ООН: Руските падащи бомби са причина за цивилни жертви в Украйна

Нанасят щети на имущество и инфраструктура
3 юли 2024 17:30, Инна Ангелова
64
ООН: Руските падащи бомби са причина за цивилни жертви в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Службата на ООН по правата на човека съобщава, че използването на планиращи бомби с голям обсег от руската военна авиация е основна причина за увеличаване на цивилните жертви в Украйна в периода март-май, предаде Ройтерс.

Тези боеприпаси също така са причинили големи щети на цивилно имущество и инфраструктура, особено в близост до фронтовата линия, се казва в доклада на ООН за положението с правата на човека в Украйна.

"Засиленото използване на мощни бомби с по-голям обсег от руските въоръжени сили е съществена причина за увеличаване на броя на жертвите сред цивилното население, както и за масовото унищожаване на цивилната инфраструктура в общините на фронтовата линия", се казва в доклада, който се отнася до периода между март и май.

Службата на ООН по правата на човека установи, че при руската офанзива само в Харковска област в периода от март до май са убити 78 цивилни и са ранени 305 други от 10 до 31 май. Между март и май в Украйна са убити най-малко 436 цивилни граждани и 1760 души са ранените.

"Огромното мнозинство от жертвите сред цивилното население е причинено от използването на взривни боеприпаси с широкообхватно действие в населените места -  артилерийски снаряди, ракети, бомби, както и други боеприпаси, хвърляни от безпилотни летателни апарати", се казва в доклада, който ще бъде представен на Съвета по човешки права на ООН в Женева на 9 юли.

Откакто започна пълномащабната си инвазия в Украйна през 2022 г., Русия многократно е отричала да извършва атаки срещу цивилни граждани

Службата на ООН заяви, че подновените нападения на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура между март и май са били най-мащабни от зимата на 2022-2023 г. насам, и са причинили масови прекъсвания на електрозахранването, които са засегнали водоснабдяването и комуникационните мрежи. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от САЩ
Корупцията в Украйна може да я спъне за НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
10
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 дни
Не съм прочел някъде тази служба на ООН да е казала нещо за касетъчните боеприпаси, взривени над плажа в Севастопол от американска ракета АТАКМС, насочвана от дрон на САЩ, излетял от Турция.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А падащото ПВО на украйна, причинило ли е смъртта на невинни цивилни жертви, също украинци? За химарсите изстреляни от украйна и насочвани от сащ срещу Севастопол стана ли дума, те причиниха ли жертви сред цивилното население?
48
0
 
6
 
! Отговори
ароматния пръч преди 2 дни
Единственото на сто процента вярно в цялата статия е,че Службата на ООН по правата на човека "СЪОБЩАВА",щото няма как да мине като Решение на ООН поради правото на вето на вето на петте членки основателки,които така са направили Устава на ООН,ЧЕ ДА МОГАТ ДА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ПОИСКАТ И ДА НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РЕШЕНИЕ СРЕЩУ КОЕТО И ДА Е ОТ ТЯХ.Та,така и със санкциите - едни други си ги налагат,но не могат да обвържат целия свят да ги спазва,освен чрез натиск,но на всяко действие има
47
0
 
6
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 дни
щом като има "падащи" бомби, сигурно има и "подскачащи" бомби...
46
0
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 дни
"падащи бомби"... аз не съм чувал за бомби които да не падат...може и да има такива..."висящи" бомби...
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И Ко да правим украинската ще зелето не ги пази а се крие по скривалищата под земята )гад фашиска
44
1
 
14
 
! Отговори
хахаха преди 2 дни
Като гледам пияните украинци по морето може и сами да се обстрелват, все пак основното им въображение е руско.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Брех тия бомби взели и да падат,аз си мислех ,че си лятят в небето
42
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Международен съд за Путин и Захарова!
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ами да си слагат урко-зомбитата каски да не ги ударят по главните,то и без това там няма никой ,ама да няма жертви
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Планиращите бомби са глупави бомби с умна приставка с крила и навигация. Засичат децата и тецовете.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Абе, не се знае, може пък х,американците да имат тайно оръжие, боНби, дет не падат, ами хвъркат в обратна посока, кой да знае?
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако допуснем от наши летища да излитат ф16 дадени на украйна и станем съучастник на конфликта ще бъдем и потенциална мишена а и ще се омаскаррим.
37
19
 
2
 
! Отговори
Русофилопатия преди 2 дни
Странна русофилска мисъл е да оправдаваш престъпление с друго престъпление.По какъв начин убитите от Русия цивилни граждани се съпоставят с убити палестинци,никак не става ясно.Но на русофила не му трябва логика,той си знае, че винаги е прав!Защо ли?Ами,защото Русия е неговата вяра,надежда и любов.В неговото аморфно съзнание всичко положително е Русия.Другите по презумпция са от лошите.Фашисти, нацисти, бандеровци и прочие злосторници.Не че знае нещо за фашизма, националСоциализма или Бандера...
36
1
 
9
 
! Отговори
мдаа преди 2 дни
Ако не знаете, бомбите падат, няма да летят в космоса я. А дали има ставащи бомби, след като има падащи.
35
1
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 дни
До сега не съм чувал за НЕ падащи бомби!!!!! Тези от ООН ,да не са заболели от някаква психична болест?!?!?
34
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Никава полза от бомбите на Украйна и Русия. Само деца удрят и цивилна инфраструктура. Да спрат тази война срещу децата и тока.
33
0
 
10
 
! Отговори
мисирката преди 2 дни
бомбите винаги са падащи аре като пишеш пропагадна поне научи кое какво е.
32
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Аха, ясно, значи американските бомби в Газа пръскат рози. Да напомня ли на чиновниците, че убитите цивилни в Украйна от 2те страни са 11 000, а в Газа 40 000.
31
2
 
11
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 2 дни
Не само руските бомби "падат".Украйнска също "падат"