасят удари по цели на руска територия.

Някои от съюзниците на Украйна като Великобритания, балтийските държави и Дания твърдят, че подобни удари са част от легитимната самозащита срещу инвазия, докато други заявиха, че техните оръжия могат да се използват само в Украйна, опасявайки се, че нанасянето на удари на територията на Русия ще въвлече Запада в конфликта.

Тази седмица белгийският министър-председател заяви, че изтребителите F-16, които страната му планира да започне да изпраща в Украйна тази година, могат да бъдат използвани само в границите на Украйна.

Германия постави подобни условия за доставката на тежко въоръжение, включително танкове „Леопард“. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин е станал много мек последно време ...............да пуска една бомба над Лондон и да идва края на Англия ................това ще е урок за другите западни държави!!!
9
5
 
8
 
! Отговори
ПЕТKO KATЪPA преди 3 месеца
Западните политици много сериозно се ангажираха с Украина!И сега започват да изпадат в паника за сметките ,които ще трябва да плащат след войната.Явно са решили да ескалират събитията,белким им се размине!Но колкото и добре да си прекарваш,накрая идва келнерът със сметката!
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Toзи очилат норвежки *** наистина иска да усети руската мощ върху натовските тикви.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западните държави си играят с огъня...................Русия е най-мощната ядрена сила и няма как да бъде победена!!!
6
2
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 3 месеца
Няма да има ядрен удар по Украйна, защото на украинска територия, особено в Киев, има много стари и важни за източното православие християнски храмове. Путин отчаяно иска да бъде възприет като християнин, както дяволът иска да бъде почитан като Христос, така че няма да удари. Впрочем същото важи за всички източноправославни държави. Именно православието ще ни спаси при един глобален ядрен конфликт. :)))
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да им дадем възможност да нападат?
4
3
 
12
 
! Отговори
Русия също ще преди 3 месеца
преразгледа дали да не хвърли някоя и друга ракета на територията на америка.
3
1
 
9
 
! Отговори
Пепи драхмата преди 3 месеца
Настъпи момента да д у ха т е супата.
2
5
 
8
 
! Отговори
ТСВ преди 3 месеца
вече се води, възможен е ядрен конфликт.................ако искате да оцелеете, стягайте куфарите за Аржентина или Австралия!!!В Северното полукълбо шансовете за оцеляване са по-малки!!
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Запада е жаден за пари и смърт.